Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Är du nöjd nu, Kummola?

20 apr , 2012, 13.39 Filip Saxén

 

I dag är det exakt två veckor till VM-starten i Helsingfors. Då berättar Ilta-Sanomat att bara hälften av biljetterna är sålda till Finlands matcher mot Frankrike och Kazakstan. Hälften. Det betyder att hälften av stolarna till två av Finlands matcher är tomma. I ett hemma-VM. Hur kunde det gå så snett?

Det finns en enkel förklaring. Ishockeyförbundet med Kalervo Kummola och VM-organisationen med Mika Sulin i spetsen blev för giriga efter VM-guldet för ett år sedan. I segeryran bestämde de sig för att nu ska man dra in så mycket pengar som möjligt på hemma-VM.

155 euro för den billigaste biljetten till Finlands matcher är skamligt.

Först försvarade Kummola biljettpriserna med att säga att det är billigare än att gå och se på NHL-hockey. Han sade att medelpriset för en NHL-biljett är 450 euro, något han tydligen bara hittade på eftersom det ju är totalt skitprat. Det är klart billigare att se hockey i NHL än 155 euro per match.

Senare tog han tillbaka lite av vad han sagt om biljettpriserna men vägrade medge att han hade fel. Han sade att det är nästan omöjligt att räkna ut ett medelpris.

Nu står Kummola, Sulin & Co där med byxorna nere och funderar vad man ska göra för att inte behöva uppleva den ultimata förnedringen. Om Finlands matcher i VM inte är slutsålda är det ett fiasko av sällan skådad rang.

Kanske det hade lönat sig att se VM som en möjlighet att bjuda de äkta hockeyfansen möjligheten till en upplevelse och inte som en möjlighet att genom hutlösa priser dra in så mycket pengar som möjligt.

Då Finland vann guld för ett år sedan var folkfesten på Salutorget enorm. Lejonsupportrar i alla åldrar tog sig dit för ett fira sina hjältar. Det minsta man kunde be av Kummola, Sulin & Co är att de på något sätt skulle ha tackat den stora massa. I stället valde man att visa supportrarna röven och göra det omöjligt för majoriteten av lejonsupportrarna att se en enda match på plats i VM.

Denna övermodighet och märkliga inställning lyser igenom Sulins kommentar till Ilta-Sanomat:

Teemme kovasti ja nöyrästi töitä, jotta saamme hienon tapahtuman aikaiseksi. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun kisat pelataan kahdessa maassa. Lippujen myyminen on tässä kohtaa vain pieni osa kokonaisuudesta, Sulin sanoo.

I synnerhet sista meningen klingar väldigt illa i mina öron. Biljettförsäljningen är A och O i ett VM eftersom det ju är för publiken turneringen spelas. Inte för någon annan. Utan publiken är turneringen ingenting. Det är en sak som Kummola, Sulin & Co inte har förstått.

Med två veckor till VM är bara en av Finlands matcher slutsåld, den mot Kanada. Till resten finns det gott om biljetter.

Orsaken finns i spegeln framför Kummola, Sulin & Co. Hoppas ni är nöjda.

 

, , ,

33 kommentarer

 1. Anders skriver:

  Ypperligt inlägg! Tänkte i förrgår skaffa biljetter till Finland-Slovakien för min dotter och mig – tanken var att det skulle vara en upplevelse för en 12-åring. Kollade på prisen – och beslöt att no way. Och det var ett helt principiellt beslut. Det är omoraliskt att be sådana priser för biljettet riktade till barnfamiljer och andra vanliga människor. 2004 då det spelades World Cup köpte jag utan att blinka biljetter till två matcher, fast det kändes dyra så vill ändå minnas att de var ungefär 1/3 förmånligare en VM-biljetterna nu. Och då var det fråga om en turnering som verkligen inte spelas varje år. Kortsiktigt och arrogant av Kummolas ”pump”.

 2. Rillataan skriver:

  ”Det är omoraliskt att be sådana priser för biljettet riktade till barnfamiljer och andra vanliga människor.”

