Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Katastrofalt centerläge i HIFK

18 jun , 2013, 04.17 Filip Saxén

 

Då HIFK meddelade att laget skrivit kontrakt med Kurtis McLean såg läget aningen ljusare ut för laget. I McLean hade man en av ligans bästa  (om inte till och med den bästa) centern och lagbygget såg ut att vara på väg åt rätt håll.

Därför kom måndagens nyhet att McLean lämnar laget för spel i KHL som ett slag i ansiktet för rödtröjorna.

McLean blir det tredje nyförvärvet inför kommande säsong som inte spelar en match i HIFK. Antti Raanta försvann till NHL och Jonne Virtanen fick hemlängtan innan han ens flyttat till Helsingfors.

Att McLean försvinner är katastrofalt för HIFK.

Ersättaren Rico Fata är, förutom något av ett frågetecken, mera en ytter än en center vilket betyder att lagets enda renodlade centrar för tillfället är Thomas Nykopp och Niko Piiparinen.

Också om Raimo Summanen panerar att använda Fata som center ser läget mörkt ut. Laget behöver fortfarande minst två centrar till. Lägg till att man saknar en förstamålvakt och det är lätt att räkna ut att sportchefen Tom Nybondas fått skjuta fram sin semester en del.

Det som ytterligare försvårar HIFK:s läge är att laget definitivt inte är ensamt om att jaga centrar. Hälften av ligalagen saknar förstacenter för tillfället och kampen om spelare av klass kommer att vara stenhård. Det hjälper naturligtvis en del att utlänningskvoten slopas, men det gäller att välja rätt då man värvar spelare i Nordamerika.

Det positiva med HIFK:s lagbygge är att Summanen fått in mängder med snabba fötter i laget – något som var en bristvara den här säsongen.

Här är kontraktsläget i HIFK för tillfället:

Målvakter:

Antti Ore
Ville Husso

Försvar:

Toni Söderholm
Oscar Eklund
Jason DeSantis
Julius Nyqvist
Miihkali Teppo
Mikko Jokela
Mikko Kurvinen
Juuso Salmi
Braden Birch (tryout)

Anfall:

Juuso Puustinen
Rico Fata
Eero Somervuori
Mika Partanen
János Hári
Roope Talaja
Toni Leinonen
Arttu Luttinen
Thomas Nykopp
Iiro Pakarinen
Jonne Virtanen
Niko Piiparinen
Janne Öfverström
Aki Kivelä
Kalle Torniainen
Petr Stloukal (tryout)

,

Kommenteringen är stängd.