Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Intressant sista omgång – intressanta slutspelspar

10 mar , 2013, 23.43 Filip Saxén

 

Med en omgång kvar av grundserien i FM-ligan är läget i tabellen minst sagt intressant. Flera lag har verkliga ödesmatcher på programmet då den sista omgången spelas på tisdag.

Så här ser tabellen ut efter 59 omgångar:

Här är sista omgångens matcher och vad som står på spel i dem:

Blues–KalPa

Blues har bara äran att spela för och laget vill säkert avsluta en tung säsong med att bjuda supportrarna på en sista hemmaseger. För KalPa kan en förlust bli mycket kostsam eftersom det kan betyda att laget faller ner under det övre slutspelsstrecket och tvingas spela den första slutspelsomgången.

TipsBlues avslutar den tunga säsongen med seger.

HIFK–Ilves

HIFK kan med seger, om antingen HPK eller KalPa eller båda blir utan poäng i sina sista matcher sluta på sjätte- eller femteplats i tabellen. Vinner rödtröjorna sin sista grundseriematch slutar laget som sämst sjua i grundserien och möter inte Jokerit i en eventuell kvartsfinalserie. För Ilves fungerar matchen som en sista uppladdning för kvalmatcherna.

TipsHIFK slår till slut Ilves efter stora problem.

Jokerit–HPK

Jokerit har redan säkrat grundseriesegern och har inget att spela för. För HPK står en direkt kvartsfinalplats på spel. Kammar laget noll poäng i Hartwallarenan, något man brukar göra, är risken stor att HIFK och/eller Kärpät tar sig förbi i tabellen. En poäng räcker för en plats bland de sex främsta. Laget kan sluta på 5–8 plats i tabellen.

TipsJokerit har inga som helst problem med HPK som inte kan spela i arenan.

Kärpät–JYP

Kärpät kan, via seger och hjälp av andra lag, klättra upp bland de sex främsta och undvika den första slutspelsomgången medan JYP fortfarande krigar om andraplatsen i ligan.

TipsJYP slår Kärpät i förlängning.

Lukko–SaiPa

Lukko har säkrat sin plats i slutspelets första omgång och kan spela rätt avslappnat. Laget slutar antingen 9 eller 10. För SaiPa räcker en poäng för att säkra en plats i slutspelet och också med noll poäng går laget till slutspel om Pelicans inte tar tre poäng borta mot Tappara.

TipsLukko slår SaiPa som räddas av Tappara.

Tappara–Pelicans

Tappara siktar på att behålla andraplatsen och få en kvartsfinalmotståndare som spelat en slutspelsomgång medan Pelicans behöver tre poäng  och hjälp av Lukko för att säsongens inte ska ta slut.

TipsTappara avslutar grundserien med klar hemmaseger.

TPS–Ässät

TPS är i samma läge som Blues då laget möter Ässät på hemmaplan. Björneborgarna slutar atingen trea eller fyra i tabellen och får inleda kvartsfinalerna på hemmaplan.

TipsÄssät vinner på ordinarie speltid.

Det betyder att slutspelsparen blir minst sagt intressanta med några verkliga godbitar.

Första omgången:

HPK–SaiPa

Kärpät–Lukko.

Kvartsfinaler:

Jokerit–Kärpät/Lukko/SaiPa

Tappara–HPK/Kärpät/Lukko

JYP–KalPa

Ässät–HIFK

,

En kommentar

  1. lätkäjätkä skriver:

    det är faktiskt ganska små marginaler om man börjar räkna lite. tänka sig att inget lag vunnit ens hälften av sina matcher på ordinarie speltid. jokerit har endast två stycken trepoängsmatcher mer än t.ex. ifk. ifk har däremot klåpat mer på övertid. jokerit har 0.32 poäng mer per match än ifk, vilket betyder att jokerit tagit en poäng mer än ifk var tredje match, eller översatt till trepoängssegrar så skulle 8 av 9 matcher sluta på samma sätt för bägge lagen, medan ifk förlorar och jokerit vinner den nionde.

    låter mycket jämnare än man väntat sig efter att alla skällt ut ifk hela säsongen som ett eländigt flopplag. sanningen är ju den att ifk definitivt spelat mycket dåligt en stor del av matcherna men poängen är att de övriga lagen inte på något sätt är överlägset mycket bättre.

    jag hoppas ju förstås som ifk-supporter att ifk går långt men skulle jag sätta pengarna på ett lag så skulle det antagligen vara tappara. ässät är i god form men jag tror inte att deras huvud håller. statistiken för ett jokerit utan karlsson talar inte för dem trots att de nog ändå är farliga, plus att grundseriesegraren inte brukar klara av att gå hela vägen. senaste säsongen som det lyckades var 08-09 då jyp klarade av det. senaste åren har det nog bevisats att i slutspelet kan det gå hursomhelst. Man ska inte räkna ut någon!

Kommenteringen är stängd.