Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Sormunens dagar börjar vara räknade

22 okt , 2012, 17.37 Filip Saxén

 

Pasi Sormunens tid som HIFK:s tränare har verkligen inte varit någon dans på rosor. Lagets spel ser fruktansvärt ut, det saknas en röd tråd, kedjeformationerna är minst sagt märkliga och det syns inte några som helst tecken på att det sker en utveckling mot det positiva.

Frågan är om Sormunen kan sitta kvar på sin post som ansvarig tränare eller om det så småningom skulle vara dags att hämta in en ny ansvarig tränare.

• HIFK:s öppningsspel har varit otroligt svagt hela säsongen. Backarna har svårt att hitta en anfallare i farten och puckarna hamnar ofta hos en stillastående anfallare, en spelare som har en motståndare fastklistrad i sig eller hos motståndarna.

• Om backarna öppningspassningar hittar rätt uppstår följande problem. Anfallaren vet inte vad han ska göra med pucken. Ofta slänger man bara pucken djupt i motståndarnas zon och försöker jaga i kapp den.

• Det fysiska spelet saknas nästan helt. Det är sällan man sett ett så blekt och anemiskt HIFK som i höst. Då spelarna inte har en klar och intränad spelstil att spela enligt hinner de inte heller tackla.

• Det känns som om ingen av HIFK-spelarna utvecklats eller gått framåt i höst. Markus Granlund skulle ta ett stort steg framåt den här säsongen men hittills har han inte imponerat. Är det så att Sormunen inte klarar av att utveckla unga spelare. Egentligen är det bara Ilari Melart, som är en förbättrad version av Sormunen som spelare, som tagit rejäla steg framåt.

• Sormunen väljer att experimentera med kedjorna hela tiden. Jag kan förstå att han vill hitta fungerande helheter men samtidigt ghr han inte tillräckligt med tålamod för att se hur olika formationer fungerar. Ett undantag finns det. Förstakedjan Arttu Luttinen-Tyler Redenbach- Eero Somervuori har inte spelat en bra match på evigheter men ändå hålls kedjan intakt kväll efter kväll. Somervuori tillför för tillfället ingenting och det är svårt att förstå varför han får mycket speltid hela tiden medan nyförvärvet Patrick O’Sullivan sitter bänkad. Jag vet att O’Sullivan ser lat och flegmatisk ut, men han har egenskaper som ingen annan i laget har. Den klubbteknik och speluppfattning som han stundtals visar upp är på en nivå som är sällsynt i FM-ligan.

Vad är då lösningen? Ska Tom Nybondas och klubbens styrelse medge att de begick ett misstag då de lyfte Sormunen från assisterande till ansvarig tränare eller tänker man hålla fast vid sitt beslut och fortsätta slå huvudet i väggen?

Sormunen har haft tre månader på sig att köra in sin spelstil och några resultat borde synas. Men spelet ser rätt lika ut som det gjorde i träningsmatcherna i augusti.

 

, ,

9 kommentarer

 1. Robbe skriver:

  Tack Filip för att du tog tid för att skriva artikeln men tyvärr kan jag inte riktigt hålla med.

  1) Soppa ska nog få minst till julen för vi börjar slänga ut honom. Han är ung, han är ovan och det blir inte bättre med att ta in någon ny nu. Allt som oftast brukar tränar byten vara a) dyra b) onödiga ty effekten på förändringen får man allt som oftast leta hårt efter. Alla var villiga att ge Nokka och Petu en chans, även under första säsongen och här är deras statistik.

  2012-2013 Soppa 25
  2011-2012 Petu 23
  2010-2011 Nokka3 33
  2009-2010 Nokka2 28
  2008-2009 Nokka1 20

  Som du ser så har Soppa klarat sig helt ok med tanke på att han a) inte har Micke b) har en trött och sliten Ville och Kibe.

  Gällande O’Sullivan så kan jag säja att om du kollat på hans spel ordentligt skulle du se att han skapar i medeltal 5-10 målchanser per match som killarna tyvärr nog schablar bort. De senaste 3 matcherna har han dock klart förbättrat spelet i egen zon samt att han även tacklade i Pelicans matchen 🙂

  Is i hatten nu bara så kollar vi igen vid julen vad läget är…

 2. Robbe skriver:

  Förklaring till statistiken: Källa jatkoaika.com

  Antal poäng i det här skedet av säsongen per tränare (inkluderar lördagens match mot Pelicans)

 3. alexv skriver:

  Håller fullständigt med Robbe. Vi kommer naturligtvis inte ifrån att spelet sett stundtals horribelt ut, men poäng per match snittet är 1,6 och med detta skulle IFK ta nästan 100 poäng. Med detta är det inget absolut topplag det handlar om, men förväntningarna inför säsogen var heller inte så höga, tyvärr.
  Om dock spelet inte förbättras och poängsnittet börjar gå åt fel håll måste dock nånting hända efter julen. Dock bör vi komma ihåg att ännu strax innan ligastarten talade IFK om att ge Sormunen arbetsro och det ska han också ha fram till julen. Någon topptränare är den gode Soppa inte, men personligen skulle jag öfredra en lösning där man låter honom jobba säsongen ut och redan i det här skedet försöker få tag på en ”riktig” tränare till nästa år och Soppa kunde fungera som assisterande tränare ännu ett par år.

