Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Pinsamheter i skuggan av Jokerits glans

29 Dec , 2012, 23.23 Filip Saxén

 

Vem ska skämmas mest?

Den frågan kan man ställa sig efter lördagens minst sagt ensidiga derby.

Alternativen är tre: HIFK, domarna eller Jokeritsupportrarna.

Jokerit anförda av Erik Karlsson var fantastiska. Det förtjänar all beröm man kan ge ett hockeylag.

Men tillbaka till skamtrion.

HIFK

Tror inte jag någonsin sett ett se dåligt lag i en derbymatch som det HIFK som huvudlöst åkte omkring på isen i arenan i går. Det fanns inte en röd tråd i lagets spel, inte en spelare som skulle ha stått för något spektakulärt på isen och i båset stod Pasi Sormunen & Co som förstelnade och tittade på då Jokerit körde över det egna laget. Inte en kedjeförändring, inte ett målvaktsbyte, inte något alls som skulle ha visat att Sormunen var vaken och försökte väcka sitt lag.

Då ett lag förlorar med 1-8 mot ärkerivalen efter att man haft en usel säsong måste klubbledningen reagera. Man kan helt enkelt inte godkänna att laget viker ner sig så totalt utan att vidta åtgärder. Låter klubbledningen brakförlusten rinna av klubben visar man att ambitionsnivån är minst sagt låg och att man accepterar att säsongen redan är förlorad.

Domarna

Domarkvartetten Timo Favorin, Anssi Salonen, Iikka Kiilunen och Joonas Saha kan inte få godkänt för sin insats.

Domarna hade en gyllene chans att visa att de bestämt sig för en linje och att de har läget under kontroll då Siim Liivik med kraft körde på Steve Moses efter vissling och dessutom tog tag i Jokeritstjärnan.Hade domarna reagerat och gett 2 minuter åt Liivik hade matchen blivit en lugn historia. Nu blev det rätt grinigt i stället. Man kunde ju tro att domarna skulle klara av att läsa spelet bättre och inse att då de två laget som verkligen ogillar varandra möts på lördag kväll inför nyårsfirandet så finns det risk för att det ska smälla.

Den mest farsartade domarinstatsen kom ändå i mitten av den sista perioden då Ville Varakas och Semir Ben-Amor kastade handskarna. Varakas tycket att Ben-Amor skulle få stå för sitt fula överfall på Ville Peltonen i september och Ben-Amor visade att han förstod spelets regler och var redo att ta den kampen.

Domarnas reaktion och agerande lämnar en hel del att önska:

YouTube Preview Image

Är det verkligen meningen att linjedomarna ska attackera spelarna? Är det ligaledningen som sagt åt domarna att ge sig på spelare som ser ut att börja slåss. Känns mycket märkligt.

Jokeritfansen

Jokeritfansen visade sin mest osmakliga sida under debryt.

Så här sjöng Eteläpääty (Jokerits supportrar) i kör och taktfast:

”Kuka menee? Ville Menee! Kuka jää? Muse jää! Tapa se! Kusipää! Tapa se kusipää” 

Orden är plockade från den video som Ilta-Sanomat lade ut på nätet efter Ben-Amors attack på Ville Peltonen.

Vidare passade de också på att sjunga:

”Haista vittu, Ville Peltonen” 

Vad HIFK-fansen sjöng har jag eller någon annan i hallen knappast någon aning om. De satt tysta på sina stolar och önskade att pinan snabbt skulle ta slut.

, , , , ,

12 kommentarer

 1. nadia skriver:

  Har inte fans i alla tider ropat pinsamheter. Ditt agg mot Jokerit är lika pinsamt som Summanens!

 2. nadia skriver:

  + en grymm match där Jokerit totalt krossar ett IFK så inget positivt utan bara pirr. hur kan hbl ha en så ensidig journalist som du på sin lönelista?

 3. Filip Saxén skriver:

  I papperstidningen finns ett helt uppslag som hyllar Jokerits och Eriks Karlssons insats och lagets överlägsenhet. Jag kan inte upprepa samma saker här som jag skrivit i papperstidningen utan måste hitta nya vinklingar för bloggen. Prenumeranterna får helheten och också på hbl.fi finns en av texterna från tidningen utsatt men inte alla eftersom prenumeranterna får mer än de som inte prenumererar.
  Så att tala om agg mot jokerit håller nog inte.

  De olika lagens fans har i alla tider ropat pinsamheter, den här gången gick supportrarna över en gräns och det blev rätt osmakliga rop.

 4. Dagge skriver:

  Intressant det här med domarna. Förstår din syn på saken, men samtidigt kan man ju också se det som att domarna på det här sättet undvek att spelarna rök ihop. Nu hör det ju lite till kutymen inom hockey att domarna låter spelarna slåss, men det tycker jag att är idiotiskt. Hur skulle det se ut om samma sak tilläts i fotboll?

  Min tolkning är att domarna före matchen hade talat med varandra om den lite inflammerade situationen mellan lagen och därför kommit överens att ingripa ifall nån vill slåss. Och det skötte de ju med bravur, så vitt jag vet.

