Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Som man bäddar får man avgå

2 mar , 2013, 13.55 Filip Saxén

 

FM-ligan mår dåligt. Och FM-ligan kan skylla sig själv för det.

Den senaste veckan verkar de ledande personerna i ligan ha ansträngt sig extra mycket för att få den egna produkten att framstå så negativ som möjligt. Och det har man lyckats bra med.

För en vecka sedan skadade sig Ville Peltonen då han tacklades av Markus Nordlund. Jokeritspelarens tackling var ren och det var otur och synd att Peltonen skadade sig.

YouTube Preview Image

Efter det har cirkusen varit i full gång. Polisöverdirektör Mikko Paatero, biträdande riksåklagare Jorma Kalske och president Sauli Niinistö har försökt samla gratispoäng genom att tala om ”hockeyvåldet”.

Disciplinära chefen Sampo Liusjärvi tog upp Nordlunds tackling och valde att behandla incidenten i disciplinutskottet eftersom det varit så mycket diskussion om det.

Det hette att domen skulle falla på måndag.

På måndag meddelade ligan att beslutet kommer på tisdag.

På tisdag meddelade ligan att beslutet kommer på onsdag.

På onsdag meddelar ligan plötsligt att det inte alls är disciplinutskottet som ska behandla ärendet utan att ligastyrelsen bestämmer om Nordlunds straff.

Men någon ur disciplinutskottet valde att läcka ut information till media. Nordlund skulle inte straffas eftersom de ansåg att tacklingen var ren.

På fredag meddelade ligastyrelsen att man kommit fram till att två matchers avstängning är korrekt. För en ren tackling.

Här hittar ni hela beslutet.

”Laitataklaus”. ”Kohtuuttoman kovaan peliin”.

Hur tänkte man då? För MTV3 medger sedan FM-ligans vd Jukka-Pekka Vuorinen att den offentliga diskussionen påverkade beslutet att stänga av Nordlund.

Med andra ord säger ligans chef att om ett ärende diskuteras tillräckligt mycket i media så blir följderna för en spelare allvarligare.

Dessutom meddelade ligan att disciplinutskottet får sparken med omedelbar verkan.

Nordlund hindras alltså från att sköta sitt arbete på grund av ligans ryggradslösa ledning.

Med tanke på hur ligan behandlat Nordlund i det här fallet hade man ju tänkt sig att spelarföreningen hade reagerat. Men nej. Sinuhe Wallinheimo, Jarmo Saarela & Co har valt att tiga då de hade haft en chans att visa att de värnar om spelarnas bästa.

Vad är spelarföreningens uppgift om de inte tar spelarnas parti i sådana här lägen?

Och soppan blev bara värre då Liusjärvi satte sig i Urhotv:s studio på fredagen.

Liusjärvi sade att han inte hade stängt av Nordlund eftersom han ansåg att tacklingen var ren. Han sade också att han ointe förstår hur styrelsen kunde se Nordlunds tackling som boarding och konstaterade att han på tisdagens möte med det nya disciplinutskottet måste fundera om reglerna ändrats.

Liusjärvi fortsatte med att säga att han inte vet om han kan sitta kvar på sin post.

Vad ska man då tycka om allt det här?

Liusjärvi kan knappast sitta kvar på sin post efter att öppet ha kritiserat sina chefer.

Ligastyrelsen borde avgå direkt eftersom de delat ut en avstängning på grund av yttre press, inte på grund av vad som skedde i rinken.

Vuorinen borde avgå eftersom han klart och tydligt inte klarar av att leda ligan då det brinner i knutarna.

Spelarföreningens ledning borde avgå eftersom de inte sköter sitt jobb och hjälper och stöder sina medlemmar.

Vad kommer att hända?

Liusjärvi får antagligen gå. Resten av herrarna sitter kvar på sina poster, klappar varandra på axeln och skakar på huvudet åt dem som kritiserar beslutet.

Så fungerar det inom finländsk hockey.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.