Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Säsongstart: HIFK

18 aug , 2012, 20.18 Filip Saxén

 

Inleder säsongen 2012-13 den här helgen med två matcher i Dickursby. I dag var det HIFK–ERC Ingolstadt och i morgon är det Jokerit mot samma tyska motstånd.

Här kommer en första rapport om HIFK inför den stundande ligasäsongen.

Inför matchen fanns det flera intressanta frågetecken i HIFK.

  • 1. Hur ser Pasi Sormunens HIFK ut?
  • 2. Hur fungerar intressanta kedjan Roope Talaja-Siim Liivik-Iiro Pakarinen?
  • 3. Är Kyle Klubertanz tillräckligt bra för att vara ledande back?
  • 4. Hur spelar lagets centrar?
  • 5. Hur mycket har Markus Granlund utvecklats?

1. Pasi Sormunens HIFK vänder inte andra kinden till. Det står klart efter att ha sett en match. Spelarna står upp för varandra. Räkna med att HIFK skapar rubriker med fysiskt spel, slagsmål och långa matcher kommande säsong. Stundtals hade laget oroväckande svårt att ta sig ur egen zon.

2. Talaja-Liivik-Pakarinen har potential att bli ligans jävligaste kedja att möta. Alla tre njuter av att spela fysiskt, köra för fullt in i varje situation och vägrar ge efter en tum. Pakarinens mål var ett fantastiskt exempel på deras styrka. Talaja och Pakarinen dundrade fullt på mål och både puck och målvakt åkte med kraft i nät.

3. Klubertanz blixtrade till flera gånger och ser ut som en verklig förstärkning. Är säker och lugn med pucken och bildar tillsammans med Toni Söderholm ett av ligans stabilaste backpar. Duon vågar hålla i pucken och hittar lagkamrater också i trängda lägen.

4. Det stora frågetecknet i laget är centrarna. Räcker Tyler Redenbach, Joakim Eriksson, Sim Liivik och Joni Työkkälä till? Jämfört med fjolårets centrar är läget betydligt sämre. Mikael Granlund, Petteri Wirtanen, Kim Hirschovits/Redenbach, Liivik var flera nivåer bättre än den nuvarande kvartetten. Det saknas en klar förstacenter och åtminstone i dagens match syntes det en del i spelet i powerplay och då man jagade kvittering på slutet. Det fanns ingen som kunde kliva in och dominera.

5. Förväntningarna på den yngre Granlund kommer att vara stora inför ligastarten. Mot Ingolstadt var han riktigt dålig. Han förlorade så gott som varje närkamp, hade svårt att lyfta ut pucken ur egen zon, hans passningar hittade inte rätt och han hade ett par byten som i onödan blev allt för långa. Gjorde ett snyggt mål med ett snärtigt handledsskott. Har en hel del att förbättra.

Övriga noteringar:

Mika Norja hade inte sin bästa dag och får ta ett par av tyskarnas mål på sitt konto.

Backarna Mikko Kurvinen, Christian Silfver, Kristian Tuohilampi stod för några horribla missar i egen zon.

I morgon kväll blir det en rapport om Jokerit.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.