Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Ligatipset: Tammerfors i topp och botten

11 sep , 2013, 19.13 Filip Saxén

 

1. Tappara

Visserligen tappade silverlaget en del spelare med Alexander Barkov jr, Tuukka Mäntylä och Tero Koskiranta i spetsen men laget visade i våras att man klarar sig bra utan sina största stjärnor. Nyförvärven ser mer mångsidiga ut än de som försvann ur laget och Jukka Rautakorpis spelstil är både fungerande och effektiv. Laget håller mycket puck och nu har mästartränaren ett manskap som klarar av den krävande spelstilen. Säsongen kan mycket väl sluta i guldfest i Tammerfors.

2. Kärpät

Uleåborglaget är den stora vinnaren på transfermarknaden. Juhamatti Aaltonen, Jussi Rynnäs, Lasse Kukkonen, Mika Pyörälä, David Kveton, Ben Maxwell och tränaren Lauri Marjamäki är namn som inger respekt och håller högsta tänkbara klass. Den nya tränarens ledord är rörlighet, aktivt spel och rätlinjighet. Spelarmaterialet är kanske ligans mest kompletta och Kärpät är ytterst svårt att besegra. Kombinationen superbt och balanserat spelarmaterial plus en av landets främsta tränare garanterar att laget kämpar om medaljer i vår.

3. JYP

I och med att Jyrki Aho lämnade laget i våras avslutades en era i Jyväskylä. Ahos och Risto Dufvas JYP spelade kontrollerat och kalkylerande medan nya tränaren Marko Virtanen vill se att spelarna reagerar mera på vad som händer på planen. Med Eric Perrin och Jani Tuppurainen i spetsen har laget alla förutsättningar att förverkliga den nya tränarens idéer. Försvaret är som vanligt stabil i JYP och Tuomas Tarkki är en målvakt av klass. European Trophy visade att laget hittat sitt spel i god tid före säsongstarten.

4. Jokerit

Ligans bästa försvar och en stark målvaktsduo i Leland Irving–Eero Kilpeläinen bär långt men inte hela vägen till grundserieseger som i våras. Lagets anfall, speciellt centerbesättningen, är på tok för tunn för och kräver förstärkning under säsongen. Räkna dessutom med att spelarna tankar kommer att vandra mot KHL under säsongen vilket lär kosta laget en del poäng. Lyckas man hålla fokus vid FM-ligan hela tiden kan säsongen bli riktigt kul i Böle.

5. Lukko

Att Risto Dufva förlängde kontraktet med Raumoklubben inför säsongen var livsviktigt. Nu är arbetsron tryggad. Med Petteri Nummelin i laget har Lukko alla chanser att fortsätta rida på framgångsvågen från i våras även om Petri Vehanen och Justin Azevedo inte finns kvar i laget. För att laget ska klara sig bra krävs att nya målvakten Ryan Zapolski lyckas i sin roll och att anfallets nyckelspelare inte sviker.

6. Ässät

Vårens guldlag tappade ligans absolut viktigaste spelare då Antti Raanta flyttade till NHL. Ässät blev dessutom av med en handfull nyckelspelare och trots att ersättarna är bra är det svårt att tänka sig att björneborgarna ska fortsätta prestera på samma nivå som i våras. Att guldtränaren Karri Kivi dessutom byttes mot Pekka Virta förbättrar inte precis lagets chanser. Niklas Hagman och Kamil Kreps är i nyckelroll då Ässät ska försöka försvara sin sensationella titel.

7. HIFK

Efter turbulensen förra säsongen hade det varit viktigt för HIFK att få koncentrera sig på hockeyn i höst. I stället haltade spelet betänkligt i European Trophy och snacket har handlat om Trevor Gillies och mängden utländska spelare. HIFK har en enorm bredd i anfallet medan försvar och målvakter är något av frågetecken. Håller lagets tio utlänningar måttet eller blir det livlig trafik in och ut ur laget? Och hur klarar Raimo Summanen av att få spelet att fungera? Frågetecknen är många inför säsongen.

8. TPS

Kai Suikkanen är tillbaka i TPS och de ivrigaste Åboborna är redo att redan börja tala om ett nytt mirakelguld. TPS tappade många av sina viktigaste spelare efter förra säsongen och flera av ersättarna är frågetecken. Men med Fredrik Norrena i mål och en hyfsad backbesättning har Suikkanen en bra grund att bygga på. Men för att säsongen ska gå i dur måste flera av frågetecknen i anfallet visa sig vara utropstecken och fylla luckorna efter Ville Vahalahti och Marko Anttila.

9. KalPa

Målvaktsduon är något av ett frågetecken, försvaret ser inte riktigt ut att vara tillräckligt bra och anfallet saknar en hel del kreativitet och säkerhet. Ungdomarna Artturi Lehkonen och Kasperi Kapanen är sevärda och kan ta stora roller men vem ska vara den spelmässiga ledaren i laget då Sami Kapanens stjärna dalat? Frågan är om tränaren Jari Laukkanen har ett spelarmaterial som klarar av att spela som han vill.

10. Blues

Snabbt och rätlinjigt. Nya tränaren Jyrki Aho har fört in en hel del nytt i Blues spel. Då Blues får pucken dröjer det inte länge förrän man är inne i anfallszonen och väl där går anfallen rakt på mål. Spelstilen kräver att det finns anfallare som går för fullt på mål för att slå in returer. Försvaret och nygamla målvakten Mikko Koskinen garanterar att det inte blir lätt för motståndarna kring Bluesmålet. Räkna med många målfattiga matcher i Esbo i vinter.

11. HPK

Joonas Vihko–Ville Viitaluoma–Jere Sallinen. Kring den trion kretsar HPK:s spel den här säsongen. Kedjan är mycket bra och kommer att stå för månader av mål. Problemet är att det ser rätt tunt ut bakom paradtrion och det kommer att bli lagets fall i många matcher. Orutinerade målvaktsparet Juuse Saros–Frans Tuohimaa måste lyckas och i försvaret måste flera spelare höja sig märkbart. Också tränaren Kai Rautio är ett oskrivet kort i ligan.

12. Pelicans

Hannu Aravirta är tillbaka i Lahtis men det finns på tok för många frågetecken för att laget ska ta sig till slutspel i vår. Jere Myllyniemi som första målvakt inger inte förtroende, backbesättningen imponerar inte heller och i anfallet innehas nyckelrollerna av spelare vars bäst före datum gått ut för länge sedan. Vem tar tag i laget då det går trögt? Den verkliga ledaren ser ut att saknas.

13. SaiPa

Villmanstrandpubliken fick uppleva slutspel i våras men tyvärr lär det inte bli lika kul den här säsongen. Jussi Markkanen är i nyckelroll och den rutinerade målvakten kommer säkert att på egen hand vinna flera matcher för laget. Men precis som tidigare säsonger ser manskapet allt för tunt ut för att kunna utmana de övriga lagen. Tidigare år har SaiPa ofta överraskat positivt. Lyckas man igen överträffa sig själva?

14. Ilves

Ilves har slutat sist i serien tre gånger under de fyra senaste åren och lägget ser lika dystert ut inför säsongen igen. Inte ett enda delområde är i skick inför ligastarten. Laget saknar en förstamålvakt av klass, backbesättningen saknar både djup och spets och anfallet saknar kreativitet och fantasi. Det är svårt att se Ilves på någon annan placering än sist i tabellen. Tammerforslaget kan trösta sig med att det inte ordnas ligakval i vår.

, , , , , , , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.