Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Fördel IFK i kvartsfinalserien

27 mar , 2015, 01.28 Filip Saxén

 

Matchserien mellan HIFK och Tappara har blivit betydligt intressantare än jag på förhand hade tänkt mig.

Det finns två huvudorsaker till det.

1. HIFK har höjt sig flera nivåer

2. Tappara har inte klarat av att anpassa sig till det

Tvåmålsskytten Tomas Zaborsky slog huvudet på spiken då han efter 5–1-segern på torsdagen gav sin syn på varför hans IFK vunnit de två senaste matcherna.

– Vi jobbar hårdare än de gör, sade han.

Och just där är en av de största orsakerna till att IFK gått från 0–2 till 2–2 i matcher efter två imponerande och dominanta segrar. Arbetsmängden IFK-spelarna står för i rinken är enorm. Den aggressiva forecheckingen sätter press på Tapparabackarna. Den pressen har de något sega och tröga backarna inte klarat av speciellt bra utan det är inte bara en eller två gånger IFK vunnit puckar i anfallszon få Tammerforsarna borde ha haft full kontroll över läget.

Det är bara att följa med hur Joonas Rask arbetar byte efter byte, match efter match, kväll efter kväll. Det finns få, om någon, som står för en lika stor arbetsmängd i vårens hockeyslutspel. Rask ger allt i varje byte och i varje situation. Han tar det där extra skridskoskäret, kör in den där sista tacklingen, sliter till sig pucken i närkamper, jagar ikapp motståndare i mittzonen och ser ut att njuta av varje sekund. Det går helt enkelt inte att inte gilla honom.

I de två första matcherna var IFK bra med men förlorade på grund av grova markeringsmissar i den egna zonen. Fem eller sex av Tapparas mål i de två första matcherna kom efter att IFK-spelare missat i sitt defensiva spel.

Målvakten Kevin Lankinen fick inte den hjälp han behövde i de två 3–4-förlustmatcherna. Då han väl fick hjälpen släppte han in ett mål då IFK vann med 4–1. I torsdagens match var det Ville Husso som vaktade målet.

IMG_5964

 

Ville Husso svarar på frågor efter 5–1-segern

Husso hade inga större problem i matchen utan fick en rätt enkel resa då han räddade 19 av Tapparas 20 skott utan att behöva tänja sig till några kanonräddningar.

– Det var bara att gå ut och njuta. Jag kände ingen press att jag måste lyckas, sade Husso efter matchen.

IFK-tränaren Antti Törmänen fortsatte på sin humorlinje då han fick svara på frågan om varför Lankinen inte fanns med i laguppställningen på torsdag.

– Han gav intervjuer och då gick det så här, kommenterade han.

Bakgrunden till skämtet ligger i den förra hemmamatchen då Aamulehtis journalist undrade varför Lankinen inte får intervjuas. (Journalisten hade ingen intresse av att intervjua Lankinen utan ville bara skriva om intervjuförbundet). Svaret då var att IFK:s målvakter inte är tillgängliga då klubben ville lugna ner läget kring Lankinen, Husso och Christian Heljanko. Redan då laget hade mediadag inför kvartsfinalerna var målvakterna otillgängliga.

Lankinen gav en intervju åt HBL på måndagen och nya intervjuer efter segermatchen i Tammerfors på tisdagen. På tirsdagens fanns han inte med i laget. Därför passade Törmänen på att skämta om läget.

(Enligt uppgifter i Ishallens korridorer lär Lankinen ha varit borta på grund av feber.)

_____________

Med 2–2 i matchsegrar blir den femte matchen en otroligt viktig kamp med tanke på vem som ska avancera till semifinal. Segraren i lördagens match i Tammerfors har två matchbollar medan förloraren är piskade att vinna två matcher i följd.

För tillfället är det liten fördel IFK.

Det ska bli intressant att se hur orutinerade tränaren Jussi Tapola hanterar situationen. Lyckas han blåsa liv i lagets spel? Får han spelarna att kämpa? Hur klarar målvakten Juha Metsola av situationen? Han har minsann inte imponerat hittills. Och hur håller Tapparaspelarnas nerver? I tisdags gav sig Josh Green på Micke Åsten med knytnävarna och på torsdagen visade Markus Kankaanperä att han inte lever upp till ryktet om att vara en hård, tuff men rejäl spelare då han avsiktlig prickade Åstens huvud med en armbågstackling långt efter att matchen var avgjord. Han följde upp sin fega attack med att klämma in en tvärställd klubba i Åstens rygg.

Jan-Mikael Järvinen visade prov på osmakligt filmande då han bestämde sig för att lägga sig så gott som livlös på isen efter att ha tagit emot en tackling då Tappara spelade i powerplay. Då domarna inte visslade steg han upp och fortsatte styra och ställa i spelet i numerärt överläge.

Matt Generous skadade sig i slutet av första perioden i en närkamp och haltade av isen. Backen spelade inte mera i matchen men satt på bänken hela tiden.

– Aj, det märkte jag inte. Det är Pekka Kangasalusta (assisterande tränare) som matchar backarna medan jag har hand om anfallarna, sade Törmänen för att undvika att ge något svar.

, ,

Kommenteringen är stängd.