Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Hur många och långa avstängningar blir det?

27 Nov , 2011, 20.06 Filip Saxén

 

De flesta har säkert sett händelserna i Lahtis i lördags. För er som inte gjort det rekommenderar jag följande video:

YouTube Preview Image

Cirkusen var rejält i gång i Lahtis och det är klart att det kommer att snackas länge om matchen. Toni Söderholm och Max Wärn har förståelse för slagsmålen. Samma kommentarer gav andra spelare och båda tränarna efter matchen.

– Det var lite små slagsmål på slutet. Spontana grejer som jag inte vill kommentera desto mera, sade HIFK:s Petri Matikainen.

Det första påståendet stämmer, det andra stämmer inte.

Det var några små slagsmål, inget värre än vanligt. Nu ”råkade” det sig så att det var ganska många slagsmål. Och spontana var de inte. De tre första var så kallade spontana slagsmål i stundens hetta. Arttu Luttinen, Justin Hodgman, Ryan Lasch och Ilari Melart, Siim Liivik och Robert Nyholm rök ihop efter en lite sen tackling. Det kan man förstå då känslorna redan gick heta under fredagens match i Helsingfors.

Men då Pelicansspelarna Max Wärn, Jyri Marttinen, Marko Pöyhönen och Joonas Järvinen plus HIFK:s Petteri Wirtanen, Mikko Kurvinen, Niko Piiparinen och Miikka Tuomainen alla kastar handskarna direkt vid tekningen handlar det inte så mycket om spontanitet.

Och det är just på grund av de senare slagsmålen som FM-ligan kan och kommer att straffa klubbarna. Det är omöjligt för ligan att bevisa att tränarna skulle ha gett order eller ens gett sitt godkännande då det handlar om slagsmålen. Däremot kan ligan peka på att tränarna inte lyckades få spelarna att låta bli att slåss. För det kan det bli både böter och avstängning.

En match för vardera tränaren och en summa på kanske 10 000 euro är väl ett skäligt straff för klubbarna.

Att stänga av spelarna för slagsmålen är inte helt problemfritt. Vem började slagsmålen? Och vad borde spelarna som inte var de som startade slagsmålen ha gjort i situationen? Låtit bli att slåss och bara stå kvar och bli slagna?

Ifall det hittas några enskilda skyldiga spelare kan ligan kanske stänga av dem. Men inte heller det är enkelt. Det är inte i linje med vad ligan gjort tidigare i höst.

KalPas Jasse Ikonen och Henri Laurila rök ihop med HIFK:s Kurvinen och Markus Kankaanperä i Kupoio i september. Det var inte heller frågan om några direkt spontana slagsmål. Kvartetten fick inga avstängningar den gången. Därför är det svårt för ligan att motivera avstängningar den här gången.

Men ligan har ju aldrig haft någon linje då det kommer till disciplinära beslut.

Därför är jag lite rädd för att disciplinnämnden kommer med ett horribelt beslut. Typ att man stänger av tränarna för tio matcher, klubbarna tvingas böta 50 000 euro var och alla åtta spelare som var inblandade i det senare slagsmålet stängs av i fem matcher. Det är en helt realistisk tanke då det handlar om FM-ligan.

P.S. Kalervo Kummola har förstås sin syn på slagsmålen. Han vet att tränarna har gett order om slagsmål. Jukka-Pekka Vuorinen har naturligtvis också fördömt slagsmålen. Och Alpo Suhonen. Hans åsikt i sådana här frågor är ju bekant.

P.S. 2 Kollegan Risto Pakarinen hade plockat fram intressant statistik. Under de tre senaste säsongerna har det delats ut avstängningar för icke-spontana slagsmål åt åtta spelare fördelade enligt följande: Blues 3, HIFK 4, Ilves 1.

, ,

En kommentar

  1. Niklas skriver:

    Om sm ligan delar ut många straff åt spelarna är det ingen överraskning. Vad är poängen då att straffa för en händelse i en match av sådär tusen matcher under en hel säsong? Det var ju i samförstånd i den bemärkelsen att ingen var ute för att skada någon.

    Sm-ligan kunde istället straffa för tacklingar nära sargen som kan sluta riktigt illa.

Kommenteringen är stängd.