Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Vilken Ruutu ser vi nästa vecka?

21 okt , 2011, 12.01 Filip Saxén

 

Jarkko Ruutu står inför ett stort val. Ska han koncentrera sig på att spela hockey eller ska han hålla på med sina pajasfasoner på isen?

I början av säsongen fanns den Jarkko Ruutu i rinken som Jarmo Kekäläinen betalar en skyhög lön åt. Han slet, han rev, han var stark i boxplay, han retade gallfeber på motståndarna och han spelade ett starkt defensivt spel mot motståndarnas stjärnor.

På sistone har Ruutu inte haft många rätt på planen och han har inte tillfört Jokerits spel någonting.

I Jyväskylä skämde han ut sig med att kasta sig längs med isen och spela död efter att ha blivit tacklad rent av JYP-spelare. Och mot HIFK hade han ett så stort behov att visa sin ”tuffhet” inför publiken han helst skulle spela inför att han till slut körde på Mikael Granlund.

Det hela fick sin start då Markus Kankaanperä slängt Ruutu i isen som en våt trasa. Det klarade Ruutus ego inte av. Som hämnd gav han sig på ligans största stjärna. Granlund skulle ta emot pucken och domarna var på väg att blåsa av spelet för en utvisning på Ville Peltonen.

Ruutu visste att spelet blåses av. Han visste också att det var just Granlund som fanns vid sargen. Han valde att köra på Granlund och bjuda honom på en crosschecking då han låg på isen. Ett fullständigt idiotiskt tilltag, men absolut inte värt 5+20 minuter.

Ruutu skapade rubriker i början av säsongen då han var ny i ligan. Efter det har uppmärksamheten dalat i och med att han inte utmärkt sig på något sätt i rinken. I och med att Ruutu är en spelare som lever för att vara i rubrikerna valde Jokeritspelaren att sätta igång showen den här veckan för att komma tillbaka till rampljuset. För Ruutu själv spelar det ingen roll om rubrikerna är positiva eller negativa – huvudsaken för nummer 25 är att vara i centrum.

Att han sedan väljer att undvika media efter matchen mot HIFK följer Ruutus invalda linje. Han vet att det skapar ännu mer uppmärksamhet än om han stannar och ger intervjuer.

Ruutu är nu i en situation där han på allvar borde fundera vad han vill av den här säsongen. Ska han utnyttja sina styrkor och spela en stark säsong och hjälpa laget eller ska han bete sig som en pajas i rinken och bli ligans stor skämt? Han har goda förutsättningar till båda.

Ruutu är otroligt bra i en defensiv roll där han får koncentrera sig på att spela bort motståndarnas stjärnor, visa upp sitt kunnande i boxplay och störa motståndarnas koncentration. Dessutom är han betydligt bärtre med pucken än de flesta tror.

__________

Vad Jokerits vd Jarmo Kekäläinen håller på med är märkligt. Den mediekåta Kekäläinen sökte sig som vanligt till media efter matchen och passade på att ge ”goda råd” åt journalisterna om hur de ska sköta sitt arbete.

Aika hyvin, että sulla on munaa tulla vielä pyytämään haastattelua, sade han åt Ilta-Sanomats utsände.

Kekäläinen borde väl veta att det är vårt jobb att be om kommentarer av spelare efter matcherna. Man kunde ju tro att han, med all sin stora NHL-erfarenhet, kände till det. Att häva ur sig kommentarer av det här slaget är inte speciellt proffsigt.

, , ,

Kommenteringen är stängd.