Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Brott och straff

11 sep , 2012, 22.25 Filip Saxén

 

FM-ligan kom med sin dom efter händelserna i European Trophy-matchen mellan Jokerit och HIFK. Straffen är hårda, men bara i ett par av fallen kan man kritisera FM-ligans straff.

1. Semir Ben-Amor, Jokerit stängs av 18 matcher.

Ben-Amors fula och fega attack på Ville Peltonen gav självklart det hårdaste straffet. Att hoppa på motståndarlagets största stjärna bakifrån och sedan slå honom medvetslös med knytnävarna är fullkomligt oförlåtligt. Eftersom FM-ligan inte har direkta bevis på att tränarna beordrat honom på HIFK-spelaren får han bära skulden. Bra av FM-ligan att visa vad man anser om attacken. Straffet är ok även om det är något i underkant.

2. Juuso Salmi, HIFK, stängs av 12 matcher.

Salmis påhopp på Jokeritstjärnan Ilari Filppula är en mildare version av vad Ben-Amor gjorde. Han inledde inte med en armbåge i bakhuvudet och fullföljde inte attacken på samma brutala sätt. Filppula skadade sig inte i situationen. Bra att FM-ligan sänder en klar signal i det här fallet.

3. Siim Liiviik, HIFK stängs av 6 matcher.

HIFK-spelaren stängs av för att två gånger ha varit inblandad i icke-spontana slagsmål. Först kom han som tredje spelare och slog Ossi Väänänen bakifrån och sedan kastade han handskarna med Jarkko Ruutu. Båda incidenterna skedde efter att domarna sagt att det får vara ett slut på svinerierna. Också i det här fallet är det helt korrekt att ta i med hårdhandskarna och ge en kännbar avstängning.

4. Ilari Melart, HIFK, stängs av 6 matcher.

Ilari Melart kastade handskarna efter knappt två minuter s spel och flög på Jarkko Ruutu. Melart har själv sagt att han gjorde det som hämnd för vad Ruutu gjort tidigare. Melart fortsatte att slå på Ruutu med knytnävarna trots att Jokeritspelaren bara försökte försvara sig. Eftersom Melart gjort liknande saker tidigare är det bra att han får vila sex matcher och fundera på hur han ska agera i rinken i framtiden.

5. Jarkko Ruutu, Jokerit, avstängd 4 matcher.

Jarkko Ruutu stängs av för slagsmålet med Liivik. Ruutus avstängning är strängare eftersom domarna varnat spelarna för att det är slut på slagsmålen och ändå startar Ruutu ett slagsmål. Domen kan kännas något hård men samtidigt är det förståeligt att FM-ligan vill sända en klar signal vad som händer om spelare inte lyssnar på domarna under matcherna.

6. Ossi Väänänen, Jokerit, stängs av 1 match.

Ossi Väänäens avstängning kommer för att han kallat Siim Liivik för ”ryssä” på isen. Det är alltså frågan om ett rasistiskt uttalande och Väänänen är Jokerits kapten. Hur FM-ligan tycker att det bara är värt en matchs avstängning är svårt att förstå. Jag skulle gärna se att ligan tar starkt avstånd till all sorts rasism. 4–5 matcher hade varit lämpligt för Väänänen.

7. Tränarna Tomi Lämsä och Tomek Valtonen, Jokerit, stängs av 8 matcher.

Jokerits tränare stängs av eftersom tränarna uppmuntrat sina spelare att bete sig i strid mot hockeyns regler och att tränarna är ansvariga för spelarnas agerande på isen. Disciplinnämnden vet inte i vilken utsträckning tränarna uppmuntrat eller beordrat sina spelare men skriver samtidigt i sitt utlåtande att spelare sällan gör saker på planen som tränarna inte godkänt. Eftersom det inte finns direkta bevis (kan komma fram senare via polisutredningen som är på hälft) att tränarna beordrat spelarna är 8 matcher en helt ok mängd.

8. Tränaren Pasi Sormunen, HIFK, stängs av för 8 matcher.

Motiveringarna för Sormunens avstängning är samma som för Jokerittränarna och straffen känns också helt ok.

Dessutom får klubbarna böta 40 000 (Jokerit) och 25 000 (HIFK) eftersom lagens agerande gett negativ publicitet för FM-ligans, spelarna och ishockeyn i största allmänhet.

Klubbarna kommenterade straffen och matchen på sina respektive hemsidor på tisdagskvällen.

Här är Jokerits textHär är HIFK:s text.

 

Läs mera om avstängningarna i onsdagens Hbl.

, , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Romario skriver:

    Som tur kan man lita på att polisen åtminstone fungerar som i en rättstat och förundersökningen av HIFK spelares eventuella brott påbörjats:

    http://www.iltasanomat.fi/jaakiekko/art-1288500044942.html

  2. puckman skriver:

    Jag väntar också på att Ville Peltonen skall komma ut i offentligheten och uppmana HIFK’s spelare att prata sanning med polisen på samma vis som han uppmanade Ben-Amor.

Kommenteringen är stängd.