Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

En klart godkänd start

27 Dec , 2012, 01.07 Filip Saxén

 

U20-landslaget, de så kallade unglejonen, inledde VM i Ufa med att planenligt slå Lettland. Slutsiffrorna skrevs 5–1 efter en insats som var tillräcklig för seger, men inte mycket mer.

Det höjdes under och efter matchen kritiska röster mot att lejonen inte spelade med samma intensitet som i träningsmatcherna mot Kanada och USA där det blev segrar. Det stämmer. Men samtidigt krävdes det inte heller liknande insatser på isen för seger. Det visste spelarna på förhand. Det krävdes inte något kanonspel för tre poäng.

Visst kunde spelarna ha varit noggrannare vid några tillfällen. Men i morgon då pucken släpps i isen mot Tjeckien är det bara det faktum att det blev seger som betyder något.

För att smålejonen ska kunna nå framgångar, och kanske till och med medalj, krävs det naturligtvis att laget spelar bättre än mot Lettland. Men för att ett lag ska vinna vilken turnering som helst krävs det att man har en stigande trend i turneringen i fråga.

Jag tycker därför att m,an hellre ska ta den inte allt för märkvärdiga segern i öppningsmatchen som ett gott tecken. Ett annat gott tecken var att spelarna insåg att laget inte spelat på toppen av sitt kunnande utan att de i intervjuer sade att de inte var nöjda med insatsen men nog med segern.

Några saker måste bli klart bättre under turneringen.

Spelet i boxplay måste bli lite mer aktivt. Nu stod de finländska spelarna allt för passivt stilla och såg på vad motståndarna gör. I fortsättningen måste de röra sig mera, sätta press på motståndarna och inte bjuda in powerplayformationen i den egna zonen lika enkelt som man gjorde mot Lettland.

Spelet i powerplay kunde vara något mer rätlinjigt med enklare lösningar. Nu försöka spelarna ofta sig på allt för svåra saker. En passning tvärs genom motståndarnas boxplayformation lyckas sällan mot de bättre lagen. Dessutom saknades det skott från blålinjen.

Men som sagt så tycker jag att det var en helt ok första match och att det är en bra grund att bygga vidare på. De viktigaste matcherna spelas från och med nyårsaftonen då Sverige står för motståndet.

Kommenteringen är stängd.