Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

HIFK och Pelicans favoriter

26 feb , 2012, 02.18 Filip Saxén

 

Med bara drygt ett par veckor kvar av grundserien kan man dra en hel del slutsatser inför slutspelet. Vårens mästare kommer från kvartetten HIFK, Pelicans, Ässät och JYP. De två förstnämnda är de hetaste mästarkandidaterna.

Här under en genomgång av topplagen och varför de kan eller inte kan vinna guld i vår som läget ser ut i dag.

FAVORITERNA:

HIFK

Petri Matikainen har förvandlat HIFK till en verklig vinnarmaskin. Laget har varit glödhett sedan november och Matikainen brukar få sitt lag att växa under våren. Dennis Endras är ligans hetaste målvakt för tillfället, bröderna Mikael och Markus Granlund är briljanta och får bra stöd av Janne Pesonen, Eero Somervuori, Ville Peltonen, Kimmo Kuhta & Co och det finns ligans abslouta toppspelare för varje roll i laget. Backbesättningen är ligans tyngsta och bredaste med en spetskompetens som ingen kan mäta sig med (Toni Söderholm och Mikko Kousa.

Plus: HIFK har mängder av spelare som vet hur man vinner guld, man har ett fungerande spelsystem, spelare utöver det vanliga (Granlund, Peltonen) och en glödhet form.

Frågetecken: För tillfället finns det inte en svag länk i HIFK:s spel förutom powerplay i fem mot tre. Det största hotet mot HIFK är skador och att det finns en viss mättnad efter förra årets guld.

Pelicans

Kai Suikkanens lag har varit stabilt bra hela säsongen och Suikkanen är en tränare som får sitt lag att lyfta sig någon nivå i slutspelet.

Laget har en fantastisk målvakt i Niko Hovinen och ett balanserat försvar med både rörlighet, offensivt kunnande och defensiv styrka. I anfallet har man en stor bredd med en handfull spelare som kan avgöra. Justin Hodgman, Ryan Lasch, Ilkka Pikkarainen, Radek Smolenak, Arttu Luttinen, Vili Sopanen & Co vet hur man vinner matcher.

Plus: Laget har haft en fungerande spelstil sedan hösten och Suikkanen har haft gott om tid att finslipa taktiken då laget hela tiden legat högt i tabellen.

Frågetecken: Pelicans har aldrig vunnit något. Klarar spelarna av att hantera pressen under ett slutspel där man får agera något av favorit?

UTMANARNA:

Ässät

Överraskade förra äsongen med att sluta tvåa i grundserien. Att laget ligger lika högt i tabellen igen överraskar ingen. Laget har två bra målvakter i Antti Raanta och Juha Järvenpää, en balanserad backbesättning med Ville Uusitalo, Ryan Caldwell och Kristian Kudroc i spetsen och ligans hetaste duo i Tomas Zaborsky och Stephen Dixon. För att slå Ässät måste motståndarna få stopp på den duon. Då det dessutom finns en handfull andra som kan avgöra är det inte ens sagt att det räcker.

Plus: Laget lärde sig säkert av kvartsfinalförlusten mot Blues i fjol. Dessutom är Zaborsky en helt annan spelare än för ett år sedan. Målvaktsspelet är också otroligt stabilt och starkt.

Frågetecken: Kan orutinerade tränaren Karri Kivi få laget att ta ett steg till då slutspelet börjar? Kan laget lära sig spela inför sin krävande hemmapublik?

JYP

Efter att Risto Dufva fick sparken innan säsongen ens på allvar kommit i gång fanns det inte mycket som talade för att Jyrki Aho skulle lyfta JYP laget till den här nivån. Med ett fenomenalt målvaktsspel av Riku Helenius, ett stenhårt försvar, en effektiv forechecking och en stark offensiv har laget gått från klarhet till klarhet under den andra halvan av säsongen och plötsligt framstår laget som en av mästarkandidaterna.

Plus: Toppspelare på nyckelpositionerna i Helenius, Sami Vatanen och Eric Perrin. Ett fungerande spelsystem och en stigande formkurva talar också för JYP.

Frågetecken: De två senaste åren har JYP åkt ur slutspelet mot lag som placerat sig sämre i grundserien. Räcker Ahos karisma för att ryta till då det behövs i slutspelet?

NÄRA MEN ÄNDÅ INTE:

Jokerit

Erkka Westerlund har i ett och ett halvt år försökt bygga ett fungerande spelsystem utan att riktigt lyckas. Backarnas öppningsspel håller inte alls tillräcklig nivå vilket leder till att anfallsspelet allt för mycket vilar på individuella prestationer. Räkna därför med att Westerlund tar till sin favorittaktik då slutspelet kör i gång (precis som i fjol) och satsar allt på defensiven.

Plus: Målvakten Eero Kilpeläinen kan ensam vinna matcher för laget, Ossi Väänänen är ligans bästa defensiva back och det finns en enorm potential i laget.

Frågetecken: Backarna har svårt att hänga med i högt tempo och då motståndarna forecheckar aggressivt blir det enorma problem. Dessutom har centrarna Ilari Filppula och Antti Kerälä floppat i grundserien.

Kärpät

Hannu Aravirtas lag räcker inte riktigt till i vår. Centerbesättningen är ett stort frågetecken då Jari Viuhkola gått skadad och Josef Stümpel inte ser ut att hänga med i ligatempot. Kan mycket väl pressa de stora favoriterna och på det sättet köra slut på något lag redan i kvartsfinal men några egna framgångar lär det inte bli.

Plus: Juha-Pekka Haataja och Ivan Huml bildar en av ligans giftigaste duo och skapar målchanser i så gott som varje byte. Rutinerade Ilkka Mikkola och Mikko Lehtonen är att räkna med i slutspelet.

Frågetecken: Finns det en tillräcklig bredd i laget för att avgöra slutspelsmatcher då tid och utrymme är en bristvara?

KalPa

Såg ut att gå mot en suverän grundserieseger innan målvaktsspelet svek totalt. Unga tränaren Tyomas Tuokkola har en tuff uppgift framför sig då han ska lotsa sitt lag i slutspelet. Backbesättningen håller bra nivå och i anfallet kryllar det av skickliga spelare. Lyckas laget med sin puckkontroll kan man slå vilket lag som helst. Eller man kunde i fall man inte hade sålt Ari Ahonen till KHL:

Plus: Tuomas Kiiskinen, Sami Kapanen, Sakari Salminen och Matti Kuparinen. KalPas offensiv är fantastisk och underhållande att se på och spelsystemet är välinkört och fungerande.

Frågetecken: Målvaktsspelet har varit en katastrof på sistone då Mikko Koskinen och Juha Tovionen inte alls hållit måttet. KalPa kan åka ut direkt i kvartsfinal om det vill sig riktigt illa.

INTE EN CHANS:

Blues, TPS, Lukko, HPK, SaiPa, Tappara, Ilves.

, , , , , , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.