Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Bubblan som sprack

23 feb , 2012, 22.00 Filip Saxén

 

KalPa var det stora utropstecknet under höstsäsongen och kan mycket väl fortfarande vinna grundserien. Men räkna inte med några framgångar för Kuopiolaget i vår.

Det blir högst en semifinalplats.

Det kan klubben tacka sin egen girighet för.

Då laget i november sålde ligans bästa målvakt Ari Ahonen till Metallurg Magnitogorsk fick klubben ett säkert mycket välkommet klirr i kassan. Men samtidigt pissade man på sina supportrar som stött laget under Mestistiden och de tvungna åren i ligan då laget låg som jumbo.

Då det (äntligen) såg ut att finnas realistiska chanser att ta den första titeln valde klubbledningen att välja pengar framför framgång.

– KalPa tänker inte sänka sina idrottsliga ambitioner och mål. Vi reagerar direkt och har dredan en ersättare klar, sade vd:n Kimmo Kapanen då.

Ersättare blev Mikko Koskinen. En målvakt som aldrig vunnit något eller ens agerat första målvakt för ett lag en hel säsong. Hur tänkte Kapanen & Co då?

Koskinen fick en perfekt inledning. På de elva första matcherna höll han nollan fem gånger och släppte in bara 12 mål och det började talas om att han är en fullgod ersättare för Ahonen.

Sedan kom det väntade raset då Koskinen kom ner till sin verkliga nivå. Räddningsprocenten 91,43-84,38-91,18-75,00-82,76-84,00-71,43 är skamligt dåliga siffror och Koskinen har förlorat sin status som första målvakt till Juha Toivonen som definitivt inte håller måttet som målvaktsetta i ett topplag i FM-ligan.

Det finns förstås de som tycker KalPa gjorde rätt då de lät Ahonen gå till KHL då han hade chansen att håva in stora pengar.

Jag förstår inte alls den här tankegången. Ahonen har skrivit kontrakt med KalPa för att spela där. Att flytta till NHL eller KHL mellan säsonger är ok, att uttrycka sin önskan att flytta mitt under säsongen är illojalt och själviskt.

Ahonen visade att han anser att den egna ekonomiska välfärden är viktigare än lagets framgång.

Dessutom är jag säker på att andra klubbar än KalPa fått erbjudanden för sina stjärnor. Men har ni sett till exempel Jokerit eller HIFK sälja sina spelare?

____________

 

I och med att man kan räkna ut KalPa från mästerskapsstriden senare i vår finns det enligt min mening bara fyra lag kvar som kan ta hem titeln: Ässät, Pelicans, HIFK och JYP.

Mera om det i nästa inlägg.

, , ,

En kommentar

  1. kusti skriver:

    Kalpa har en chans om Koskinen returnera till sin bästa nivå.

    Jokerit kan ta hem titeln också naturligtvis!

Kommenteringen är stängd.