Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Tala är silver, läggmatch är guld

21 Dec , 2011, 18.27 Filip Saxén

 

De senaste dagarnas debatt om den svenska läggmatchen i OS i Turin har fått oväntade och oproportionerliga proportioner. Att en spelares uttalande om något som varit solklart sedan 2006 kan starta en diskussion av den här kalibern känns något bakvänd.

Att Sverige valde att förlora mot Slovakien har varit känt sedan 2006.

Nu har det talats om att det svenska förbundet förlorat sitt ansikte, att det Tre Kronor gjorde är mot den olympiska andan och beslutet att förlora med flit har fördömts och kritiserats från flera håll.

Finlands landslagstränare Jukka Jalonen sade att han aldrig varit med om att med flit förlora en match.

Att Sverige bestämmer sig för att förlora mot Slovakien för att få möta Schweiz och Tjeckien på vägen till final i stället för Kanada och Ryssland är varken omoraliskt, fegt eller oetiskt. Det är ett fullkomligt klokt och rationellt beslut.

Idrott handlar om att vinna. Punkt. Sverige valde ett enklare motstånd för att kunna vinna. Tre Kronorspelarna stod med guldmedaljerna hängande kring halsen i slutet av turneringen. Grattis Tre Kronor.

Det jag inte förstår är varför Peter Forsberg nästan sex år senare känner ett behov att berätta om läggmatchen. (Och senare ta tillbaka det han sagt.)

Alla som följde med OS-hockeyn 2006 visste att Tre Kronor inte spelade för full maskin mot Slovakien. Att tala om det visar att Foppas omdöme svikit honom. Han måste ha vetat att reaktionerna blir häftiga efter ett så kontroversiellt uttalande. I det här fallet hade det varit bättre att följa det gamla ordspråket: tala är silver, tiga är guld.

Personligen hoppas jag att Lejonen lägger sig om laget någon gång i framtiden är i en likadan situation som Tre Kronor var i Turin. Kanske redan i hemma-VM på våren …

Om det är något man ska kritisera i det här sammanhanget är det spelsystemet som möjliggör läggmatcher. Inget annat.

P.S. Alltid lönar det sig inte att lägga sig för att få enklare motstånd. Våren 2009 förlorade HIFK avsiktligt sista grundseriematchen mot TPS för att få möta just TPS i slutspelets första omgång i stället för Lukko. Efter 4-6 på hemmaplan i den sista grundseriematchen åkte HIFK sedan på två raka förluster i slutspelets första omgång och säsongen var över. 

, ,

2 kommentarer

 1. Anders skriver:

  Alla vet ju att det förekommer: men om man är så förbannat korkad att man berättar att man förlorade med flit i OS, så får man nog ta allt det skit som slängs på en.

  Dessutom så var det ju faktiskt ganska komiskt att man på svenskt håll starkt kritiserade Lejonens inställning då Finland förlorade mot tre Kronor i Vancouver. Personligen så tror jag inte att det var fel på något annat än att Sverige var bättre i den matchen.

  Undrar annars vad slovakerna tycker om Foppas ”avslöjande”? Anser man i Slovakien att Sverige skulle ha vunnit om man valt att spela för fullt? Slovakerna vann ju sin grupp i OS 2006. 2010 slog ju sedan Slovakien ut Sverige i kvarten – eller ville Sverige undvika att möta Kanada i semifinalen… (ehe-ehe).

  Trots att jag gärna medger att det förekommer regelbundet, så kan jag personligen inte godkänna läggmatcher i storturneringar. Dels är det att lura den betalande publiken ocg visa uselt exempel till juniorer, dels tror jag att det i de flesta fall gnagar på lagets psygologiska styrka och moral att stå upp för varandra, då det gäller. Det är nämligen bombsäkert att i en trupp på +20 spelare finns det minst en handfull, som aldrig lägger sig frivilligt – osämja, grupperingar och tvivel frodas. Jag skulle själv aldrig någonsin kunna tänka mig att ge någon rådet att ta en dylik genväg för att vinna – eller vara en del av ett sådant agerande.

  Sist men inte minst, så är det ju faktiskt mot reglerna – förutom de rent idrottsliga reglerna, så är blir fråga om speciellt vadslagning och potentiellt stora pengar. Ett lag borde aldrig någonsin förlora med flit. Det att en verklig superstjärna berättar öppet att man lade sig i ett OS, tycker jag är att be om sanktioner. Då det gäller fusk inom idrott representerar jag personligen därför en ”fundamentalistisk” nolltolerans: fusk bör leda till sanktioner.

 2. Putte skriver:

  Mest stör mig svenskarnas dubbelmoral!

Kommenteringen är stängd.