Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Ligastart på fredag – IFK största favoriten

15 sep , 2016, 23.19 Filip Saxén

 

Ligan kör i gång på fredag. Bloggen gör comeback efter nästan ett års tystnad och spår grundserien inför säsongstarten.

1. HIFK

Grundserieettan har tappat sin förstamålvakt, sin förstacenter, sin bästa målskytt och sin viktigaste back. Ändå är laget den största favoriten inför säsongen. Niklas Bäckström är säkerheten själv mellan stolparna och om han avlastas tillräckligt av Kevin Lankinen har rödtröjorna potentiellt ligans bästa målvaktssituation. Juhamatti Aaltonen garanterar underhållningen, Lennart Petrell är tillbaka och Teemu Eronen är ett bra tillskott till ligans bästa offensiva defensiv.
Då laget värvar en offensiv center och en defensiv back under säsongen är allt redo för ny final i vår.

2. JYP

Juha-Pekka Hytönen och Ossi Louhivaara återvänder från Schweiz och höjer direkt Jyväskylälagets anfall till en helt ny nivå jämfört med förra säsongen. Bredden i laget, eller avsaknaden av den, ledde till semifinalförlusten mot IFK. Nu är laget bättre rustat för framgång.
Backbesättningen se rätt stark ut med en fin kombination av rutin och ungdomlig iver medan målvaktsduon Veini Vehviläinen–Pekka Tuokkola kan vara något av ett frågetecken också om utgångsläget är att den räcker mer än väl i ligan.

3. Tappara

Vårens mästare tappade mästarkeepern Tomi Karhunen, supertalangen Patrik Laine, poängettan Kristian Kuusela och nyckelbackarna Tuukka Mäntylä, Markus Kankaanperä och Nick Plastino och är klart svagare än i våras.
Målvaktsposten är ett enormt frågetecken för Tammerforslaget då varken Teemu Lassila eller Dominik Hrachovina ser ut som en toppmålvakt. Hoppet står till den unga tjecken som visat lovande tecken under försäsongen. Försvaret ser fortfarande starkt ut då Otso Rantakari och Valtteri Kemiläinen anslutit medan anfallet är rejält försvagat sedan våren.

4. Kärpät

Kärpät petades ner från tronen i våras då laget tvingades nöja sig med brons. Och det lär inte bli något finalspel i Uleåborg den här säsongen.
Tack vare ett starkt målvaktspar i Jussi Rynnäs–Sami Aittokallio och ett stabilt försvar kan laget hålla sig kvar i tätstriden trots att anfallet försvagats rejält då Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi, Mika Niemi, Esa Pirnes, Ivan Huml, Juuso Ikonen, Miro Aaltonen och Sakari Manninen lämnat laget.
Kärpät gjorde också en nedgradering bakom bänken då Lauri Marjamäki byttes ut mot Kai Suikkanen. Hur klarar Suikkanen av att leda ett lag där förväntningarna är högt ställda och spelstilen borde vara offensiv?

5. TPS

Laget gjorde sig (äntligen) av med Teemu Lassila och satsar nu på omskriva korten Alexander Georgijev och Oskari Setänen mellan stolparna. Och man är garanterat redo att värva en målvakt om duon inte utvecklas och tar ett stort steg framåt sedan förra säsongen.
TPS tappade några tunga pjäser i defensiven men har värvat sparsamt. De bakre leden byggs upp kring Henrik Tallinder och Ilkka Heikkinen medan offensiven leds av rutinerade stjärnspelarna Tomi Kallio och Eric Perrin. TPS kan mönstra två riktigt starka formationer men bredden saknas – något som kan leda till ännu en kort vår i Åbo.

6. Lukko

Trafiken har varit livlig in och ut ur Lukko efter förra säsongen. Att ersätta supermålvakten Ryan Zapolski med Kaapo Kähkönen är en enorm risktagning som i värsta fall kan spoliera hela säsongen.
Hur Kähkönen i kombination med det rätt småväxta försvaret ska klara av att stoppa motståndarna är Lukkos största utmaning kommande säsong.
Framåt finns det en hel del kunnande och rutin i form av Aaron Gagnon, Ville Vahalahti, Toni Koivisto och kroniskt skadade Lauri Tukonen. Laget kan ha ett verkligt jokerkort i Aleksi Saarela om han stannar i Raumo och ligan.

7. SaiPa

Tränaren Pekka Tirkkonen försvann, spelmotorn David McIntyre och målsprutan Chad Rau lämnade Villmanstrand och bästa backen Sam Lofquist flyttade till KHL.
Med andra ord är det något av en omstart i SaiPa och helt lätt blir det inte.
Till all tur finns det en sak som består i laget – målvakten Jussi Markkanen fortsätter, 41 år ung.
Lauri Taipalus återvänder från HIFK efter några lyckade och en svagare säsong i huvudstaden. Framåt står hoppet till kanadensarna Curtis Hamilton och John McFarland. Om duon visar sig vara floppvärvningar blir det en mycket tung säsong för SaiPa.

