Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Pinsam ligadag – KalPa gav upp och säljer sina spelare

22 jan , 2014, 17.18 Filip Saxén

 

TPS har redan sålt sina största stjärnor. Nu meddelar KalPa att man är redo att släppa iväg ett antal spelare för att rädda ekonomin.

Här är listan över KalPas spelare. Bara att välja och vraka för övriga klubbar.

Situationen är minst sagt pinsam för ligan.

Och situationen visar också vad en stängd liga betyder.

TPS gav upp redan halvvägs in i säsongen. KalPa gör det då över en tredjedel av grundserien återstår.

At sälja bort sina bästa spelare är ett hån mot de egna fansen. Det är också ett hån mot hela ligan.

Det är klart att klubbarna måste tänka på sin ekonomi och på att det finns en framtid. Men det kunde vara skäl att göra det före man står där med skiten i byxorna.

Klubbarna sköter fortfarande sin uppgift amatörmässigt. I stället för att bygga laget utifrån de realiteter som existerar verkar klubbledare leva i någon fantasivärd där man kan budgetera publiksiffror helt åt skogen, betala för mycket för spelare och ha biljettpriser som inte ens lite motsvarar vad publiken är villig att betala för att se laget. Om det sedan går snett säljer man sina bästa spelare och räddar ekonomin för säsongen.

Något hot om att man skulle gå miste om sin ligaplats finns inte då klubbledarna tillsammans kommit överens om att ha en stängd liga.

Supportrarna känner sig säkert motiverade att gå till hallen i Kuopio för att se sitt lag spela då klubbledningen meddelat att man siktar på följande säsong och nu gett upp för den här gången. Också spelarnas motivation måste vara körd i botten efter klubbledningens besked.

Det syntes redan i tisdagens bortamatch mot Jokerit där KalPa stod för en genomusel insats då man rasade ner till jumbo bakom TPS.

Som kontrast till KalPas förkastliga agerande kan man se hur Ässät reagerade på onsdagen.

Björneborgsklubben har 4 poäng mer än KalPa och är också med stor sannolikhet på väg att missa slutspelet i vår. Men i stället för att sälja bort sina spelare och officiellt ge upp meddelade klubben att man förstärker laget med landslagsmeriterade svensken Christian Söderström.

En viss skillnad hur man tänker i olika delar av landet.

Hoppas KalPas agerande får övriga klubbledare och ligaledningen att tänka efter ordentligt.

Vill man verkligen ha en återkommande spelarrea i januari då klubbar som missar slutspelet försöker rädda sin ekonomi?

, , ,

En kommentar

  1. Lars skriver:

    Varje klubb ser naturligtvis till sitt eget bästa. Bedömer man att säsongen är körd och man inte riskerar att åka ur kan det klokaste beslutet i så fall ofta vara att sälja eller hyra ut sina spelare. Knappast något man kan klandra aktuella klubbar för. Det här är en konsekvens av att FM-ligan gick ifrån idrottens innersta kärna när man valde att stänga ligan. Samma sak fördes på tal i Sverige men möttes av ramaskri. Jag hoppas att det aldrig kommer att tas upp igen.

    Förutom det beklagliga med eran stängda liga vill jag tacka finsk ishockey för Kimmo Kapanen, Kalle Koskinen, Valeri Krykov, Timo Pärssinen och många fler! Heja Timrå!

Kommenteringen är stängd.