  Biljetterna i den här prisklassen är nog inte primärt riktade till varken barnfamiljer eller vad du väljer att kalla vanliga människor. Det är dock pinsamt om Finland spelar matcher inför halvtomma läktare.

 3. Anders skriver:

  Om dessa är de billigaste biljetterna som finns att köpa ti, så vem är de då riktade till? Är det bara företagskunder man vill ha på läktaren?

 4. Rillataan skriver:

  Arrangörens primära syfte med de höga priserna har endast varit att maximera vinsten, inte att favorisera eller missgynna någon specifik kundgrupp. Därför är frågan inte av moralisk karaktär.

  Prissättningen har misslyckats radikalt i de otaliga mindre populära matcher som förmodligen kommer att spelas inför häpnadsväckande tomma läktare.

 5. Raivo skriver:

  Till Kummolas försvar måste nämnas att han nästan helt fått bukt med svartsäljningen av biljetter. Tyvärr gjorde han det genom att låna svartsäljarnas prissättning till den vita sidan.

  Meningen med VM verkar vara att företagsgästerna skall få snegla på matchen utan att störas av folk som är intresserade av hockey. Fansen kan ju ibland skrika så företagsgästerna får svårt att lyssna till varandra. Bättre då att hålla pöbeln ute, de får ju ändå tillsvidare se matcherna gratis i TV.

  SVK-BLR, billigaste biljett 70€! Tror någon att det är bra business? Att man maximerar vinsten? Att Kummola är klok?

 6. Rillataan skriver:

  Hur stor andel av åskådarna som är företagsgäster går det bara att gissa sig till. Dessutom är det djärvt att påstå att företagsgäster inte skulle vara intresserade av ishockey.

  Jag håller dock med om att många matcher är fel prissatta. Genom att slumpa ut biljetter till de mindre attraktiva matcherna skulle 1) alla ha ekonomiska förutsättningar att se VM-matcher 2) försäljningen i hallen öka 3) VM locka turister som spenderar pengar i Helsingfors 4) stämningen vara bättre och 5) det allmänna intresset för VM öka.

 7. Rillataan skriver:

  Tilläggas kan att det är helt rationellt att försöka maximera vinsten. Det är dock inte alls synonymt med att höga priser per automatik skulle vara ett vinstmaximerande koncept. Att Slovakien-Vitryssland kostar 70 euro är korkat oavsett perspektiv.

 8. Anders skriver:

  Det skulle vara frestande att ge sig in i en diskussion gällande moral i relation till maximerande av vinst med Rillataan, men det kanske börjar spåra ur. Så jag håller mig till att insistera på att det är kortsiktigt att utesluta vanliga människor och deras hockeyälskande barn från att ha råd till att se Finland spela i hemma-VM. Det kan hända att någon stackare som skulle kunna bli en kommande Teemu Selänne blir besviken, tappar intresset för hockey och börjar springa efter en boll istället. Gud förbarme.

 9. Rillataan skriver:

  Frågan är naturligtvis komplex. Faktum är ändå att ishockeyförbundets finansiering i stor utsträckning kommer från överskottet av de VM som Finland med ca 8 års mellanrum arrangerar.

  Skulle förbundet välja att subventionera biljetterna till Finlands alla matcher med 100 euro skulle förbundet tappa 10 miljoner euro i intäkter.

  Eftersom VM-överskottet mig veterligen i stor utsträckning går till juniorverksamheten är den relevanta frågan:

  Utvecklas finsk ishockey mer om 1) alla finländare ges möjlighet att billigt skaffa en VM-biljett till Finlands match eller 2) juniorverksamheten tilldelas 10 miljoner euro?

 10. Jöns skriver:

  Herregud!! Hade ingen aning om detta. Den mest intesssnta nyheten i dagens tidning. Tänk att betala över 100 ege för en jälva hockeymatch när man kan se den i en sportbar gratis och dessutom kunna dricka öl samtidigt i den takt man vill. Skamligt, åter igen, för Finland.

