Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Summanens HIFK har hittat sitt spel

9 okt , 2013, 00.16 Filip Saxén

 

Bestämde mig inför säsongen att inte bedöma ligalagen spel allt för mycket i början av grundserien. Jag ville inte dra förhastade slutsatser hur roligt det än kan vara utan tog beslutet att göra de första genomgångarna av var lagen ligger tidigast efter tio grundseriematcher.

Det finns många orsaker till det. Lagen kan ha tränat på olika saker inför säsongen. Skador kan påverka hur spelet börjar se ut och i bärjan av grundserien kan nivån kasta rätt mycket från match till match och inom matcherna.

Men efter tio matcher kan man se rätt klara trender.

HIFK:s start på säsongen var rätt väntat rätt trög. European Trophy-matcherna hade inte alls gått bra och de första grundseriematcherna såg definitivt inte bra ut.
laget hade problem i försvaret, uppspelen var horribla och målvaktsspelet darrigt. Hade man velat dra förhastade slutsatser skulle man ha talat om katastrof och fiasko.

Men under de följande matcherna började man sakta se en röd tråd i spelet.

Målvaktsspelet

HIFK har gett speltid åt alla tre målvakter och läget ser för tillfället ljust ut. Antti Ore har varit säkerheten och lugnet själv, Ville Husso ser ut att kunna bli en riktigt duktig målvakt och Brad Thiessen visade i Kuopio att han är på väg att ta rollen som förstamålvakt i laget. Lagledningen gjorde rätt då man bestämde sig för att låta honom koncentrera sig på att träna tillsammans med målvaktstränaren Jan Lundell och finslipa spelet så att det passar i de europeiska rinkarna och i den europeiska spelstilen. I stället för att ha en osäker Thiessen mellan stolparna fick han i lugn och ro lära sig ligan och spelet här under Lundells ledning. Det kan visa sig vara mycket viktigt senare under säsongen.

Försvaret

I de första matcherna såg defensiven stundtals horribel ut. Spelarna tappade markeringen, man visste inte var lagkamraterna fanns och avståndet mellan spelarna var helt för stort. Nu fungerar alla fem spelare som en enhet och rör sig på rätt avstånd från varandra och tar bort utrymme från motståndarna.

Forecheckingen har blivit minst sagt aggressiv. Anfallarna går på motståndarbackarna mycket högt i banan och ger inte en sekund ro för dem att bygga upp spelet. Spelarna åker skridsko som besatta och ser ut att hinna överallt på planen. Sommarens hårda skridskoträning ser ut att bära frukt.

Anfallet

Offensiven var den delen av spelet som såg allra mest ostrukturerat ut då serien körde i gång. Då backarna fick pucken var både centern och yttrarna på fel ställe på planen och de enkla uppspelen misslyckades då det inte fanns någon att passa åt. Det ledde till att spelet var långsamt, i bland till och med stillastående och motståndarna hade gott om tid att gruppera sig.

Sakta men säkert har Summanens anfallsplan vuxit fram. Nu kommer laget snabbt ut ur den egna zon med några korta snabba passningar via mitten. Backarna blir inte längre bakom det egna målet och passa åt varandra lika mycket som förr, centrarna och yttrarna hittar rätt linjer och ger backarna alternativ för uppspel. Pucken rör sig snabbt och då man kommer in i anfallszonen är riktningen rakt på mål.

Spelet i powerplay har också börjat fungera mycket väl och för tillfället är man ligans hetaste lag med en man mer på planen.

En förändring som skett under de tio första omgångarna som är iögonfallande är spelarnas skridskoåkning. I början av säsongen såg det ut som om många av spelarna hade betong i benen medan de nu ser ut att flyga fram på planen. Laget hade tydligen lagt upp träningen så att en tuffare period inföll strax före ligastarten.

________

Efter den tröga starten med två förluster har HIFK tagit 16 poäng på 8 matcher. Det är mer än godkänt. Också om man räknar med de första matcherna är lagets snitt 1,6 poäng per match vilket i längden lär räcka till en plats bland de sex främsta i grundserien.

Laget har lärt sig spela på bortaplan. I de tre senaste bortamatcherna har man släppt in ett mål per match vilket visar att Summanen har en klar och fungerande plan för hur man spelar en mera defensivt inriktad hockey. Laget lyckas minimera antalet målchanser för motståndarna vilket ger målvakterna större chans att glänsa. HIFK är för tillfället starkt framför båda målen.

Läget ser alltså rätt ljust ut i laget.

Det som är oroväckande är mängden skador. Laget har tio spelare skadade och även om spelet ser helt bra ut för tillfället kommer en så lång skadelista att ge sig uttryck i formsvackor och nya skador om man inte får stopp på skadespiralen.

Dessutom kunde laget ha nytta av lite förstärkning på backsidan, speciellt då flera av nyckelbackarna är skadade. Eventuellt kunde man också tänka sig en förstärkning på centerpositionen, men det är inte lika akut.

,

Kommenteringen är stängd.