Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

En huvudlös plan

15 okt , 2014, 19.40 Filip Saxén

 

Ligan har under årens lopp förnyat spelsystemet med jämna mellanrum.

Nu förbereder man sig igen för att ändra på systemen. Enligt Yle Urheilu är det möjligt att ligan kommer att utöka antalet lag som går till slutspel.

Du läste rätt.

Man vill utöka antalet lag som går till slutspel.

För tillfället går 10 av 14 lag till slutspel. Det är över 70 procent av lagen.

Men det räcker inte för ligan.

Då KooKoo stiger till ligan skulle 5 av 15 lag bli utanför slutspelet med nuvarande system.

I stället lär ligan höja antalet till 12 lag. Det är 80 procent av lagen.

Enligt styrelseordförande Vesa Puttonen vill man att flera lag ska ha något att spela för långt in på våren.

Logiken haltar betänkligt.

Man kanske får flera lag som har viktiga matcher på våren. Men samtidigt förlorar grundserien ännu mer av sin betydelse. Det kommer i allt högre grad att handla om en transportsträcka där kampen om en plats i slutspelet inte är ett element.

Slutspel ska väl vara en belöning för att man spelat en stark säsong – inte något som alla får ta del av oberoende av hur bra eller dåligt man presterat under en lång grundserie.

Tror ligaledningen att publiken – som redan den här säsongen haft svårt att hitta till matcherna – kommer att vallfärda till ishallarna då betydelsen minskar?

Å andra sidan är det samma ligaledning som för någon vecka sedan ansåg att publiksiffrorna i ligan har ökat i höst jämfört med tidigare säsonger bara man förstår att räkna med åskådarsiffrorna från Champions Hockey League-matcherna. Då blir den sammanlagda siffran högre trots att medeltalet sjunker.

Kanske man använder samma logik nu. Om man skapar flera slutspelsmatcher så blir ju publiksiffran högre också om medeltalet (och intresset) sjunker.

Efter det här är nästa steg naturligt: Alla lag går till slutspel. Då är alla matcher på våren viktiga. Det sker naturligt då följande lag lyfts till ligan och man efter grundserien spelar åttondelsfinaler där alla 16 lag är med.

Kommenteringen är stängd.