Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Var är ligans linje?

24 sep , 2013, 12.15 Filip Saxén

 

FM-ligan presenterade inför säsongen sin nya disciplinära linje där man placerade spelarnas säkerhet i centrum och sade att tacklingar mot huvud är i fokus.

Därför är det helt rätt och naturligt att Jokerits Jere Karalahti stängs av fyra matcher för sin tackling på JYP:s Markus Poukkula.

Video här:

YouTube Preview Image

Karalahtis tackling träffar Poukkula i huvudet och JYP-spelaren ser inte att den är på kommande. Disciplinära chefen Sampo Liusjärvi skriver bland annat att ”en spelare med puck får tacklas hårt men att tacklingen ska riktas mot kroppen och inte så att kraften till största delen riktas mot huvudet”.

Visst borde Poukkula bättre följt med vad som händer på isen och haft koll på var Karalahti är men det ger inte Karalahti rätten att tackla en spelare i huvudet.

Fyra matchers avstängning känns helt rätt i det här fallet.

Det som däremot inte känns helt rätt är att Lukkos Erik Riska ser ut att klara sig utan straff för vad som ser ut som ett klart och tydligt försök att skada en motståndare. Videon ser ni här (ruutu.fi).

Riska sträcker ut och lyfter på sitt vänstra ben för att träffa HIFK:s Matti Kuparinen med en knätackling. Det som gör saken ännu värre är att det hela sker efter vissling.

_____________

För den här tacklingen åkte däremot KalPa:s Janne Kolehmainen ut (5 + 20 minuter) då han tacklade Pekka Saravo helt rent:

YouTube Preview Image

 

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.