Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Väntade och oväntade målvaktsproblem

2 feb , 2012, 17.13 Filip Saxén

 

De senaste veckorna har ett par lag visat tecken på att våren kan bli mycket jobbig. KalPa och Jokerit ser ut att ha början till målvaktsproblem på gång.

I KalPas fall kommer problemen inte alls som någon överraskning. Då laget sålde Ari Ahonen till KHL och hämtade in Mikko Koskinen ställde jag mig rätt skeptiskt till att Koskinen, som aldrig tidigare varit klar målvaktsetta i något lag, skulle klara av att fylla luckan efter ligans bästa målvakt.

Inledningen av hans karriär i KalPa blev fantastisk men nu ser bubblan Koskinen ut att ha spruckit. De fem senaste matcherna han startat i mål har slutat i förlust för serieledarna. Hans räddningsprocent är mindre smickrande (86,63) precis som antalet insläppta mål på dessa matcher (3,8 i snitt). Samtidigt ser han ut att snart förlora sin status som förstamålvakt åt anonyma Juha ”Hannus bror” Toivonen som varot strålande mellan stolparna då Koskinen svikit.

I Jokerit är problemen mer oväntade. Eero Kilpeläinen visade i höst att han är en av ligans bästa målvakter. Men under de senaste fem matcherna han spelat har det blivit noll segrar på ordinarie speltid, en räddningsprocent på 86,04 och 3,6 insläppta mål i snitt per match.

Kilpeläinens spel ser darrigt och osäkert ut och han släpper in en hel del enkla mål. Självförtroendet verkar svikta och i Jokeritlägret har man inte mycket tid på sig att åtgärda problemet. I fall laget tvingas inleda slutspelet med Kilpeläinen i den form han visar för tillfället blir det respass i första omgången igen.

För Jokerits och Kilpeläinens del är de två matcherna inför landslagspausen otroligt viktiga. Bra spel av stjärnmålvakten mot SaiPa och HIFK kan ge tillbaka självförtroendet medan två bottennoteringar till kan förstöra resten av säsongen.

 

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.