 11. Anders skriver:

  Rillataan: det finns någonting mellan svinaktigt dyra cch uttrycklig billiga biljetter. Du är helt tydligt intresserad av ekonomi – då vet du säkert att oftast gör de företagen mest vinst, som lyckas optimera relationen mellan pris och upplevd nytta. T.ex. inom VW-gruppen, så gör Skoda bättre ekonomiskt resultat än Audi fast enskilda stycken Audi ofta kostar dubbelt, trippelt eller quadruppelt mer än en Skoda. Om VM-organisationen har prissatt biljetterna till huvudprodukten (= Finlands matcher) så att i princip bara de som inte köper biljett med egna pengar har råd att vara på plats, så är det ett ganska misslyckat resultat av att försöka hitta rätt relation mellan upplevd nytta och betalat pris. Ironiskt blir det dessutomn, då VM:s huvudsponsor, tidigare nämnda Skoda, helt går ut på att en ytterst bra relation mellan pris och kvalitet. Dessutom som kan vi ju alltid jämföra med där man samtidigt säljer Tre Kronors VM-matcher: svenska hushåll är en god bit före de våra då det gäller förmögenhet och ”lösa pengar”, ändå är det ordentlig förmånligare ett se Tre Kronor spela i hemma-VM än det är att se Lejonen spela. Mitt tips: Tre Kronor kommer att spela inför slutsålda läktare fyllda med riktiga fans och det kommer att bli ordentligt med vinstpengar över för förbundet – pengar som man sedan kan allokera till bl.a. juniorverksamhet.

 12. Rillataan skriver:

  Frågan är om relationen mellan pris och upplevd nytta är tillräckligt relevant när det gäller arrangerande av VM-turneringar. Finland arrangerar ju en del av nästa års VM-turnering men generellt tror jag att försäljningen av biljetterna till nästa hemma-VM inte påverkas av den klumpiga prissättningen i det föregående hemmamästerskapet.

  Att biljetterna i Sverige är billigare beror förmodligen på många saker. Faktum är ändå att den VM-hype som finns i Finland inte alls existerar i Sverige. I Sverige är ishockey alltså ingen nationalsport som gemene man har ett stort intresse för. Därför är också efterfrågan lägre.

  Jag tycker inte att det ska vara någon allemansrätt att få se Finland spela hemma-VM till ett för den egna plånboken passande pris, speciellt eftersom det skulle ske på bekostnad av framtida juniorsatsningar. De som vill se Finland spela kan göra det i EHT-turneringen, träningsmatcher och avgiftsfritt på TV. Däremot tycker jag som sagt att förbundet borde ha prissatt ex. Frankrike- och Kazakstan-matcherna billigare så att hallen hade fyllts. Vad gäller finalmatcherna och de mest attraktiva Finland-matcherna tycker jag att det är förståeligt att intäkterna maximeras genom höga biljettpris.

 13. Christoffer skriver:

  Bra skrivet Fille! Hutlöst dyra priser, skulle vara lite sugen att skaffa biljetter men en principsak denna gång att låta bli. Om man vore miljonär kanske man kunde tänka att man unnar sig lite av sina surt förvärvade slantar, man visst skulle det ändå blöda när man hostar upp 155 EUR för någon fucking ishockeymatch.

 14. Anders skriver:

  Ok Rillataan, så vi tycker olika om prissättning. Att Sverige inte skulle vara ett hockeyland är en myt som inte stämmer. T.ex. när ungdomslandslaget kämpade om VM-guld och vann det, i början av året, så var det en huvundnyhet Sverige – alltså JuniorVM! SVT hade studio, analyser, hela faderullan.

