Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Räcker Lämsä och Valtonen till den här säsongen?

4 Dec , 2013, 15.39 Filip Saxén

 

Jokerit meddelade på onsdagen att Erkka Westerlund tränar laget de två första säsongerna i KHL. Kalle Kaskinen, Hannu Virta  och Markus Ketterer fungerar som hans assisterande tränare.

Det betyder samtidigt att nuvarande tränarduon Tomi Lämsä och Tomek Valtonen inte fortsätter i klubben efter i den här säsongen.

Den stora frågan är nu om duon finns kvar på bänken på våren eller inte.

Svaret är inte helt enkelt.

Lämsä och Valtonen ledde Jokerit till grundserieseger i våras. I slutspelet floppade laget totalt, delvis på grund av uselt målvaktsspel av Eero Kilpeläinen och delvis på grund av att Lämsä och Valtonen inte hittade något sätt att vända på den negativa trenden eller hur man stoppar Lukko och Justin Azevedo.

I höst har lagets spel fortsatt halta rejält.

Man kan skylla på skador och på att laget inte är tillräckligt bra byggt då det saknas (åtminstone en) toppcenter. Men samtidigt vilar ett rätt stort ansvar på Lämsä och Valtonen. De har inte lyckats sammansvetsa laget.

Det ser inte ut som om alla spelare ger allt på isen. Laget ser ut att sakna en klar röd tråd i sitt spel. Spelarna vet inte hur de ska bete sig för att ta sig ut ur den egna zonen, genom mittzonen och in i anfallszonen på ett konstruktivt sätt. Allt för ofta hittar backarna ingen att passa åt och om det finns någon är den ofta stillastående.

Lämsä lär vara klar för Pelicans nästa säsong medan Valtonens framtid för tillfället är oklar. Men båda vet att de inte fortsätter i Jokerit.

Har de då tillräckligt stark motivation för att leda laget till framgång eller nöjer de sig med att lyfta lön medan de förbereder sig för kommande utmaningar? För tillfället ser det inte ut som om duon är riktigt tillräckligt engagerade.

Jokerit har bara vunnit tre av sina nio senaste matcher och är på väg neråt i tabellen. Att ligga i mitten av tabellen efter halva säsongen med ligans största spelarbudget är ett klart misslyckande.

Och att laget inför de senaste nio matcherna tog sex segrar i följd var inte en följd av att lagets spel skulle ha varit så mycket bättre än nu. Något också Riku Hahl påpekade efter förlusten mot HIFK i fredags.

Jokerit spelar fem matcher före julpausen och som Hahl säger är de otroligt viktiga. Både för laget och för den nuvarande tränarduon. Börjar inte resultatet – och framför allt spelet – bli bättre kan ett tränarbyte bli aktuellt redan innan Westerlund tar över inför nästa säsong.

Vågar klubbledningen ha kvar Lämsä och Valtonen på våren då klubben ska avsluta sin tid i FM-ligan? Det enda som duger för Jokerit är mästerskap. Tror klubbledningen att man kan gå hela vägen med den nuvarande tränarduon?

 

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.