Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Karalahti försvann – Jokeritfansen kan äntligen andas ut

21 Nov , 2014, 14.54 Filip Saxén

 

Jere Karalahtis tid i Jokerit tog slut på fredagen.

Bland klubbens supportrar kan man dra en lättnadens suck och andas ut. Spelaren man aldrig ville ha i sitt lag försvann tidigare än man vågat hoppas på.

Att Karalahti flyttar till HV71 mitt under säsongen är ingen stor chock. Det har länge ryktats om att den rutinerade och färgstarka backen inte är nöjd med den roll han fått i laget sedan flytten till KHL.

Karalahti har tvingats följa med en del matcher från läktarplats då klubben har många bra backar i laguppställningen och tränaren Erkka Westerlund kört med rätt stark rotation i laguppställningarna i matcherna.

Att Karalahti inte trivs i en biroll är inte så underligt. Han har njutit av att stå i rampljuset under sin karriär och att plötsligt befinna sig i en situation där man inte alls är säker på att man är en del av tränarens planer i vårens slutspel passar inte Karalahti.

39-åringen drog sina egna slutsatser och säger i ett uttalande på Jokerits hemsida att han efter långt övervägande kommit fram till att det är bäst för honom och hans karriär att lämna Jokerit direkt.

– Då det stod klart att jag inte fanns med i klubbens planer efter den här säsongen måste jag tänka på vad som är bäst för mig, säger han.

Och det är med det uttalandet man inser att beslutet att bryta kontraktet inte bara var bäst för Karalahti själv och för supportrarna utan också för klubben.

Då en spelare sätter sina egna ambitioner, känslor och mål framför klubbens bästa är det bättre att gå skilda vägar. Karalahti tänkte på sitt bästa, inte på klubbens, och därför är det bra för Jokerit att han lämnar laget.

Dessutom finns det tillräckligt med kunnande bland de backar som blir kvar i laget för att laget ska klara sig lika bra utan Karalahti som med honom. Karalahtis insatser i KHL har varit rätt ojämna.

I matchen mot Ska S:t Petersburg på torsdagen var han fenomenal och en av de bästa spelarna på isen. I andra matcher har han haft svårt att hänga med i det höga tempot och dragit på sig onödiga utvisningar då han halkat efter i situationer.

HV71 får en back som jag är säker på kommer att vara en dominant faktor i SHL. Karalahti är en profilspelare som är stark på alla delområden och dessutom en rejäl färgklick för både klubben och hela ligan.

I HV återförenas han med Johan Davidsson. Tillsammans vann de FM-ligaguld med HIFK 1998. Nu är Davidsson assisterande sportchef i klubben medan Karalahti ska vara den stora förstärkningen för laget.

–––––––––––––

Då Jokerit förhandlade med Karalahti inför förra säsongen såg klubbens supportrar rött. Dammet hade knappt lagt sig efter att klubben värvat Jarkko Ruutu (något som fick fansen att uttrycka sitt missnöje och sin avsky öppet) då följande spelare med en stark HIFK-stämpel i pannen knackade på Jokeritdörren.

Ruutu och Karalahti var de två IFK-spelare Jokeritfansen lärt sig hata under årens lopp och de stod för allt Jokeritsupportrarna ansåg var IFK-värderigar. Att ha båda i det egna laget var för mycket.

Jokerits officiella supporterförening Eteläpääty lade ut en skrivelse på sin hemsida mot Karalahti där man krävde att klubbledningen omprövade sitt beslut att värva den skandalomsusade backen. Karalahtis negativa kommentarer om Jokerit under sin tid i IFK hjälpte inte precis.

Här kan ni läsa hela skrivelsen (på finska).

För att göra en dålig situation ännu värre gick Jokerit officiellt ut och sade att Karalahti inte kommer att spela för klubben bara fyra dagar efter att Eteläpääty publicerat sin skrivelse. Cirka 1500 supportrar hade vid det skedet skrivit på en protestlista mot Karalahti.

Jokeritsupportrarna hade dagen innan haft ett möte med Jokeritägaren Hjallis Harkimo, lagkaptenen Ossi Väänänen och Karalahti där man uttryckt sitt missnöje mot Karalahti och klubbledningen trots att inget kontrakt officiellt skrivits.

Supportrarna andades ut i tron att man sluppit IFK-ikonen. Men bara ett par veckor senare offentliggjorde Jokerit Karalahtis kontrakt.

Reaktionerna var väntade. Supportrarna rasade mot klubbledning och uttryckte sitt missnöje klart och tydligt både på mer och mindre osakliga sätt.

(Så här skrev jag om Eteläpääty vs Jokerit och Harkimo under roendet och hopandet kring Karalahti.)

Men nu är det värsta IFK-kapitlet över i Jokerits historia. Jarkko Ruutu är borta. Jere Karalahti är borta.

Att det finns en del spelare som tidigare representerat det andra Helsingforslaget väcker inte några större känslor. Det är en del av hockeyn i dag. Eetu Pöysti, Petteri Wirtanen, Mikko Kousa och Niklas Hagman har ingen stark IFK-stämpel utan att hockeyspelare som rört på sig en del i karriären och som haft IFK som en av många arbetsgivare.

, , , , , , ,

En kommentar

  1. Jesse skriver:

    Hej, tack för en bra blogg, men saknar NHL-bloggen, har den lagts ner eller …? Följer med NHL men skulle vara kul att läsa lite analyser också!

Kommenteringen är stängd.