Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Det måste bli en nordamerikan

23 jul , 2012, 23.00 Filip Saxén

 

Inte en dag utan nya vändningar i HIFK/Petri Matikainen affären. Men de nyheterna har jag skrivit om tillräckligt i papperstidningen.

Tänkte i stället blicka framåt.

Vem ska bli HIFK:s nya tränare?

Det är en minst sagt intressant fråga.

Jag tycker att det egentligen bara finns ett vettigt alternativt. Det måste bli en nordamerikan som tar över efter Matikainens plötsliga adjö. Det finns flera orsaker till det.

För det första finns det inga vettiga lediga inhemska namn utan kontrakt vid det här skedet av året.

För det andra är nordamerikanska tränare vanare än européer att ta över lag som de inte själva varit med och byggt upp.

För det tredje brukar nordamerikaner vara bättre på att snabbt sälja sin spelidé och få den att fungera än sina europeiska kolleger.

För det fjärde är HIFK:s lag byggt på ett sätt som skulle passa för en typisk nordamerikansk tränare.

Arttu Luttinen är ligans bästa spelare framför motståndarmålet. Tillsammans med Roope Talaja, Iiro Pakarinen och Siim Liivik ser han till att det finns fysiskt kunnande och rätlinjighet i varje kedja. Lägg till Mikko Jokela, Ville Varakas, Ilari Melart och Joel Perrault och laget kan spela tufft. Dessutom finns det tekniskt kunnande i Joakim Eriksson, Markus Granlund, Eero Somervuori, Kyle Klubertanz och Toni Söderholm och starkt ledarskap i Ville Peltonen.

Det finns de som säger att Raimo Summanen skulle vara ett bra alternativ för HIFK. En sämre idé kan jag inte tänka mig. Summanen har lämnat rykande ruiner efter sig de senaste åren och det sista HIFK behöver efter den turbulenta sommaren är en instabil och oförutsägbar person som kan förstöra stämningen i omklädningsrummet väldigt snabbt.

Det finns det som säger att Matikainens beslut att lämna HIFK var det bästa som kunde hända laget. Ett märkligare resonemang får man leta efter. Laget är helt byggt enligt hans önskemål och det andra året på hans kontrakt skulle vara då han ska leda laget till framgång. Att han nu lämnar laget med en vecka kvar till träningsstarten kan inte på något sätt vara en positiv sak.

Nu gäller det för HIFK:s ledning med sportchef Tom Nybondas i spetsen att skynda långsamt i tränarfrågan.

Samtidigt som man inte har mycket tid på sig att hitta en ny tränare får man inte trycka på panikknappen och ta första alternativet utan man måste ha lite tålamod medan man kartlägger de potentiella alternativen.

Att säga att vi lever i intressanta tider är en underdrift att rang.

, , ,

Kommenteringen är stängd.