Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Minnesota Wild får mera ut av Granlund

23 maj , 2012, 23.14 Filip Saxén

 

Mikael Granlund skrev helt väntat kontrakt med MInnesota Wild för tre säsonger. Enligt rapporter är kontraktets totalvärde 2,7 miljoner dollar.

Granlund lämnar FM-ligan och Finland efter att ha skapat rubriker i tre säsonger.

Och han kommer inte tillbaka speciellt snabbt.

HIFK:s vd Jukka Valtanen sade i en intervju i dag att Granlund är välkommen tillbaka till HIFK redan i höst i fall NHL-säsongen inte kör i gång som planerat och om Wild och Granlund vill att han ska återvända till Finland.

HIFK-supportrarna ska snabbt glömma den möjligheten. Valtanens uttalanden är bara marknadsföringssnack. Inget annat.

Det finns inte en chans att Wild vill att Granlund spelar en säsong till i Finland. Klubben har sett vad en extra säsong i landet gör åt honom.

Efter FM-liga- och VM-guldet i fjol kom det som en enorm skräll då Granlund och Wild meddelade att 19-åringen stannar i Finland och HIFK en säsong till.

Under den säsongen lyckades ishockeyförbundet effektivt köra slut på sin kronprins. Två VM-turneringar, otaliga marknadsföringstillfällen, intervjuer, filminspelningar och höjden av alla idioti – hans medverkan i Karjala Tournament – visar att förbundet bara funderade på hur man bäst kunde använda sig av hajpen efter VM-guldet och Granlunds ilmaveivi (Zorro-målet). Spelarens bästa kom på en klart distanserad andraplats.

Resultatet syntes i slutspelet i FM-ligan och i VM på hemmaplan. I båda turneringarna var Granlund en skugga av vad han varit ett år tidigare och hörde inte till någotdera lagets bärande spelare.

Inte så underligt att HIFK jobbade hårt för att stoppa Granlund från spel i JVM vid årsskiftet.

I stället stannade utvecklingen upp för Granlund under den här säsongen. Då han säsongen 2010–11 tog enorma steg framåt var utvecklingen inte alls lika gynnsam 2011–12.

För att Granlund ska utvecklas och förstärka de egenskaper Wild tycker han behöver mest är det klart att Granlund vill ha honom på sin hemmaplan och följa med honom på närhåll.

Jag har på känn att man i St. Paul, Minnesota inte är speciellt nöjda över beslutet att låta Granlund stanna en extra säsong i Finland.

Hans tvåvägskontrakt gör det möjligt för Wild att skicka Granlund till AHL-laget Houston Aeros i AHL oberoende om det blir en lockout eller inte.

Trots en svagare säsong är Granlund absolut inte en sämre spelare än för ett år sedan. Han har bara haft sämre förutsättningar att få fram det bästa ur sig själv.

Minnesota Wild kommer att ge honom dessa förutsättningar. Därför ser vi inte Granlund i FM-ligan innan NHL-äventyret är över.

, , , , ,

2 kommentarer

 1. lätkäjätkä skriver:

  bra inlägg, många bra pointer! många tycker att han inte klarar sig fysiskt men det vet ju alla som följer med hockey att inte är ett problem… några månaders träning på andra sidan ger plötsligt 15 kg mer muskler 🙂 det satsas ganska mycket på det där.. spelögat är det inget fel på.

  största orsaken varför han inte spelade på toppnivå denna vår, tror jag var det att han var borta nästan två månader på vårvintern pga. flunssa. före playoff hade han inte spelat på över en månad. konstigt att man inte är i toppskick då! dessutom skulle vm-prestationen sett helt annorlunda ut ifall immonen och pesonen skulle lagt in ens 5 puckar på mikkes passningar. min point är att han nog inte var så dålig som vissa påstår. inte lagets top tre, men definitivt inte heller lagets botten tre.

  hoppas det går bra. på samma sätt som jag hoppas det går bra för pulkkinen och teräväinen mm. finland behöver anfallare av toppklass asap!

  och ifall det blir lockout så håller jag med. hellre ahl än fm-ligan, det gjorde visst mikko koivu också i samma situation.

 2. Fills skriver:

  Bra text, håller fullständigt med!

Kommenteringen är stängd.