Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Små märkligheter

19 jan , 2012, 18.27 Filip Saxén

 

Den gångna hockeyveckan har bjudit på några underhållande och märkliga överraskningar som lär få en fortsättnin under de närmaste veckorna.

Fallet Mikael Granlund

Först höjdes det röster att Raimo Helminen matchade Granlund för mycket i JVM i Kanada. Sedan uttryckte bland annat Juhani Tamminen sin oro för att Granlund är trött och inte orkar med det tuffa tempo han tvingas spela i och Solkungen menade att Granlund borde få vila ett par veckor.

Då jag talade med HIFK-tränaren Petri Matikainen om saken fnös han åt Tamis tankar och konstaterade att det inte finns någon logik i det hela. Också Granlund själv var totalt oförstående då han fick frågan efter sin första match i FM-ligan efter JVM.

Jag förstår inte varför Granlund skulle vara så slutkörd som vissa påstår. Han spelade lika många matcher i Kanada som han hade gjort om han stannat i Finland och spelat ligahockey med HIFK. Han är 19 år och brinner för att spela och att han skulle vara trött av att ha spelat knappt 40 matcher stämmer inte alls.

Hur ska Granlund klara av att spela 82 grundseriematcher i NHL nästa säsong om det nu är så att Granlund nu skulle vara helt slutkörd och inte orka spela matcher i FM-ligatempot som är betydligt lugnare än i NHL?

Granlund var säkert trött och slutkörd efter matchen mot Tappara. Men det är helt och hållet Petri Matikainens fel. Det är rena rama idiotin att ha Mikael Granlund att spela 30 minuter 15 sekunder och lillebror Markus att spela 29.32 medan fjärdekedjan Robert Nyholm–Siim Liivik–Eetu Pöysti att spela sju minuter då trion hört till de bästa i HIFK efter jul.

Matikainen fick vad han beställde då Mikael Granlund stod för två missar som gav två Tapparamål då tammerforsarna vände och vann matchen.

Fallet Sihvonen-Rantanen-Tamminen

I fredags bjöd hockeyskribenterna Vesa Rantanen (Ilta-Sanomat) och Petteri Sihvonen (Urheilulehti) på en underhållande sandlådediskussion om hockeylandslaget och vilka spelare som borde och inte borde vara med i VM. Eller det var idén med diskussionen under Canal+ magasinprogram HockeyNight.

Diskussionen mellan de Rantanen och Sihvonen spårade snabbt ut och blev delvis osaklig då skribenterna koncentrerade sig mera på personliga påhopp än att föra diskussionen framåt i en konstruktiv anda. Men underhållande var det.

Diskussionen slutade med att Rantanen och Sihvonen var riktigt förbannade på varandra. Och som om det inte varit tillräckligt passade Juhani Tamminen, eller Don Tami som han kallas i programmet, på att döma ut både Rantanens och Sihvonens uttalanden helt. Han förklarade att skribenterna inte kan förstå hur det är att leda ett lag då de är vana att sitta vid sina datorer och författa texter.

Svaret kom i dag då det nyaste numret av Urheilulehti kom till redaktionen. Au revoir! skriker rubriken på pärmen. ”Aika ajoi ohi Aurtinkokuningas Juhani Tammisesta. Pelissä, toimistossa ja tv-studiossa”.

Petteri Sihvonen klarade inte av Tamminens kritik i slutet av HockeyNight utan kände sig tvungen att kritisera Tamminen i en artikel på fem sidor i tidningen.

Det ska bli spännande att se vad Tamminen säger i fredagskvällens HockeyNight-sändning. han lär knappast låta Sihvonens kritik gå helt obesvarad.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.