8. Ässät

Försvaret är Björneborgarnas stora frågetecken. Vem ska vara den stora ledaren? Niko Peltola hade en sjunkande trend i Sport och försöker hitta tillbaka till toppen via klubbyte. Med sina 26 år är han klart äldst i Ässets backbesättning vilket kan vara ett problem.
Målvaktsparet Ari Ahonen, Andreas Bernard kan vinna en del matcher åt laget trots det något darriga försvaret och främst litar man på att Charles Bertrand fortsätter leverera på samma nivå som i Sport. Utöver Bertrand är anfallet fyllt av osäkra kort. Håller Matti Kuparinen ihop? Är Jussi Makkonen en möjlighet eller ett hot? Fortsätter ungdomarna Jarno Kärki och Niko Ojamäki utvecklas?

9. Sport

All fokus måste ligga i det defensiva spelet den här säsongen. Mika Järvinen och Rasmus Rinne kan pusha varandra framåt och bilda en stark målvaktstandem och i försvaret har man satsat på rutin i form av Markus Kankaanperä. Ska också bli intressant att se om Markus Nordlund är en förstärkning eller en föredetting.
Framåt känns det som om Sport tar lite för stora risker med Ville Viitaluoma och Olavi Vahkonen på nyckelpositioner. Viitaluoma har några tyngre säsonger bakom sig och det är högst oklart om han kan vara en ledande anfallare i ligan.
Filip Riskas återkomst är en enorm förstärkning och det ska bli kul att se honom spela tillsammans med brodern Erik.

10. Pelicans

I Petri Matikainens Pelikans kommer det mesta igen att handla om att kämpa, spela hårt och nu och då skapa rubriker på grund av Ben Blood.
Laget saknar offensivt kunnande både på isen och bakom bänken vilket gör att laget får kämpa rejält för att ta sig till slutspel. Då Juhani Tyrväinen är en av de ledande offensiva spelarna vet man att allt inte står rätt till i laget.
Bakåt finns det också en del frågetecken. Det blir intressant att se hur målvakten Janne Juvonen klarar av att axla rollen som förstakeeper. Juha Leimu är ett hot i powerplay men defensivt är backen ute på hal is.

11. KooKoo

Gjorde en stark debutsäsong i ligan då laget slutade 11:e. Laget satsar igen på ett stabilt försvar också om målvaktssituationen vållar en del problem sedan Juha Järvenpää skadade sig inför säsongstarten. Hur klarar Samu Perhonen av att bära ansvaret som förstakeeper i början av säsongen?
Framåt handlar KooKoo:s spel mycket om rutinerade Josh Green, Juha-Pekka Haataja och Jarkko Malinen. Ska också bli intressant att se om Kai Kantola lyckas rädda sin karriär i Kouvola.

12. Ilves

Målvaktssituationen är ok i Ilves, försvaret lagets starkaste del och anfallet lämnar en hel del att önska.
Hannu Toivonen måste stå på huvudet för att det ska bli slutspelshockey för Ilves – och inte hans storspel garanterar en plats bland de tio främsta.
Arto Laatikainen och Teemu Aalto har sett sina bäst före-datum passera men försöker täppa till bakåt i Ilves medan det inte finns någon klar ledare i offensiven.

13. HPK

Målvaktstrion är ett enormt frågetecken och hur man tänkt lösa defensiven utan några riktigt stabila försvarare är inte heller en enkel nöt att knäcka.
I anfallet kommer allt att handla om Niko Kapanen. Håller den meriterade före detta NHL- och KHL-spelaren ihop och kan han lyfta sina medspelare till högre nivåer eller får han svårt att bära laget ensam då understödet inte alls är det samma han är van vid?
Ska bli intressant att se vad Antti Pennanen ska lyckas göra som ligatränare.

14. KalPa

Enda orsakerna att KalPa kan överraska positivt och inte sluta i botten av tabellen stavas Eero Kilpeläinen och Jukurit. Kilpeläinen är i sina bästa stunder en av ligans starkaste målvakter och hans storspel kan ge några överraskande segrar. Men inte ens Kilpeläinen kan bära det illa byggda Kuopiolaget.
Det är lika svårt att se vem som ska styra och ställa i de bakre leden som att hitta en spelare som ska vara ledande i offensiven. Hur Pekka Virtas ledarskap sitter i ett lag utan större chans till framgång är en svår ekvation att lösa.

15. Jukurit

Ett mediokert målvaktspar, en svag försvarsbesättning och ett anfall där profilerna saknas. Risto Dufvas liganykomlingar ser gråa och tråkiga ut.
Backarnas sammanlagda poäng från ligan förra säsongen är 17 och i anfallet är Turo Asplund det kanske främsta offensiva vapnet. Då vet man att laget kommer att få svårt att undvika jumboplatsen.
Räkna inte med några sprudlande tillställningar då Jukurit spelar, Dufva känner till sitt lags begränsningar och han kommer att satsa allt på en kompakt defensiv vilket betyder att anfallsspelet kommer att lida.

, , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Karl skriver:

    Medioker analys och stavfel. Höj nivån tack!

  2. Hockey-Håkan skriver:

    Jess! Ligasäsongen börjar, ska bli fantastiskt roligt att kolla hockey i helgen med de första omgångarna i ligan och dessutom start för world cup. Man kan som hockeyfantast inte klaga 🙂

    Kan ju tilläggas där vid Kärpät att också Aho stuckit från laget. För övrigt stämmer ju rankingen ganska bra, det ska vli intressant att se hur Aaltonens säsong utvecklar sig och även hur TPS och Kärpät klarar sig. Det ena laget påväg uppåt och det andra nedåt, eller?

Kommenteringen är stängd.