Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Eero Kilpeläinen – magi eller fiasko?

28 Nov , 2012, 11.51 Filip Saxén

 

Eero Kilpeläinen är det största (enda?) hindret för Jokerit på vägen mot ett mästerskap.

Tillsammans med backbesättningen är målvakten något av ett frågetecken.

Jarmo Kekäläinen har byggt ett anfall som är i absolut toppklass i FM-ligan. Man har tekniska virtuoser som Ilari Filppula och Steve Moses, unga lovande stjärnor som Teuvo teräväinen och Matti lamberg, Man har defensiva specialister som Riku hahl och Jarkko Ruutu och man har en enorm bredd.

Försvaret är något av ett frågetecken. Speciellt med tanke på vårens matcher.

Ossi Väänänen är ligans i särklass bästa defensiva back och Teemu Eronen  en av de bästa offensiva backarna. Erik Karlsson är exceptionell men han har börjat visa brist på motivation och det är långt från säkert att han spelar i laget i slutspelet.

Markus Nordlund och Jeremy Dehner håller också bra ligaklass men bakom dem ser det något tunt ut. A-J Niemi är en riskfaktor precis som unga Petteri Lindbohm och Esa Lindell. Frågan är om Kekäläinen klarar av att bygga en backbesättning av toppklass i vår. Det har han inte gjort de två senaste säsongerna.

Ändå står det absolut största frågetecknet mellan stolparna.

Eero Kilpeläinen är en märklig målvakt.

Då han har en bra dag och spelar på toppen av sitt kunnande finns det ingen målvakt i ligan som håller samma klass. Det visar att kunnandet definitivt finns där. Det visar också det faktum att han hållit nollan tre gånger i höst – mest i ligan tillsammans med ett par andra burväktare.

Problemet är de dagar då han har knappen inställd på OFF i stället för ON.

De dagarna suger Kilpeläinen in puckar från nollvinkel, släpper in lösa skott från distans och agerar osäkert från start till mål. Det är inte bara en eller två gånger Jokeritmålvakten släppt in löjligt enkla skott den här säsongen.

Dessutom har han inte visat upp något speciellt magiskt spel i slutspel. I semifinalerna i åras mot JYP förlorade han målvaktsmatchen mot Riku Helenius klart.

Om Kilpeläien lär sig att få bort de grova missarna har Jokerit alla chanser att avsluta säsongen med guldfest. Men fortsätter han som nu och varvar fantastiska insatser med dundertabbar lär våren sluta i besvikelse.

, ,

En kommentar

  1. Martin skriver:

    En bra analys av Jokrarnas spel / målvaktsspel. Även med rödgula-ögon måste jag säga att Kilpi har varit ett orosmoment. Man kan kanske inte säga att han har svikit, men har har inte varit en målvakt som vunnit matcher för Jokerit.

    På senaste tid (senaste veckorna) har jag dock tycka mig se lite ljus i horisonten. Tycker han varit bättre koncentrerad och att han deltagit mera aktivt i spelet.

    Annars ser anfallet mycket bra ut och försvaret tillräckligt bra för att vinna guld, också utan Karlsson.

    Ha de!

Kommenteringen är stängd.