 15. lätkäjätkä skriver:

  förstår inte riktigt ”rillataans” argument. helt för svart på vitt. funkar inte så, men åsikter finns det många av. de flesta människor jag talat med har dock berättat att de liksom jag, låter bli att köpa biljetter av principskäl, vilket säger exakt så som det är. Priserna är på tok för höga. Hockey är en stor sport i Finland och då är det ännu viktigare att inte pissa folket i ögat. Det finns moraliska aspekter i detta ärende också, och då det handlar om ett landslag så finns det ingenting som gör det rätt i att agera på det sätt Kummola och co. har gjort.

  och sedan måste jag också kommentera argumentet att Sverige inte skulle vara ett hockeyland-BULLSHIT!
  Överlag tycker jag det är synd att folk talar skit om VM och Finlands galna inställning medan ingen annan bryr sig då inte alla bästa är med. Allt detta är bara skitsnack. Marginalen mellan OS och VM-lag är mindre än någonsin och då man ser på vilka typer som är med så kan man nog inte tala om att något lag skulle vara fyllt med divisionsspelare inte.
  oj, det gick förbi ämnet lite… ursäkta 🙂

 16. Magnus skriver:

  Undertecknad har betalat under 100€ för två NY Rangers-biljetter. Platserna var på bästa tänkbara ställe vid mittlinjen i Madison Square Garden. Kummola yrar i natimössan!

 17. Rillataan skriver:

  Jag har aldrig skrivit att Sverige inte är ett hockeyland. Fotboll är ändå klar etta i Sverige och min empiriska uppfattning är att just hockey-VM är betydligt mer upphaussat i Finland. I Sverige är ishockey-VM inte ett diskussionsämne i varje kaffebord och mindre insatta har i Sverige betydligt bättre möjligheter att helt undgå att VM spelas. Trots att VM numera lockar fler stjärnspelare än tidigare är det en turnering där halva världseliten saknas och därmed heller ingen trovärdig mätare. Orsaken till att VM arrangeras varje år är i praktiken att säkerställa ishockeyförbundens finansiering.

  lätkäjätkä: Alla har rätt att rösta med fötterna och ska så också göra om de anser att biljettpriserna är för höga. Nu har ishockeyförbundet, som äger produkten och agerar på en öppen marknadsplats, valt att åtminstone försöka dra in så mycket pengar som möjligt för att finansiera framtida satsningar på finsk ishockey. Förbundet och kunder har av fri vilja gått med på att utbyta en VM-biljett mot vad du anser vara en för stor summa pengar. Varför anser du att ishockeyförbundet har en moralisk skyldighet att sälja dessa biljetter åt dig eller andra till ett betydligt lägre pris än vad andra intresserade frivilligt redan har valt att betala?

  Jag tycker fortsättningsvis att prissättningen har misslyckats och försvarar endast ishockeyförbundets principiella rätt att själv få prissätta sina egna produkter.

 18. Anders skriver:

  ”Fotboll är klar etta i Sverige”, hmm. Zlatan är klar etta i Sverige, sedan vet jag inte hur mycket med idrott det har att göra. Superåret 2006 arrangerades det både vinter-OS och Fotbolls-VM. Sveriges 1/8-final i fotbolls-VM, mot värdnationen Tyskland samlade i Sverige ungefär hälften av den TV-publik, som Tre Kronors avgörande match i OS gjorde.Allmänt: fotboll är etta i Stockholm, Göteborg och Skåne, men i stora delar av Sverige är det hockey som regerar.

  Hockeyförbundet får såklart prissätta sina biljetter helt hur det vill. Men om det finns tomma platser på Lejonens matcher, så har Kummola & co ur marknadsföringssynpunkt misslyckats grovt. Det är löjligt att kverulera om en så solklar grej. Finland är Lejon-tokigt, om inte Lejonens matcher är slutsålda. så har någon dummat sig värre.

