Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Hoppas Jokerit och HIFK inte möts i vår

25 feb , 2013, 01.04 Filip Saxén

 

Efter att ha sett matchen och hört snacket efter har jag ett önskemål för resten av den här säsongen:

Låt inte HIFK och Jokerit mötas i slutspelet i vår.

Då Ville Peltonen för andra gången hjälptes av planen efter att ha fått hjärnskakning i matcher mot Jokerit den här säsongen var det klart att den verkliga showen skulle ske på tränarnas presskonferens efter matchen.

Att Raimo Summanen verbalt skulle attackera Tomi Lämsä och Jokerit var ingen överraskning.

Men att Summanen skulle gå över alla gränser och skämma ut både sig själv och sitt lag var inte väntat.

Summanen beskyllde Lämsä för att ha beordrat Markus Nordlund att skada Peltonen. Summanen sade att Jarkko Ruutu fått härja fritt ett par år och att det smittat av sig till resten av laget.

Summanens agerande under matchen var också under all kritik. Han munhöggs med Jokerits assisterande tränare Tomek Valtonen efter att Semir Ben-Amor tacklat Peltonen tidigare i matchen.

Och efter att Nordlund tacklat Peltonen tappade Summanen all kontroll. Han släppte ur sig sådana ord som inte hör hemma någonstans.

Lämsä, Lämsä, jumalauta saat pataan vielä. Vitun pelle, hei. Lämsä hei, sä oot ihan vitun mieshuora saatana. Ota Hjallikselta poskeen, vittu. Vittu mikä jätkä hei. Lämsä, sä oot ihan poika vielä vittu he.. Lämsä, sä oot aivan pelle

Hör detta hemma i en hockeymatch? Absolut inte. Det är osakligt, osmakligt, idiotiskt och fult. Det finns inte ord att beskriva det hela.

FM-ligan lär bestraffa Summanen för hans uttalanden under och efter matchen vilket är rätt.

Men jag har på känns att de straffen väger rätt lätt om Jokerit och HIFK skulle ställas mot varandra i vårens slutspel. Den risken finns fortfarande. Jokerit lär med stor säkerhet vinna grundserien medan HIFK:s troliga placering är 8–10. Då behövs det inte mer än att HIFK ska vara det sämre laget som går vidare från slutspelets första omgång för att lagen ska mötas.

Ett sådant möte har varken HIFK, Jokerit eller FM-ligan råd med.

Med det hat som för tillfället finns mellan klubbarna är det säkert att det skulle ske rejäla övertramp både på och utanför planen.

Det är inte svårt att räkna ut att Jarkko Ruutu, Siim Liivik, Ilari Melart och Semir Ben-Amor skulle stå i centrum i en sådan matchserie.

Och det är rätt säkert att Summanen skulle göra allt för att visa åt Lämsä och Jokerit vad han tycker om deras agerande den här säsongen.

FM-ligan skulle få så otroligt mycket negativ publicitet, båda lagens supportrar skulle med stor sannolikhet ha orsak att skämmas och hockeyfesten – som slutspelet ska vara – skulle inte synas till.

Ingen skulle tala om de fantastiska prestationerna på planen utan allt snack skulle igen handla om några incidenter eller uttalanden.

Efter allt som skett den här säsongen med skandalmatchen i september, alla fula tacklingar i ligan och alla rubriker kring huvudstadslagen har FM-ligan inget att vinna på att HIFK och Jokerit möts i slutspelet.

I lördags spelades en fantastisk hockeymatch mellan HIFK och Jokerit. Det har ingen talat om det senaste dygnet.

Därför önskar jag verkligen att Helsingforslagen inte möts den här våren.

, , , ,

8 kommentarer

 1. tomppilainen skriver:

  Skulle inte kunna vara mer av samma åsikt. jag hoppas innerligt inne att nästagång dessa två lag möter varandra är i sptember 2013.

  Som någon sa på twitter: Många match artiklar har inte ens nämt slut resultatet

 2. krikke skriver:

  Så IFK:are man är, så var ju inte Järventie på Moses så snyggt heller…

 3. lätkäjätkä skriver:

  jag tycker inte någondera tackling var direkt ful. båda situationerna mycket vanliga i en match och nu var det otur för båda lagen.

  summanens uttalande är nu vad det är. lite flippad kille men många av de bästa tränarna är ju lite tokiga. angående vad han sade under matchen så tror jag igen det är ett himla hallå endast för att det är ifk och jokerit i farten. skulle detta skett i en saipa-lukko match så skulle ingen bry sig. det skriks en massa fula saker i många matcher. Lämsä är verkligen inte själv någon ängel!

  ifk och jokerit – de mest intressanta lagen i ligan tydligen ännu också 🙂

 4. Martin skriver:

  Bra öppning, för nu börjar det verkligen finnas underlag för dessa åsikter. Som joker, så kan jag ärligt säga att man inte firade med sedvanliga manöver (sms åt kompisar). Fanns verkligen ingen orsak till detta!

  Denna gång handlade det, tur nog, inte om övergrepp, utan det fanns endel otur med i spelet. Men ändå ger helheten så bitter eftersmak att man i skulle vilja se en retur i vår. Hoppas att inga flera dylika skador uppstår!

 5. johan skriver:

  Låt tjuren löpa! Det är underbart när vi äntligen har en riktig uppgörelse på gång mellan HIFK-JOKERIT.
  För 200000 euro i året skall Ville veta att han måste bjuda på sig själv, likaså Moses!

  Jag vill ha ut allt av mitt Urhopaket, jag vill se gladiatorer på is!

 6. Firsov skriver:

  Ett något märkligt inlägg av herr Saxén. Tycker han verkligen att det värsta som hände i lördagens match var några fula ord av Raimo Summanen? Den uppfattningen får man åtminstone. Samma match där Jokerit för andra gången under säsongen ”avrättar” IFK:s kapten, och den här gången betyder det möjligen slutet på karriären för Ville Peltonen. Jag är inte det minsta förvånad att Summanen blev så ilsken. Och kanske han inte ens har helt fel i sina utlåtanden?

  Håller nog helt med om att IFK och Jokerit inte skulle behöva mötas mera i år. Det har blivit alldeles klart att Harkimo nu ska ha mästerskapet till varje pris, att det blir hjärnskakningar för motståndare i nästan varje omgång saknar betydelse. Och FM-ligan är totalt hjälplös som vanligt. I stället för att straffa generalerna straffar man soldaterna. Det har ingen betydelse om Nordlund får spelförbud eller inte. Samma motbjudande show, bara med andra spelare som offras, kommer ändå att fortsätta så länge tränarna och ledarna inte bär sitt ansvar.

 7. nadia skriver:

  Firsov?????? Vad var värre? Maras puff eller Mastos rena tackling, 90% av alla i hockey Finland inser att tacklingen var REN

 8. -95 Joker skriver:

  För två veckor sen hoppades jag på att Jokerit skulle vinna grundserien. Nu har jag faktiskt ingenting emot det om Jyp blir etta och Jokerit tvåa i grundserien, för att undvika en Jokerit-Ifk matchserie, fastän resultaten i de ca.10 senaste Jokerit-Ifk matcherna berättar, vem som är ”Stadin kingit” 😛

Kommenteringen är stängd.