Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Det tar (tyvärr) slut i kvarten

12 feb , 2014, 00.28 Filip Saxén

 

På onsdag kör herrarnas hockeyturnering igång i OS i Sotji. För många, inklusive mig, är det höjdpunkten i hela OS.

Men då lejonen saknar sina två viktigaste anfallare ser läget inte speciellt bra ut för laget inför turneringen.

Här är mitt tips för hur det hela slutar.

1. Sverige

Tre Kronor är enligt mig den största favoriten till titeln. Det finns inte en svag länk i det svenska laget. Henrik Lundqvist är en av världens bästa målvakter, backbesättningen är grymt imponerande och mäter sig med vilket annat lag som helst i turneringen och anfallet har både spets och bredd. Lägg till att man har exceptionellt kunnande i powerplay med bland annat Erik Karlsson och det faktum att de svenska spelarna är vana vid att spela i stor rink och Tre Kronor får avsluta turneringen med guldmedaljerna kring halsen.

2. Kanada

På pappret är laget lika bra som Sverige om inte till och med lite bättre. Kanada har mängder av världsstjärnor som är vana att axla stort ansvar och bära hjälterollen. Precis som Sverige har Kanada ett lag som egentligen saknar svagheter om man inte ska se den enorma bredden som en sådan. Det finns en liten risk att alla spelare inte klarar av att vänja sig vid den mindre rollen. Den stora isytan är något som kan vålla problem för de kanadensiska spelarna som inte är vana vid de extra 300 kvadratmetrarna.

3. USA

Amerikanerna har ett lag som kommer att bli riktigt jobbigt att möta i Sotji. Spelare som Dustin Brown, Ryan Kesler och Ryan Callahan är ingen fröjd att ställas mot i rinken av flera olika orsaker. Patrick Kane är en matchvinnare och laget har bredd framåt plus ett mångsidigt försvar och mycket bra målvakter. Räkna med att USA igen kommer att spela i ett högt tempo och med en enorm intensitet. Vi i Finland har i färskt minne från Vancouver hur illa det kan gå mot USA.

4. Ryssland

Värdnationen har satsat enormt på att ha ett slagkraftigt lag och visst ser Ryssland grymt bra ut på pappret med en härlig blandning av NHL- och KHL-stjärnor. Datsjuk, Ovetjkin och Malkin är hur bra som helst medan Radulov och Kovaltjuk är vana vid de stora isytorna. Men att det ryska laget skulle gå hela vägen känns inte realistiskt. Om man vill hitta någon svagare länk i det ryska laget är det defensiven.

5–8:

Finland

OS bästa målvaktstrio räcker tyvärr inte längre än till kvartsfinal då resten av laget inte alls håller tillräckligt hög klass. Ingen av Finlands centrar eller backar skulle platsa i de övriga topplagens formationer. Speciellt lejonens försvar väcker en viss oro och anfallet saknar både de stora stjärnorna och bredden som behövs i en intensiv och högklassig turnering.

Tjeckien

Tjeckisk hockey är långt från sina glansdagar även om några spelare från den tiden fortfarande finn med. Petri Nedved och Jaromir Jagr är över 40 år och inte heller Tomas Kaberle, Patrik Elias eller Marek Zidlicky är några ungdomar längre. Det tjeckiska laget är lite för segt, trögt och grått för att kunna glänsa i Sotji och utmana de riktigt stora.

Schweiz

Schweiz var det stora utropstecknet i vårens VM-turnering i Sverige vilket säkert gav laget extra självförtroende. Laget har flera NHL-backar än Finland vilket berättar att något stort kan vara på gång inom den schweiziska hockeyn i framtiden. Men för tillfället har man inte tillräckligt bra spelare för att slå de stora, men visst lan Schweiz stå för en och annan överraskning i Sotji.

Slovakien

Slovakien var på väg att bli en stormakt att räkna med inom hockeyn under den första halvan av 00-talet. Men sedan hände något. Eller ingenting. Tyvärr stannade all utveckling upp och det lag Slovakien ställer upp med i Sotji är inte speciellt imponerande. Visst har man jätten Zdeno Chara i sitt lag och visst är Marian Hossa och Tomas Tatar spektakulära spelare i sina bästa stunder. Men några toppar räcker inte för att nå framgång i OS

,

Kommenteringen är stängd.