Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Får man tycka om något nytt och annorlunda?

24 aug , 2014, 23.32 Filip Saxén

 

Champions Hockey League har kört i gång med dunder och brak.

Ishockeyn har varit underhållande, matcherna hållit bättre standard än vanliga träningsmatcher och spelarna har tänt till. Den färska ligan har fått en bra start och speciellt de finländska lagen har imponerat.

På 16 försök har de blåvita lagen tagit 13 segrar och förlorat bara 3 matcher. En perfekt start för den nya ligan med andra ord.

Ändå finns det många människor i Finland som redan på förhand dömt ut ligan och efter ett par spelomgångar kritiserar den skarpt.

Man kan kalla det för ”Årets idrottare-fenomenet”.

I Finland har vi en förmåga att försöka höja den egna favoriten till skyarna genom att hacka ner på konkurrenter. Årets idrottare-omröstningen är praktexemplet på det här beteendet.

Då en finländare når framgångar i en gren som inte traditionellt är stark i Finland men stor i världen finns det direkt en hel grupp människor som passar på att påpeka hur stor grenen är internationellt och hur fin en framskjuten placering är. Speciellt i jämförelse med någon av de starka finländska grenarna som inte är lika stora internationellt.

Ett bra exempel är då Mikko Ilonen eller Jarkko Nieminen når framgångar. Då höjer sig golf- och tennisfantasterna rösterna och säger att framgångarna är betydligt större än vad en spjutkastare eller en skidåkare lyckats prestera.

Därför är det väl egentligen inte så underligt att samma fenomen utspelar sig då två nya hockeyligor landar i Finland samtidigt. CHL:s start sammanfaller med Jokerits KHL-premiär vilket i vårt land betyder att det direkt finns många människor som har starka åsikter om de nya ligorna.

Ligalagens fans anser att KHL inte är intressant eftersom det ”är en rysk liga där klubbarna lever på rika ägare och ligan kommer att falla ihop då de rika ägarna stryper pengakranarna”.

KHL-fantasterna skrattar åt CHL och undrar ”hur man kan tala om Champions League då klubbar kan köpa sig platser i ligan och många andra än mästare är med”. En del Jokeritsupportrar säger att det är skönt att slippa ligan eftersom den håller så usel standard. Samma supportrar hade inga som helst problem att följa sitt eget lag i ligan.

På samma sätt kritiseras ishockey-VM så gott som varje vår. ”Vad är det för idé att spela en turnering varje år och vem är intresserad av det?” är vanliga kommentarer. Ändå lockar VM en miljonpublik vår efter vår.

Jag har svårt att förstå varför man inte kan se det positiva i att det kommer nya fläktar eller nya framgångar i idrottsfinland.

Jag tycker det är fantastiskt att en finländare klarar sig bra i en stor sport. Jag tycker också det är kul då en finländare klarar sig bra i en mindre sport. Och jag ser inte någon orsak att hacka ner på en annan gren då någon når framgångar.

Jag tycker CHL känns som ett fräscht och bra koncept där de finländska lagen och den blåvita publiken får möta internationellt motstånd. Spelarna får visa upp sig för potentiella framtida arbetsgivare, publiken får se nya lag och nya spelare och eventuella framtida förstärkningar för den egna klubben.

Också KHL är mycket välkommet och kul. Att få se mängder av storstjärnor i Helsingfors under säsongen är definitivt en positiv sak. Jokerits lag är intressant och är fullt av finländska toppspelare som kommer att visa upp sig för hemmapubliken.

Därför tycker jag att det skulle vara på sin plats för den finländska publiken att glädjas för  varje blåvit idrottsframgång och hylla dem som når framgångarna i stället för att direkt påpeka hur någon annans prestation är sämre eller bättre.

Och på samma sätt hoppas jag att hockeypubliken ska kunna glädjas både för KHL och CHL utan att kritisera och hacka ner på den av ligorna som inte innehåller det egna favoritlaget. Att enkelt kunna följa med ligan, KHL, CHL och lejonen på hemmaplan under säsongen är enbart positivt.

Njut av de nya ligorna.

Njut av de finländska framgångarna.

Framgångar på flera fronter kan väl inte vara en dålig sak.

, , , ,

En kommentar

  1. lätkäjätkä skriver:

    ypperligt inlägg, håller med till 100%.

    Det är faktiskt frustrerande att höra på alla pessimistiska och cyniska kommentarer i olika sammanhang.

    Mer positiv inställning skulle definitivt behövas!

Kommenteringen är stängd.