 19. lätkäjätkä skriver:

  visst har dom ju rätt att göra vad fan lagen än tillåter dem göra men inte gör det saken moraliskt rätt för det. skitstil till 100%. snart sätter dom alla matcher bakom betalkanal också, vänta bara.

  angående vm så tycker jag nog att det kunde spelas vart annat eller tom vart fjärde år och så kunde alla bästa också vara med. Däremot så är det ju lika för alla och med tanke på t.ex. kanadas spelarmaterial så kunde dom göra 5 stycken ”bästa” lag och med andra ord vinna varje år, vilket dom inte gör..pga dagens utvecklade taktikhockey där lagspelet avgör allt.

 20. Rillataan skriver:

  Jag håller fullständigt med dig om andra stycket. Problemet för förbundet är att det nu är extremt pinsamt att sänka priserna för att fylla arenan, dessutom vore det aningen oschysst gentemot de kunder som i god tid har varit ute och betalat 155 euro för att exempelvis se Finland-Frankrike.

  Huruvida fotboll eller ishockey är större i Sverige är i stor utsträckning en subjektiv fråga. Allsvenskans publiksnitt är 1000 högre än Elitseriens, detta trots att Allsvenskan har fyra lag mer, vilket oundvikligen försvagar publiksnittet. Dessutom spelar nästan alla publiklag i Elitserien, medan Allsvenskan tvingas dras med dåliga publiklag som Mjällby, Syrianska och Åtvidaberg samtidigt som exempelvis Hammarby spelar i Superettan.

  Det här är det mest objektiva jag hittade: http://svt.se/2.21865/1.2279367/fotbollen_mest_populara_sporten I ärlighetens namn hade jag dock trott att skillnaden hade varit större till fotbollens fördel.

 21. Rillataan skriver:

  lätkäjätkä: Varför har inte säljaren moralisk rätt att bedöma till vilket pris han eller hon är beredd att sälja sina tillgångar? Skulle du tycka att det var moraliskt rätt om jag bestämde till vilket pris du ska sälja ditt kylskåp åt Anders?

  Förbunden vill arrangera VM varje år. Skulle VM arrangeras vart fjärde år skulle Finland arrangera VM ungefär vart 30:nde år. Då skulle ishockeyförbundet tappa en stor del av sin finansiering. Samtidigt fungerar VM som bra marknadsföring för grenen. Dessutom spelas fotbolls-VM:s motsvarighet OS vart fjärde år som mäter hur bra de egentliga landslagen är.

 22. lätkäjätkä skriver:

  nej, förstås inte. Det är dock skillnad på saker och ting då det är frågan om ett landslag. skulle hjallis sätta 155 e som lägsta pris på jokeritmatcherna så är det en annan sak, fritt fram, det är hans lag. nog fattar jag ekonomi, man blir bara lite förbannad på vissa saker här i världen som hockeyfan. men vad gör man.. och jo, nu skulle det vara sent att justera priserna, helt klar.

 23. Anders skriver:

  Stämningen påde fulla läktarna i Elitserien lämnar inte mycket att önska – inte heller mediaövervakningen av Elitserien, så det är en tämligen ointressant diskussion ”hur stor” hockeyn är i Sverige. Jag reagerar bara alltid när någon försöker påstå att hockey inte engarerar gemene svensk – för det gör det.

  Gällande den här ihärdiga diskussionen om moral och biljettpriser, så måste vi tydligen definiera begreppet moral. För mig betyder moral att man agerar, så att man inte behöver skämmas (jämför detta med juridisk rätt). Min subjektiva åsikt är att om Finlands matcher spelas inför mindre än fulla läktare OCH om de delarna av läktarna som är fulla är det via företagsgäster, så borde Kummola & co skämmas. Vinsten blir enorm i vilket fall som helst – också utan att utesluta s.k. vanliga människot, som bara inte kan ro ut med ca 1000 euro för att se med hela familjen Lejonen spela i VM. Det är sant att att det blir orättvist för dem som redan köpt biljett – skadan är redan skedd.

