Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Vinnare: Vasa Sport. Förlorare: Hockeyfinland.

19 Dec , 2013, 20.26 Filip Saxén

 

– Grattis till segern! Och grattis till ligaplatsen!

– Tack så mycket. Det känns bra.

– Vi möts då i Mestis igen nästa säsong.

– Jo, det gör vi. Vi ses då.

Tycker ni att diskussionen ovan känns märklig? Jag gör åtminstone det. Tyvärr handlar det om den verklighet som FM-ligan och ishockeyförbundet skapat.

Mestismästaren får chansen att stiga till ligan om klubben uppfyller licenskraven.

Då klubben visat att man uppfyller alla kriterier är man alltså klar för ligan.

Fast inte riktigt. Först ska man spela i Mestis en säsong till.

”Tiden ger det lag som stiger en chans att förbereda sig för ligan och uppfylla alla kriterier för spel i ligan” skriver förbundet och ligan i ett pressmeddelande.

Det här systemet träder alltså i kraft våren 2014. Det betyder alltså att det lag som tar hem titeln då kan spela ligahockey säsongen 2015–16.

________________

Om ett lag ska kunna stiga till ligan för att fylla luckan efter Jokerit är det också möjligt. Eller ”det kan vara möjligt” som ligan och förbundet vagt uttrycker det.

Lag som är intresserade av att stiga till ligan efter den här säsongen ska anmäla sitt intresse redan på vintern (typ nu). I januari-februari bekantar sig licenskommittén (3 personer från ligan och 2 från förbundet) med klubbarna, granskar dem. Det lag som lämpar sig bäst för ligaspel och uppfyller licenskriterierna stiger till ligan.

Grattis Vasa Sport.

I klarspråk betyder det här alltså att ett lag (Sport) kammar hem jackpotten i februari. Efter det ska det spelas slutspel. Det viktigaste på hela Mestissäsongen avgörs alltså mitt under grundserien. Snacka om anti-klimax under resten av säsongen. Eller egentligen kammade Sport hem jackpotten redan på torsdag då nyheten presenterades. Sportspelarna kan andas ut. De behöver inte göra något resten av säsongen. De är redan klara för ligan.

Samtidigt har Mestis värde sjunkit kraftigt och serien känns rätt urvattnad.

I fortsättningen kan Mestismästarna alltså stiga till ligan med en säsongs fördröjning. Orsaken är att klubben ska hinna förbereda sig för ligaspel.

Hur motiverande är det för en klubb att fira Mestismästerskap och avancemang till ligan på våren bara för att spela i Mestis på hösten. Är det verkligen lättare att locka samarbetspartners under en extra säsong i Mestis än det är om man direkt flyttar till ligan?

Lagbygget blir lättare att genomföra utan risker, det är helt klart. Då de flesta ligalagen så småningom har stommen klar för kommande säsong kan Mestislagen inte bygga på samma sätt nu eftersom de inte vet på vilken nivå de spelar. Jag gissar att det här är tanken bakom ligans och förbundets beslut.

Tror någon på förbundet eller ligan på allvar att publiken kommer att vara intresserad av att gå på Mestismatcher en hel säsong då laget inte har något att spela för och man vet att nivån på spelet är bättre om man bara orkar vänta lite?

Summan av det hela är att Sport blir det 14:e ligalaget nästa säsong. Ett annat lag kan också bli ligaklart i vår. Om Sport inte tar hem titeln kan segrarna ansöka om ligalicens och om ansökan godkänns börjar de spela ligahockey säsongen 2015–16.

Och Mestis går mot en säker död då ligan siktar på att höja antalet lag till 16. Redan i dag har lagen i ligan svårt att hitta spelare av klass. Med två lag till och ett växande KHL blir läget ännu svårare. Och som bekant rinner skiten nedåt. Då de bästa från Mestis plockas in i ligalagen sjunker nivån i nästhögsta serien.

Här kan ni läsa hela nyheten på ligans sida.

, , ,

2 kommentarer

 1. Örn skriver:

  Kul att mitt kära Sport spelar i ligan nästa år men sättet dom stiger på är pinsamt.

  I den här farten är det bara en tidsfråga tills vi har klubbar som byter ägare och flyttar till andra städer à la NHL.

 2. Matte skriver:

  Protestera!

  I Sverige föreslog SHL (som Elitserien nu kallas) stängd serie, eller NÄSTAN stängd serie liknande den finska modellen där det blir oerhört mycket svårare att som allsvenskt lag kvalificera sig till SHL. Med ett undantag, ett par ”wild cards” i Allsvenskan med stark ekonomi ska kunna spela i SHL utan att ha kvalificerat sig sportsligt (dvs Djurgården och Malmö).

  Det här fick fans över hela Sverige att protestera kraftigt, inte minst Djurgården och Malmös supportrar som blev förolämpade av idén att deras lag ska kunna kvalificera sig för spel i SHL på annan grund än sportslig.

  I flera SHL-matcher tystnade publiken och stod med ryggarna vända mot isen i protest mot Hockeyligans förslag. Helt enhälligt var motståndet från supportrarna till denna idioti, och till slut fick ligan backa.

  Jag hoppas verkligen att alla finska fans går ut starkt och säger ifrån här. Om ekonomiska vinster tränger ut vikten av sportslighet i seriesystemen kommer Nordens två ishockeymakter urvattnas totalt.

Kommenteringen är stängd.