Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Ett märkligt matchprogram och en ännu märkligare domarlinje

4 apr , 2015, 23.44 Filip Saxén

 

Ligans semifinaler körde i gång på fredagen och redan på lördagen spelades de andra matcherna.

Kärpät–JYP och Tappara–Lukko har bjudit på fantastisk underhållning. Det har jag hört och läst. Tyvärr har det inte varit möjligt att få uppleva det.

Av någon anledning är det ligans vilja att det är så. Ligan vill att de som är intresserade av slutspelet inte ska kunna följa med båda semifinalserierna, utan man måste välja någondera. Alternativt kan man turvis se på matchserierna. Samma sak gällde i kvartsfinalerna.

Hur man på ligan resonerar då man placerar matcherna samtidigt i stället för dagarna efter varandra är svårt att förstå.

På fredag såg matchprogrammet ut så här:

Kl. 18.30 Kärpät–JYP
Kl. 18.30 Tappara–Lukko

På lördag såg det ut så här:

Kl. 16 JYP–Kärpät
Kl. 16 Lukko–Tappara

Här är hela matchprogrammet för slutspelet. Alla kvartsfinalpar och semifinalpar spelar samtidigt.

Här är matchprogrammet för SHL-slutspelet. Kvartsfinalparen spelades två och två varannan dag och i semifinalerna spelar man aldrig samtidigt.

Kärpät-supportrarna kan inte se hur eventuella kommande finalmotståndare spelar. Och de som inte har ett ”eget” lag i slutspelet kan inte få någon helhetsbild.

I SHL kan man följa med semifinalerna varje dag. Och man får en bra bild av alla lags spel. SHL:s semifinalspeldagar är lördag, söndag, måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag, måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag.

I ligan spelar man fredag, lördag, måndag, onsdag, fredag, lördag, måndag. Varför man i Finland frivilligt väljer att skapa mellandagar i stället för att hålla i gång slutspelshajpen dag efter dag är svårt att förstå. Det finns ingen vettig förklaring till det hur man än vänder och vrider på det hela.

Att dessutom spela fredag–lördag känns inte heller vettigt. Varför ska man spela i det tempot under säsongens viktigaste matcher. Sen fredagsmatch följd av tidig lördagsmatch. Då är det självklart att nivån på spelet inte håller samma nivå som den skulle göra om lagen hade en pausdag mellan matcherna.

Det finns inte heller någon vettig förklaring till det här. (Nej, jag tycker inte att den ökade ölförsäljningen under veckoslutsmatcherna är en vettig förklaring).

_______________________

En annan sak som jag inte heller förstår i slutspelet är domarnas tankegång. Då matcher går till förlängning sätter domarna visselpipan i fickan och ser genom fingrarna på alla sorters grova regelbrott. Spelare får hålla i, haka och slasha motståndare man får blockera spelare utan puck och hålla på med alla tänkbara spelförstörande moment.

I referatbåsen sitter experter och säger att det är bra att ”domarna låter killarna spela” och ”det är bra att domarna inte vill avgöra”. Det senare citatet är något av det mest korkade man kan säga då domarna blundar för solklara regelbrott som ska ge utvisning. På samma sätt kan domarna avgöra matcher genom att inte vissla utvisning som de kan göra genom att vissla utvisning.

Varför vill ligan att domarlinjen ska vara så tillåtande i slutspelet och speciellt i slutet av matcherna och förlängning? Är det inte i allas intresse att samma regler gäller hela tiden? Är det inte då lättare för publiken och spelarna att läsa spelet?

_______________________

Här är två gratis råd åt ligan hur ni gör er produkt mera attraktiv under våren:

1) Se till att få ett vettigt spelschema där ni sprider ut matchserierna över flera dagar.

2) Se till att era domare vill och vågar blåsa i visselpipan också då matcherna ska avgöras.

, , ,

Kommenteringen är stängd.