 5. Filip Saxén skriver:

  Dagge: din tolkning är säkert rätt. Men ändå kan man undra om det är rätt sätt att kasta sig över en spelare och smälla honom i isen. Vad händer den dagen en spelare skadar sig en liknande situation?
  Men jo, domarna hindrade slagsmålet.

 6. Max skriver:

  Måste fråga än en gång varför man gång efter gång skall jämföra ishockey med fotboll? Två totalt olika grenar med totalt olika regler. Och något agg mot Jokerit ser jag nog inte, tvärtom skrivs det ju att Jokerit och Erik Karlsson förtjänar all beröm, något jag, som HIFK-supporter, också måste hålla med om. Jokeritsupportarna har hållit på med osmakligheter redan länge o nu gick det för långt.. Gott nyttår!

 7. lätkäjätkä skriver:

  kanske summanen har orsak att ha agg mot jokerit…
  att saxén skulle ha agg mot jokerit stämmer nog inte, iaf inte på basis av texterna. ibland måste man som supporter också erkänna vissa saker om eget lag, eller hur nadia??

  ifk var uruselt och har all orsak att skämmas, det är bortom allt tvivel, samtidigt som jokerit för tillfället spelar sitt bästa spel på 15 år.

  supportrar skriker alltid saker för att reta motståndarna, dock alltid med glimten i ögat. det som jokerits eteläpääty hållit på med sedan länge är smaklöst och hör inte hemma i en ishall. allt för ofta kastas det in mynt på isen t.ex. Det som skreks nu är nog riktigt äckligt! Det bästa de kommit på att skrika åt if är ”pissa på ifk”. Nobelpriskommitteen applåderar till detta finessrika påhitt a lågstadiekaliber. Vill ännu poängtera att laget spelar strålande!

  Och det här med att jämföra olika sporter… helt idiotiskt. det finns ingen annan sport vars intensitet ens skulle ge upphov till bråk på samma sätt som i hockeyn. i fotboll slåss man inte på planen nej, däremot nog hela tiden bland supportrarna medan spelarna skådespelar mer är william shatner i sina bästa roller…

  gott nytt år på er alla!

 8. challe skriver:

  ”har inte fans i alla tider ropat pinsamheter”.. det gör det väl inte berättigat att uppmana att döda en annan spelare? och man kommer väl inte ifrån faktumet att eteläpääty gjort sig kända för deras riktigt smaklösa rop? det sker säkert övertramp i alla klacker, men att taktfast ropa tapa se kusipää är att rigga en fälla till sig själva.

 9. Leifur skriver:

  Ishockeyreferat i Hbl. Hur kommer det sig att Hbl nästan endast skriver om lag innanför ring 3; flera topplag nämns nästan endast när de får stryk av lag från huvudstadsregionen. HS brukar ha sammandrag av samtliga matcher elelr åtminstone matchresultat.
  I går lär SaiPas målvakt ha skojat med och lurat Jokerits Ruutu.

 10. Dagge skriver:

  Ännu om det här med att jämföra ishockey med fotboll:

  Okej, det handlar om olika grenar med olika intensitet och olika grad av fysisk kontakt. Men faktum kvarstår: i sporter som till den fysiska kontakten liknar hockey – till exempel rugby, eller handboll för den delen – inte är det i dessa sporter heller tillåtet att stå och puckla på varandra.

  Det som man också ska komma ihåg är att slagsmål i hockeyn inte alltid har funnits, utan är något som har kommit de senaste årtiondena. Rätta mig om jag har fel men jag tror att det handlar om att man i något skede började se med blidare ögon på slagsmålen, i denna sport som blivit kommersiell till den grad att matcherna har reklampauser mitt i perioderna. Att slagsmål är okej anser jag bara vara ett kommersiellt trick, inte någonting som ”hör till sporten”.

  Spelarna slåss för att det är okej att göra det, inte för att de skulle ha något djupt behov av att göra det.

 11. guseffa skriver:

  bra att det inte skrivs så mycket om lag utanför ring 3, tidningen heter faktiskt hufvudstadsbladet. hs måste flirta med hela landet. visst skriver vasabladet också mest om vasa sport, och åu om tps? det finns väl andra medier man kan läsa om man vill ha djupa analyser av lukkon och saipan.

 12. Calle skriver:

  ”Det som man också ska komma ihåg är att slagsmål i hockeyn inte alltid har funnits, utan är något som har kommit de senaste årtiondena.”

  Detta stämmer nog inte riktigt. Tvärtom kunde man säga att så länge det spelats har det också funnits hockeyslagsmål. Tror inte heller saken kommer att ändras.

  Sen måste jag nog säga att ”Kuka menee? Ville Menee! Kuka jää? Muse jää! Tapa se! Kusipää! Tapa se kusipää” trots språkbruket är rätt så genomtänkt, vilket klart är bättre än det andra exemplet som angavs.

Kommenteringen är stängd.