Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Den svenska (slagsmåls)modellen

30 Nov , 2011, 14.53 Filip Saxén

 

Dammet har knappt lagt sig efter helgens slagsmål i Lahtis och de heta diskussionerna som följde innan debatten om hockeyslagsmål kan ta ny fart igen.

I Elitserien överväger man på allvar att stryka matchstraffet efter slagsmål och bara ge spelarna 5 minuters utvisning. Efter att ha suttit av sin utvisning skulle spelaren hoppa in på planen igen.

Aftonbladet lyfter fram nyheten i gårdagens nummer av papperstidningen.

– Jag ser hellre att två killar slänger handskarna och gör upp i en ärlig fajt än att man åker och smäller på varandra i ryggen, säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.

Till saken hör att slagsmålen nästan helt försvunnit från Elitserien den här säsongen medan serien har haft stora problem med tacklingar mot huvuden som gett flera hjärnskakningar.

– Att stängas av två matcher för att ha utdelat några slag känns inte rimligt. Vi får inte ha det så att en kille riskerar avstängning och 20000 kronor i böter, då blir det snabbt innebandy över det, säger Rundqvist.

Aftonbladet har talat med flera sportchefer och alla är inne på samma linje. Samtidigt poängterar de sportcheferna att de inte är för slagsmål.

Modos general manager Markus Näslund spelade 15 säsonger i NHL där man har systemet med bara 5 minuter för slagsmål.

– Det blir ett renare spel om man får stå till svars för vad man gör på isen, säger han.

I klarspråk säger han att de fula och farliga tacklingarna mot huvudet och andra svinaktigheter minskar om man vet att det finns en stor risk för att man blir bestraffad med några knytnävar. Och detta sker i sin tur lättare om spelare som läxar upp den som delat ut en ful tackling inte blir avstängda.

Kanske något att fundera på också här i Finland och FM-ligan där diskussionen efter lördagens slagsmål mellan Pelicans och HIFK tagit minst sagt bisarra former på vissa håll.

,

5 kommentarer

 1. Stefan skriver:

  Visst är det bisarrt att ett sånt där simpelt marknadsföringstrick får en sådan medieuppmärksamhet. Men det är också förståeligt, eftersom knappast någon orkar intressera sig för transportsträckan (är det 1000 matcher i grundserien nuförtiden?) inför vårens play-off då säsongen de facto startar på riktigt. Och journalister och sporten lever ju i en kommersiell symbios.

 2. T.S. skriver:

  Nej, då får vi tillbaka Helsnius & co, som knappt kan skrinna. Visst är det ok att kasta handskarna, men då får man ta konsekvenserna, 5+20 o möjlig avstängning. I KHL har de ju sitt problemlag, släng ut skiten ur ligan är min åsikt, så där kan man ju inte hålla på!

 3. Niklas skriver:

  Tror också på 5 minuters straff för slagsmål, hur mycket minskar slgsmålen med matchstraff.Vilken spelare tänker på att det kan komma ett matchstraff, i stridens hetta?

 4. gäst skriver:

  Det barnsligaste av allt var att vår kommunistpresident som bugar och båckar för öst-grannen största delen av tiden även fann tid att kommentera det som händer på isen. Jag kan bara inte ta henne på allvar hur jag än försöker….

 5. Erik skriver:

  Om spelarna, som Markus Näslund säger, upplever ett behov att ta lagen i egna händer och med knytnävarna läxa upp dem som tacklar fult, tyder det på att straffen för fula tacklingar är för lågt. Lösningen bör då vara att ge döma strängare straff för fula tacklingar, inte att lätta på straffen för slagsmål.

  Annars har vi snart en situation där de bästa boxarna har ”rätt” att tackla fulast. Knappast en sådan djungelns lag vi vill ha på isen?

Kommenteringen är stängd.