 24. Rillataan skriver:

  Diskussionen om Sverige tog fart när jag påstod att ishockeyintresset generellt är större i Finland och att finska hockeyentusiaster därför är beredda att betala mer än svenska kunder. Det är en subjektiv bedömning. Vad som naturligtvis ska tas i beaktande är förstås att den svenska marknaden är större och att det därför finns fler hockeyfans där. Det har en betydande utjämnande effekt eftersom Globen och Hartwall ungefär är lika stora.

  Enligt mig är det relevanta att arenan är fullsatt. Vem som köper biljetterna är irrelevant så länge som alla betalar fullt pris för sina biljetter. Att förbundet tydligen har lyckats prissätta Finland-Kanada och Finland-Frankrike identiskt är ett enormt misstag när det mesta nu pekar på att Frankrike-matchen inte kommer att vara fullsatt utan pinsamma panikåtgärder.

  I FM-ligan behöver klubbarna skapa långvariga kundförhållanden och är därför i stor utsträckning beroende av att hålla en rimlig prisnivå. HIFK utgör dock ett undantag eftersom hallen ofta är välfylld och kundkretsen uppskattningsvis förhållandevis köpstark. Är det moraliskt fel att HIFK:s biljetter är dyrare än Jokerits?

  Förbundet är inte beroende av trogna kunder i samma utsträckning, efterfrågan är stor och arenan fylls också i framtiden om kunderna uppskattar att priset då motsvarar upplevelsen.

 25. tobbe skriver:

  Om matchen inte är slutsåld då är bijettpriset för högt.Jag anser att man då bör sänka bijettpriset på återstående platser. Rättvist eller inte det kan man allt diskutera.Arrangören får in mera pengar och alla som har biljett är nöjda.De som betalat 150 euro har gjort det frivilligt till det pris som då var i kraft.Det är väl ändå tillgång och efterfrågan som avgör priset.Att rea ut bijetter för att fylla hallen är inte fel.

 26. Anders skriver:

  Ok, Rillataan, jag tycker verkligen inte att det är irrelevant hurdan publikens struktur är. Och jag tycker inte heller att förbundet är oberoende av hur troget hockeyfolket är.

 27. Anders skriver:

  Citat av Kalervo Kummola från YLE.fi 17.4: ”Sokaistuimme maailmanmestaruudesta ja laitoimme kaikille Suomen otteluille saman hinnan.”

 28. khalle skriver:

  bra skrivet! man orkar ju inte ens följa med årets vm helhjärtat när man vet hur kummola försökt dra ekonomisk nytta av ishockeyfolket. skäms kummola!

 29. Robert skriver:

  Money, money, money…

  ”Om människor verkligen vill se Hockey-VM så betalar de oavsett prisnivån”- verkar vara detta resonemang som penghökarna lutar mot. Hockey tillhör ”the working man” och nu verkar det vara företagsnissar och förmögna som endast har möjlighet att se på matcherna på plats- Det gör mig arg. Månne det är dags att för Kummola att stiga åt sidan? Helt på allvar!!

 30. Jo.E skriver:

  Nå nu får man ändå biljetter till matcherna mellan KAZ, FRA och BLR för 36€/st…

 31. Herr Ofog skriver:

  Hälsningar från Mellaneuropa. Mina kolleger ville arrangera en sällskapsresa över ett förlängt veckoslut till hockey-VM. På grund av de hutlösa biljettpriserna i Finland åker de till Stockholm i stället.

 32. Maskus skriver:

  intressant att se att priserna på biljetterna är billigare i vårt västra grannland…

 33. Anders skriver:

  Nu tycks arrangörerna börja få skitun: ännu också tomma platser på Lejon-matcher. Träffade just igår en gammal kompis, som beklagade sig över att han måste se på arbetets vägnar ”någon Finlands match.” Mannen är 100% ointresserad av hockey. Jag kan lova att han inte är den enda kostymmannen på plats, som inte har en aning om varför han är släpad till hallen. De skulle kunna ordna en ”handen upp” -gallun under matcherna: ”Ja nyt, käsi pystyyn kaikki ne jotka ovat itse ostaneet lippunsa omalla rahalla”.

Kommenteringen är stängd.