Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

HIFK behöver nya backar

19 okt , 2014, 23.07 Filip Saxén

 

Bara en trepoängsseger på de senaste sju matcherna och 13 insläppta mål i de tre senaste drabbningarna.

Efter den fina starten går det minst sagt trögt för HIFK.

Och det är rätt enkelt att se var problemen ligger. Lagets backbesättningen håller inte måttet.

Att fylla tre av de sju spelande backplasterna ur kvintetten Sebastian Moberg, Miihkali Teppo, Eemeli Heikkinen, Juuso Salmi och Julius Nyqvist är att be om problem. Och problem har man fått.

Jag tycker det är en bra strategi att köra in de yngre och mindre rutinerade spelarna i ligan genom att ge dem ansvar. Det är det bästa sättet att lära sig. Men då en för stor del av backbesättningen match efter match består av orutinerade spelare blir spelet lidande. I stället för att vara med och se och lära tvingas spelarna försöka ta för sig för mycket och då ökar risken för misstag som i sin tur gör lagets spel osäkert och ger motståndarna en klar fördel.

Det är fritt fram framför näsan på målvakten Ville Husso. Motståndarna gör sina mål på returer, framför målet och på diagonalpassningar som enkelt letar sig förbi IFK-backarna.

För tillfället är det inte speciellt svårt att göra mål mot IFK.

Och väljer motståndarna att sätta press på de orutinerade backarna då de ska spela upp pucken blir det för ofta snabba spelvändningar där IFK:s motståndare skapar snabba målchanser efter tappade puckar av backarna.

Att defensiven är lagets svaga punkt är ingen överraskning. Det såg man redan inför säsongen. Sedan skadade sig Toni Söderholm och några besked om kaptenens comeback har inte kommit från klubben,

Och att tro att Söderholm ska lösa alla problem är inte realistiskt. HIFK måste värva åtminstone en back, eventuellt två, om man vill få stopp på rasslet i de egna nätmaskorna och raset i tabellen.

Det som saknas helt i laget är en stor och elak back som ser till att det är otrevligt att parkera framför Husso. Den här säsongen har det varit fritt fram och ställa sig framför IFK:s målgård och det är inte bara en eller två gånger den unga målvakten fått spelare i famnen då det är rätt fritt att köra mot mål.

IFK har ett starkt anfall och gör tillräckligt mycket mål, det kommer knappast att bli ett problem under säsongen då man har spelare som Tomas Zaborsky Juuso Puustinen, Teemu Ramstedt, Corey Elkins, Nikolaj Goldobin, Arttu Luttinen med flera som kan smälla in puckar bakom motståndarmålvakter.

Nu skulle det gälla att få backbesättningen att hålla lika hög standard som anfallarna. Då kan säsongen bli rätt kul för rödtröjorna.

,

En kommentar

  1. Chaimele skriver:

    Alldeles riktigt. Väl skrivet

Kommenteringen är stängd.