Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

HIFK 2013-14: Snabbt och intressant

2 aug , 2013, 14.25 Filip Saxén

 

FM-ligalagens semestrar är över och för tillfället spelas de första träningsmatcherna i Raumo.

HIFK har under de senaste veckorna presenterat en rad nya spelare och Tom Nybondas och Raimo Summanens lagbygge ser minst sagt intressant ut. HIFK har ett lag som kan vara med och kämpa om tätplaceringarna i ligan om några frågetecken visar sig vara utropstecken.

Målvakter

Brad Thiessen, Antii Ore, Ville Husso

Thiessen är den självskrivna ettan mellan stolparna. Han är något av ett oskrivet kort även om han varit riktigt bra i AHL, speciellt i slutspelen där. Men att ta steget från Nordamerika till Europa är inte alltid helt lätt för en målvakt då spelstilarna är rätt olika. Nybondas har under sin tid i HIFK alltid lyckats värva målvakter som hört till de bästa i ligan. I fall det fortsätter kan laget gå långt i vår.

Backar

Toni Söderholm, Oscar Eklund, Jason DeSantis, Julius Nyqvist, Miihkali Teppo, Mikko Jokela, Mikko Kurvinen, Juuso Salmi, Braden Birch

De kanske största frågetecknen i lagbygget finns på backsidan. Eklund missade stora delar av förra säsongen på grund av skada, DeSantis är ett oskrivet kort i fm-ligan och Birch tar sina första steg som hockeyproffs. Om inte alla tre lyckas måste Nybondas hämta in ersättare. Eklund och DeSantis har stora offensiva roller i Summanens lag medan Birch ska vara stor och elak framför det egna målet. Söderholm, Jokela och Kurvinen är spelare man vet vad man får av och Jokela visade en stigande trend i våras efter att Summanen kom till laget.

Anfallare

Ville Peltonen, Juuso Puustinen, Rico Fata, Matti Kuparinen, Tony Salmelainen, Eero Somervuori, Mika Partanen, János Hári, Roope Talaja, Corey Elkins, Toni Leinonen, Arttu Luttinen, Austin Block, Thomas Nykopp, Iiro Pakarinen (Jonne Virtanen), Niko Piiparinen, Janne Öfverström, Aki Kivelä, Kalle Torniainen, Petr Stloukal (tryout)

Ligans starkaste ytterbesättning. Så kan man beskriva HIFK:s anfall kommande säsong. Bredden är enorm vilket givetvis är en positiv sak men det kan också skapa problem om alla inte är nöjda med sina roller. Förutom att det finns otroligt mycket offensiv kvalitet i laget är det iögonfallande hur Nybondas och Summanen satsat på skridskostyrka då man byggt laget. Fata, Salmelainen, Kuparinen och Puustinen är alla snabba på skridskorna och med tanke på att Summanen gillar snabb hockey kommer det att gå undan på isen under säsongen. Lägg till att laget värvade skridskotränaren Janne Hänninen och det är lätt att räkna ut hurdan hockey laget kommer att spela kommande säsong. Och det finns gott om spelare som kan spela fysiskt i laget, en annan sak Summanen gillar. Det kommer med andra ord att smälla i den nya rinken på Nordenskiöldsgatan. Att Peltonen fortsätter är oerhört viktigt då det annars varit rätt livlig trafik in och ut i laget. Peltonen fungerar om spelarnas kontakt med Summanen och duon har en enorm ömsesidig respekt. Peltonen är minst lika viktig utanför isen som han är på den.

Hur ska då Summanen bygga sina kedjor och backpar? Det finns otaliga alternativ, så här vill jag gärna se laget spela:

I: Fata-Kuparinen-Salmelainen

Fata och Salmelainen spelade ihop i Schweiz och ska därför också göra det i HIFK. Två enormt snabba spelare och en center som spelar både fysiskt och fränt. Kan bli hur intressant som helst.

II: Peltonen-Elkins-Puustinen

Elkins var lagets bästa center i våras och får Peltonen och Puustinen bredvid sig. Kan vara lagets bästa kedja många kvällar och med två så starka kedjor blir det svårt för motståndarna att stoppa laget.

III: Somervuori-Block-Pakarinen

Om Block håller måttet är här en tredje kedja med potential att vara mycket effektiv. Pakarinen var i strålande form i våras efter sin skada och han lär ha gått framåt rejält under sommaren och är mycket hungrig att visa vad han går för.

IV: Talaja-Luttinen-Partanen

Luttinen spelade center i våras och gjorde det mycket bra. Tillsammans med Talaja och Partanen bildar han en verklig rivjärnskedja som dessutom kan göra mål. Talaja har som bäst stått för 18 mål på en säsong, Luttinen är en av de bästa spelarna en meter från mål och Partanen smällde in 20 + 9 mål i Mestis förra säsongen.

V: Leinonen-Nykopp-Hári

Tre spelare med stor potential som kommer att få chansen då spelare skadas. Det är också möjligt att Summanen kör med rätt stor rotation mellan matcherna för att ge spelare chansen att vila lite och på det sättet kunna hålla ett enormt tempo i spelet.

Söderholm-Birch

Birch behöver en ledare och en stabil back bredvid sig för att komma in i ligan och då är Söderholm det naturliga valet. Om Birch lyckas kan det här bli ett riktigt vasst par.

Eklund-Jokela

Ett riktigt stabilt backpar med kunnande både framåt och bakåt och en oerhörd säkerhet med pucken. Summanen kan kasta in dem på planen när som helst och de sköter sin uppgift väl.

DeSantis-Kurvinen

För att DeSantis ska komma in i ligan och kunna spela i sin offensiva roll behöver han en verklig klippa bredvid sig och då är det naturligt att det är Kurvinen som finns bredvid honom. DeSantis anfaller, Kurvinen försvarar.

, , ,

Kommenteringen är stängd.