Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Valtonen ett steg mot det bättre men ingen räddare

27 Dec , 2013, 02.04 Filip Saxén

 

Tomek Valtonen står för första gången i karriären bakom bänken som chefstränare för ett ligalag då Jokerit möter HPK på fredagen.

Utgångsläget kunde inte vara bättre för den färska Jokerittränaren.

Han får först möta HPK på hemmaplan och sedan HIFK på bortais.  HPK tar (nästan) aldrig poäng i Hartwallarenan och mot HIFK tänder Jokeritspelarna till varje gång.

Att få de matcherna i början av sitt tränarjobb är otroligt bra för Valtonen. Men 33-åringens sits är inte enkel i Jokerit.

Att tvåan tar över då ettan får sparken brukar sällan leda till framgång. Därför är jag något skeptiskt inställd till att Valtonen ska kunna vända på trenden för Jokerit. Eller jag tror nog att han kan vända det som såg ut att bli en fullkomlig katastrof till något bättre. Men att han skulle leda Jokerit till framgång (läs: mästerskap) på våren känns inte speciellt sannolikt.

Det finns både utropstecken och frågetecken då det kommer till Valtonen som tränare för Jokerit.

• Spelarna kommer inte att fortsätta ha en dålig inställning i rinken som de gjorde mot slutet av Lämsäs tid. I de sista matcherna med gröngölingen Lämsä bakom bänken såg man tydligt att spelarna inte spelade för sin tränare. Valtonen och hans assisterande tränare Pasi Nurminen är passionerade hockeykillar som lever sig för fullt in i situationerna och gör det mycket intensivt. De kräver precis samma av sina spelare. Räkna med att Jokeritspelarna kommer att gå med kraft på mål och ge sig fränt in i närkamperna och inte vika ner sig en tum på planen. Tar en spelare ledigt under ett byte lär det bli direkt feedback av den hetlevrade tränarduon.

• Ett av Jokerits största problem hittills har varit hur man ska bygga upp sitt anfallsspel. Backarna har haft svårt att hitta anfallare som är i farten i mittzonen och lagets anfall har ofta antingen byggt på att ge en passning åt en stillastående forward i mittzonen eller att en back för upp pucken till mittzonen och slänger den djupt i anfallszonen där motståndarna tar hand om den. Har Valtonen kunskapen och kapaciteten att bygga upp ett fungerande anfallssystem som är tillräckligt bra för att utmana topplagen som haft åtminstone den här säsongen på sig att finslipa sina egna system? Att samspelet inte fungerat i laget har spelet i powerplay visat. Får Valtonen fason på den biten?

• Jokerit har ett rätt fysiskt lag den här säsongen och i en del matcher har man också spelat fysiskt. Men många gånger har det fysiska spelet inte varit en naturlig del av lagets spel, laget har med andra ord inte dragit spelmässig nytta av det fysiska spelet, utan det har mera handlat om att köra på allt som rör sig utan någon vidare tanke. Hur tänker Valtonen som definitivt är en vän av fysiskt hockey tackla det här problemet. Risken finns ju att Valtonens Jokerit kör på allt som rör sig, spelar ut sig ur situationer och åker på mängder av utvisningar. Ett problem laget hade under Lämsäs ledning var att spelarna i många matcher drog på sig idiotiska utvisningar. Klarar Valtonen av att få spelarna att tygla sina känslor och spela mer disciplinerat?

• För att Valtonen ens ska ha en ärlig chans att leda Jokerit till framgång måste Jari Kurri och Janne Vuorinen ge honom ett lag som kan utmana topplagen. För tillfället har Jokerit varken en första- eller en andracenter som håller högsta ligaklass. Ilari Filppula ersattes aldrig och då Ben Eaves karriär tog slut valde man att inte heller hämta in en ny center. Då Teruvo Teräväinen inte klarat av att axla en stor offensiv roll är centerläget katastrofalt dåligt i Jokerit. Något som syns nnu bättre i Valtonens första matcher då Teräväinen spelar U20-VM i Malmö.

Valtonen kommer med stor sannolikhet att få spelarna att ha en bättre inställning och en starkare arbetsmoral än vad Lämsä lyckades med. Redan det är tillräckligt för att laget ska klara sig bättre än man gjort sedan landslagspausen i början av november. Bara en sådan sak att spelarna vill göra sitt bästa och ger allt för sin tränare höjer lagets nivå flera klasser från vad det var mellan de senaste landslagspauserna. På Lämsäs 14 sista matcher blev det 15 poäng. Men att Valtonen, Nurminen och Hannu Virta ska leda laget till guld på våren, vilket väl är tanken och målet med tränarbytet, känns inte realistiskt.

Att ersätta en oerfaren tränare som inte hade grepp om sitt lag eller lagets spel med en annan oerfaren tränare som var med i det tränarteam som misslyckades under det senaste året är en stor risktagning.

Valtonen kan, med hjälp av ett förstärkt spelartrupp, leda sitt lag till semifinal. Han har en utmärkt målvakt (Leland Irving) och ett stabilt försvar att falla tillbaka på och bygga på. Det lag Jokeritledningen byggt för den här säsongen borde passa Valtonen bättre än vad det passade Lämsä. Men någon guldfest lär Jokerits sista säsong i ligan inte sluta i. För det krävs betydligt mer hockeykunnande och erfarenhet än vad 33-åringen för tillfället har.

Dessutom ska man minnas att hela klubben lever i en märklig situation då ledningen parallellt försöker bygga den här säsongens liga-Jokerit och kommande säsongen KHL-lag. Det gör inte Valtonens uppgift lättare. Dessutom ska han själv vara med och bygga ett Sport som ska ta steget upp till ligan och ersätta just Jokerit.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.