Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Forsberg och Modo kunde ha lärt sig av IFK:s misstag

27 Nov , 2014, 00.44 Filip Saxén

 

Peter Forsberg och Modo har försatt sig i en jobbig och rätt pinsam situation. Klubben meddelade på tisdagen att man värvat ökände slagskämpen Donald Brashear till laget.

Här kan ni se Brashears statistik från karriären (bl.a. 1025 matcher, 2634 utvisningsminuter i NHL).

Forsberg, assisterande general manager i klubben, har under säsongen sagt att han anser att SHL inte delar ut tillräckliga straff då Modo-spelare manglas på isen.

Nu plockar han in en 42-årig föredetting som inte bidrar med något i hockeyväg.

Det här låter allt för bekant för hockeypubliken här i Helsingfors.

Vi minns förra säsongen då HIFK flög in Trevor Gillies till Finland för att hämnas på Jokerit och främst Jarkko Ruutu.

Gillies skapade rubriker då han i sin första match bara satt på bänken, i den andra käftades med Ruutu på isen och i vad som blev hans sista match oprovocerat riktade ett tamt knytnävsslag mot Ruutus huvud.

Han skämde ut sig själv, sin klubb och sporten. Än i dag är det omöjligt att få någon ur HIFK:s ledning att officiellt kommentera Gillies. Det berättar det mesta om hur lyckad affär det var att hämta hit honom.

Forsberg och Modo har, precis som HIFK och sportchefen Tom Nybondas fick, fått en hel del kritik för att värva en slagskämpe som redan lagt av med hockey på toppnivå. (Brashear har inte spelat hockey på allvar på fyra år).

Men Forsberg bryr sig inte om kritiken.

De får kritisera mig hur mycket de vill, det rör mig inte i ryggen. Det är ju inte längre kännbara straff för att sänka någon i den här ligan, säger han till Expressen.

– Donald är en spelartyp som vi i dagsläget inte har. Han kommer inte att producera en massa mål men kommer att tillföra fysiskt spel och trygghet.

Här kan ni se klubbens presskonferens med Brashear.

Signalen är klar. Forsberg och Modo är trötta på att deras spelare tacklas så att de skadar sig och nu kommer Brashear att slå ner den motståndare som göra något det. Eller ens tänker på att göra något det.

Brashear kommer med stor sannolikhet att ge sig på någon motståndare i en av sina första matcher. Efter det lär Forsberg och Modo öppna plånboken, betala böterna och skicka hem Brashear och säga att SHL:s sätt att dela ut tunga straff för slagsmål men inte för farliga tacklingar resulterade i att en spelare som Brashear inte kan spela i ligan.

Det hela låter också mycket bekant för hockeypubliken här i Helsingfors.

Det finns flera saker som är beklämmande i historien om Brashear och Modo.

Klubben är känd för att fostra hockeytalanger. Forsberg själv, Markus Näslund och tvillingarna Daniel och Henrik Sedin har alla fostrats i Örnsköldsviksklubben. De är kända för helt andra saker än det Brashear står för. Och Forsberg själv var ju inte den som vek ner sig då det kom till det fysiska spelet och han tog till och med sina fighter själv.

Nu är han – och Modo – beredd att smutsa ner sitt rykte och ta in något som definitivt inte hör hemma i den europeiska hockeykulturen.

Peter Forsberg kunde ha ringt till HIFK och fråga om det är värt att ta in spelare som Gillies och Brashear.

Här hittar ni de blogginläggen jag skrev om Trevor Gillies under hans tid i HIFK.

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.