Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Jokerit och IFK försöker rädda en del av äran

15 mar , 2014, 00.46 Filip Saxén

 

Jokerit och HIFK inleder slutspelet på fredag. Det handlar om den första omgången och att försöka ta sig till kvartsfinal. Att båda lagen tvingas ta fart från den första omgången visar vilka gigantiska misslyckanden båda klubbarna stått för den här säsongen.

Med två av ligans största spelarbudgeter borde en plats bland de sex främsta i grundserien vara en självklarhet. Men för Jokerit och HIFK är det allt annat än självklart att man ska vara i den övre halvan av tabellen. Den här säsongen har klubbarna för första gången i ligahistorien sparkat sina tränare under samma säsong. Jokerit valde att ersätta ett osäkert, bristfälligt och oskrivet kort med ett annat medan IFK ersatte en veteran med tveksamma tränarmetoder med en annan veteran med totalt motsatt ledarstil.

Säsong efter säsong underpresterar de två Helsingforsklubbarna och gör sitt till åtlöjen både i och utanför rinken. Nu gäller det att ta ett första steg mot att rädda en del av äran. Och båda lagen har motståndare som borde passa dem väl. Men att det skulle vara en självklarhet att Jokerit och IFK skulle ta sig till kvartsfinal är långt från sanningen. Och lyckas man ta sig in bland de åtta främsta blir det i vilket fall som helst respass i kvartsfinal. Det känns mera sannolikt att ett av lagen åker ut i slutspelets första omgång än att båda skulle lyckas prestera på normalnivå och ta sig till kvartsfinal.

Jokerit–HPK

HPK har passat Jokerit otroligt bra i slutspelssammanhang och Tavastehuslaget har aldrig klarat av att spela på rätt nivå i Hartwallarenan.

Jämför man spelarmaterialen är skillnaden enorm – Jokerit borde köra över HPK enkelt och obönhörligt. Men Jokerit hör till de största underpresterarna den här säsongen och något fungerande spelsystem finns inte. Tomek Valtonen är en tränare som kan tända laget, få spelarna att kämpa, slita och spela aggressivt i rinken, men någon utvecklad speluppfattning eller taktiskt kunnande har gröngölingstränaren inte. Tack vare det namnstarka materialet – som lär ska vara alla tiders dyraste ligalag – kommer Jokerit med stor sannolikhet att ta sig till kvartsfinal. Men där tar det roliga slut då Tappara med Jukka Rautakorpi bakom bänken sopar banan med Valtonens Jokerit.

Tips: Jokerit vidare med 2–0.

Pelicans-HIFK

Pelicans brukar passa IFK mycket bra och borde enligt all logik göra det också i slutspelets första omgång. Men det finns en hel del frågetecken i rödtröjornas trupp. Tränarbytet med bara en handfull matcher kvar av grundserien väckte laget och fick spelarna att hitta spelglädjen. Men frågan är om Harri Rindells  spelidéer hunnit rota sig i spelarnas undermedvetna och om Rindell klarar av att leda laget efter att plötsligt ha fått hoppa in i hetluften. IFK:s spel har varit som en berg- och dalbana. Starka insatser har varvats med bottennapp och variationen i nivån har varit enorm både inne i och mellan matcher.

Laget borde kunna slå Pelicans men det är långt från säkert. Också i det här matchparet har Helsingforslaget ett enormt mycket bättre spelarmaterial. Men Pelicans är i grymt stark vårform och IFK tänder definitivt Lahtislaget lite extra. Lyckas IFK gå segrande ur matchserien åker man i vilket fall som helst ut så det sjunger om det i kvartsfinalen mot Kärpät.

Tips: Pelicans vidare med 2–1.

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.