Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Jalonen i stället för Jalonen

22 aug , 2012, 21.20 Filip Saxén

 

Ishockeyförbundet meddelade i dag att Jukka Jalonen har gjort sitt som landslagstränare efter den kommande säsongen. Det betyder att spekulationerna för hans efterträdare redan är i full gång.

Förbundsbossen Kalervo Kummola sade till Iltalehtis Sasha Huttunen att det finns en lista på fem finländska tränare som är aktuella och att den nya namnet ska vara klart till jul. Kummola sade vidare att det handlar om finländska tränare som har internationell erfarenhet.

Här är min lista på potentiella kandidater:

1. Kari Jalonen

Har vunnit fyra ligaguld som cheftränare, tre guld som assisterande tränare och fem som spelare. Han är en krävande tränare som vet vad som krävs för att vinna och han känner till de finländska spelarna och vet hur saker och ting fungerar i VM då han fungerat som expertkommentator de senaste säsongerna. Skulle utan tvekan vara mitt val till Jalonens efterträdare.

2. Jukka Rautakorpi

Har haft en massa poster inom hockeyförbundet, tränat juniorlandslag och varit framgångsrik också i klubblagssammanhang. Har visserligen kontrakt med Tappare men det är inget hinder om Kummola vill ha honom.

3. Lauri Marjamäki

Den unga Bluestränaren har haft hans om juniorlandslag och visat att han klarar av att jobba inom förbundet. Är ett potentiellt namn med tanke på framtiden men frågan är om inte han får vänta några år.

4. Kai Suikkanen

Pelicanstränaren lyfts av många fram som favorit till jobbet. Jag är rätt tveksamt inställd till honom. Han har fina meriter med guld i TPS och silver i Pelicans men han känner inte till de finländska spelarna tillräckligt bra för att kunna leda ett landslag. Man måste minnas att tränare som blir utnämnd också ska leda lejonen i OS i Sotji.

5. Frågetecknet

Kari Heikkilä skulle vara det givna namnet men han har kontrakt med Vitryssland och Dynamo Minsk och jag har svårt att tro att Kummola lyckas övertala Alexander Lukasjenko att släppa iväg sin tränare inför hemma-VM.

Risto Dufva har lyfts fram som ett alternativ, men det känns inte riktigt fräscht.

Tomi Lämsä är väl inte helt otänkbart med tanke på att vägen till landslaget brukar gå via Jokerit. Men har är också på tok för oerfaren.

Ari-Pekka Selin utnämndes som assisterande tränare i landslaget och tränar HPK kommande säsong. Snacka om att i så fall gå i Jukka Jalonens fotspår.

————

Petri Matikainen sitter säkert och svär högt i Omsk för tillfället. Han hade varit en mycket stark kandidat till tränarposten om han inte lämnat HIFK på det sätt han gjorde. Matikainen hade fungerat som assisterande tränare i landslaget, han hade lett Blues till framgång och vem vet vad han skulle ha lyckats med om han stannat i Helsingfors en säsong till.

, , , , , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.