Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Imponerad av Suikkanen

25 Nov , 2011, 00.42 Filip Saxén

 

Pelicans har varit höstens absolut största utropstecken i ligan. Laget ligger inför veckoslutet på tredje plats. Ganska otroligt med tanke på att man i våras tvingades kvala för sin ligaplats.

Därför tog jag en fotograf med mig och åkte till Lahtis för att se vad det är som händer i Isku-Areena och varför pelikanerna flyger så högt den här säsongen.

Svaret är ganska enkelt. Det stavas Kai Suikkanen.

Suikkanen har alltid framstått som en rakryggad, engagerad, passionerad och karismatisk tränare. Jag har träffat honom ett antal gånger under årens lopp men i dag var det första gången jag hade möjligheten att sitta ner med honom en längre stund på tumanhand.

Jag måste säga att jag börjar förstå vad det är spelarna talar om då de berömmer honom. Och jag börjar förstå varför han får ut det bästa av varje spelare.

Suikkanen är en öppen kille som gärna bjuder på sig själv. Han gömmer sig inte bakom sin tränarroll utan säger vad han tänker och har inget emot att tala om sådana saker som de flesta andra tränare väljer att undvika genom att ta till riktiga klyschor.

”Det är klart att det är ganska lätt att komma till ett lag som slutat sist i serien föregående säsong.”

”Spelarna har lättare att tro på dina idéer om laget vinner sina första matcher.”

”Det kan vara svårt att övertyga dem att det nya är bra om man bara förlorar.”

”Jag är glad att jag inte är i Petri Matikainens roll. At ta över de regerande mästarna är inte lätt. Du kan ju egentligen bara förlora. Vad du än gör kommer det att jämföras med föregående säsong.”

”Efter att vi vunnit två matcher älskar jag alla mina spelare. Då vi förlorat några matcher i följd är jag beredd att sparka alla.”

Suikkanens kommentarer är uppfriskande i en värld där man är van att få höra samma tråkiga förklaringar kväll efter kväll.

De visar också hur Suikkanen tänker och kommunicerar. Det är rakt på sak, ärligt och öppet. Det är lätt att förstå varför hans spelare har lätt att ta till sig hans idéer.

Efter det korta besöket i Lahtis förstår jag bättre både varför Pelicans ligger trea i tabellen och varför Suikkanen är så omtyckt bland spelarna.

Läs om Suikkanen och Max Wärn i fredagens Hbl.

, ,

Kommenteringen är stängd.