Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Husso – ett känsligt problem för IFK

26 feb , 2015, 01.46 Filip Saxén

 

HIFK är mitt i säsongens värsta djupdykning. Eller att säga att laget är mitt i den är kanske fel. Laget nådde absoluta botten i tisdags då Ilves krossade rödtröjorna inför hemmapubliken.

Det var ett viljelöst, anemiskt och uselt IFK som efter 28 minuters spel låg under med 0–6.

Ett av lagets problem för tillfället stavas målvaktsspelet.

Situationen är rätt känslig för tillfället.

Ville Husso spelade starkt under hösten och såg till att ge laget chansen att vinna kväll efter kväll. Men efter JVM vid årsskiftet har Hussos spel blivit sämre. Han agerar inte alls lika säkert som förr, han släpper in enkla mål, läser spelet fel och har svårt att kommunicera med sina backar. Att han dessutom inte i den situationen får det stöd han behöver av sina utespelare förbättrar inte hans situation.

Husso byttes ut i matchen mot Ässät i lördags efter att han släppt in ett par enkla mål. Det var inte första gången han fått plocka pucken ur de egna nätmaskorna efter skott han borde ha stoppat. Och då Hussos nivå inte varit tillräckligt bra fanns det de som höjde lite på ögonbrynen då han fick chansen från start mot Ilves.

Det fanns också de som lyfte på ögonbrynen då tränaren Antti Törmänen inte bytte ut Husso i matchen utan lät honom stå kvar trots att han inte presterade på sin nivå.

Törmänen var synbart irriterad då han fick frågan om varför han inte bytte ut Husso.

– Visst kan man ta bort målvakten. Det provade vi på i förra matchen. Hans jobb är att vara i mål och då är han där. Hussos fel var det här inte. Med så många skit insatser av backarna går det så här, kommenterade han då.

Törmänen hade ett intressant dilemma framför sig i matchen. Vad är värre: Att byta ut en målvakt två matcher i följd och förstöra hans självförtroende eller att låta honom stå kvar då laget inte försvarar för honom och låta honom inkassera mängder av baklängesmål och förstöra hans självförtroende?

Frågan är hur Husso ska klara av att återhämta sig nu. Det handlar om en ung kille med ett för tillfället sviktande självförtroende med säsongens viktigaste matcher på kommande om bara ett par veckor.

Kanske det bästa alternativet för Husso skulle vara att ta ledigt från hockeyn kommande helg. Låt honom själv välja hur han bäst kopplar loss. IFK möter Pelicans på bortaplan på fredag och TPS hemma på lördag. Låt Husso vila både fysiskt och psykiskt, ställ Lankinen i mål och hämta in en junior som andrakeeper. Lite distans kanske är precis vad han behöver.

Det andra alternativet är att gå ”all in” som man säger i poker och slänga in Husso i hetluften och låta honom spela i Lahtis på fredag och se om det bär eller brister. Men då kan säsongen i värsta fall vara förstörd för Husso.

Det är ingen lätt sits målvaktstränaren Jan Lundell och Törmänen sitter i.

I synnerhet som målvaktssituationen bara är ett av många problem laget har för tillfället.

, , ,

Kommenteringen är stängd.