Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Säsongstart: Jokerit

19 aug , 2012, 23.11 Filip Saxén

 

Efter att ha sett Jokerit spela för första gången säsongen 2012-13 är det för tidigt att dra några egentliga slutsatser. 2-1-segern över Ingolstadt i Dickursby gav ändå svar på några frågor.

  • 1. Räcker juniorbackarna (18-åriga) Petteri Lindbohm och Esa Lindell till?
  • 2. Hur har Teuvo Teräväinen utvecklats under sommaren?
  • 3. Är Steve Moses en riktig förstärkning?
  • 4. Vad ska Joonas Rasks roll vara i Jokerit?
  • 5. Vad kännetecknar Tomi Lämsäs Jokerit?

1. Jag är mycket imponerad av Petteri Lindbohm. Han är 190 centimeter lång, väger 89 kilo, är bara 18 år men spelar både moget och modigt. Är ingen teknisk virtuos men sköter defensiven på ett mäktigt sätt. Att jämföra honom med självaste Ossi Väänänen känns helt naturligt. Trots en grov miss som ledde till tyskarnas mål gjorde han ett starkt intryck. Lindell lär få spela största delen av säsongen i Kiekko-Vantaa. Hade en hel del problem att hänga med i tempot och var rätt osäker med pucken.

2. Jag hade väntat mig mycket av Teräväinen och blev därför något besviken. Försökte sig på en hel del extra dragningar och blev ofta av med pucken. Blixtrade till ett par gånger men tappade pucken allt för ofta. Borde förenkla sitt spel något och satsa på effektivitet i stället för artisteri. Har enorma problem med tekningarna och fick stiga åt sidan efter första perioden då yttern Jarkko Ruutu tog över vid nedsläpp. Teräväinen kan vara hur bra som helst kommande säsong.

3. Steve Moses lämnade en rätt tudelad bild av sig. Några gånger körde han fränt in framför motståndarmålet med fart och skapade lägen. Men flera gånger gav han svaga passningar som tyskarna enkelt kunde bryta. Har hört en hel del beröm om Moses skott men det fick man inte se i matchen. Är stark i skridskoåkningen i tajta lägen och serverade Nichlas Hardt med en läcker passning som betydde segermålet i slutet av matchen.

4. Joonas Rask åker mycket skridsko men inget händer. Tappade pucken allt för enkelt och tillför inte Jokerit något specialkunnande. Det är svårt att se vad för roll den före detta Ilvesspelaren ska ha då alla anfallare är tillgängliga. Han ryms inte riktigt i de tre förstakedjorna och han passar inte in i den fjärde. Rask måste höja sig flera nivåer för att inte hitta sig själv på läktaren i höst.

5. Svårt att säga allt för mycket om Lämsäs lag. Men utgående från vad jag såg mot Ingolstadt och vad kolleger berättat om matchen mot Mannheim ser lagets största problem ut att vara effektiviteten vid målskyttet och öppningsspelet i egen zon. Vid flera lägen fick spelarna inte ens i väg skott då de hade lägen och då man skulle öppna spelet i egen zon verkade det så gott som omöjligt att snabbt hitta en egen spelare.

Övriga noteringar:

Frans Tuohimaa övertygade i mål och agerade säkert.

Jeremy Dehner gjorde en fantastisk match och var bäst bland backarna.

Antti-Jussi Niemi verkar ha blivit ännu långsammare under sommaren och Nico Manelius är fortfarande långt från att vara en ligaback. Manelius var klart sämst av Jokerits åtta backar och ska inte ha något att göra i ligalaget kommande säsong.

, ,

En kommentar

  1. Johan skriver:

    Jokerit ser int så bra ut. Mycka dåliga passer men två bra mål också. Mycket intressant att se vilket lag ska vara ”Stadin herra” i den här sesongen 😀

Kommenteringen är stängd.