 4. lätkäjätkä skriver:

  riktigt bra poänger av både saxén och kommentarerna ovan! har själv sett 5-6 av ifk:s matcher i år och spelet är nog för det mesta riktigt dåligt. stundvis glimtar det till och visar vad det finns för potential men det räcker ju inte i längden med endast glimtar.

  det som stört mig mycket är just det att första kedjan hållits intakt. jag skulle själv för länge sedan slängt upp talaja i högre kedjorna, vilket nu gjordes för ett par matcher sedan. O´sullivan kunde få en chans i första kedjan. Han är humörspelare och iom större roll kunde hans motivation öka också. kan inte bli sämre än nuvarande formationen..

  det är inte lätt att ta ut allt ur ett lag som ifk där största delen är grovjobbare, och tycker därför också att sormunen nog kan få lite mer tid på sig. hoppeligen börjar det hända någonting snart dock…

  angående granlund så tycker jag nog han är en av de bättre i laget för tillfället..andra kedjan med eriksson och talaja verkar vara ganska bra för tillfället. Unge Leinonen har också stort potential! …och Melart, stabilt spel och stundvis riktigt riktigt bra! trevligt då spelare går fram!

 5. Robbe skriver:

  Jepp jepp!

  En liten orsak till att spelet sätt trögt ut, och varför öppningarna inte fungerar är motståndarnas taktik. Kolla på t.ex Saipas spelstil i 2-6 förlusten. 1-3-1 trap i mitten av plan… med den taktiken är det nästan omöjligt att öppna spelet utan att ha i alla fall 1 motståndare på sig direkt när man får pucken. Öppningarna måste vara oerhört snabba för att hinna komma igång före motståndarna hinner blockera mittzonen. En av de enda lösningarna är ”dump and chase” vilket IFK inte riktigt tycker om att göra. Nu kommer ni givetvis att kommentera att ”IFK dumpar ju pucken hela tiden!” och det stämmer. Det är på grund av motståndarna spelstil men de tycker inte om det, och av nån konstig anledning så är det endast taikuri Luttinen som vinner närkamperna bakom motståndarens mål. Allt som oftast nappar motståndarna pucken och lämnar egen zon med 3 anfallare mot 2 IFK backar då alla IFKs anfallre fortfarande står tomhänta bakom målet… Inte bra :/

  Vi får se vad herr Soppa hittar på för att lösa detta. Vi får även se om killarna köper lösningen och kör med den istället för att försöka lösa trappen individuellt. Det kan fungera alltid nu och då (som t.ex mot Pelicans på lördagen) men i det långa loppet slutar det illa…

 6. Finn Grönstrand skriver:

  Hej Filip,

  Underskriver helt dina kommentarer. Det borde nu städas lite i lagledingen, Tom Nybondas bara gömmer sig övermodigt bakom något skumt skynke. Om man har planer på mästerskap då anställer man en ledning och tränare som förmår föra laget dit. Varken Nybondas eller Sormunen har den kapaciteten. Sorgligt men sant.

 7. lätkäjätkä skriver:

  som svar till ”Finn Grönstrand”

  soppa är ju lite ny i ligan så hans kapacitet kan man ju tvivla på men Nybondas har ju varit i samma position sedan 2008?, och efter det har det blivit mästerskap så jag tror nog han vet vad han håller på med…

 8. alexv skriver:

  I vilket fall som helst så behöver vi inte längre analysera O´Sullivans framtid i IFK..
  Det där med att städa i lagledningen är nog också minst sagt en överdrift. Nybondas har fixat ett mästerskap vilket ger honom arbetsro ytterligare ett par år – dock ska vi nu inte vänta 13 år på nästa dito.

 9. Max skriver:

  Jag måste säga att jag länge har litat på Nybondas och tyck att han sköter jobbet riktit bra, men måste ärligt sagt medge att på senaste tiden har jag mera och mera börjat luta mej åt det hållet att det var Nokka som var bakom byggandet av mästarlaget. Altså tycker jag att äran mera tillhör Nokka än Nybondas. Men men, vi får väl se, håller med om att ta det lugnt ända till jul. Man får väl hoppas på det bästa!

Kommenteringen är stängd.