Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Tre Kronors svaga insatser imponerar – lejonen har allas stöd i sista matchen

22 sep , 2016, 11.50 Filip Saxén

 

World Cup tar för Finlands del slut i kväll i en för lejonen betydelselös match.

Det tidiga uttåget ur turneringen är en följd av att laget helt enkelt inte varit tillräckligt bra på något delområde.

I förlustmatcherna mot de nordamerikanska ungdomarna (NA) och Sverige har lejonen bara klarat av att hålla jämna steg då moståndarna låtit finländarna göra det.

I öppningsmatchen mot NA blev lejonen totalt överkörda och kunde till slut slå in ett tröstemål då ungdomarna redan säkrat segern och lite slagit av på tempot och tappat lite av gnistan i sitt spel.

I matchen mot Sverige ställdes lejonen mot ett passivt, långsamt och rätt trögt lag. Det verkade inte riktigt som om svenskarna gick för full maskin. Då Tre Kronor sedan i mitten av matchen höjde sin nivå lite var lejonen rätt chanslösa.

Sverige har haft en fantastisk förmåga att spela just så bra som man behöver för att inte bara ta sig vidare från gruppspelet utan också vinna gruppen och nu stå med ena foten i finalen.

Tre Kronor har inte spelat bra hittills. Men att kritisera laget är fel. Man har gjort det som svenskarna är bäst i världen på – vara tillräckligt bra för att vinna.

Man får som bekant inte fler poäng för en brakseger med magiskt spel än för en knapp seger med mediokert spel. Tre Kronor har lyckats spara mycket energi genom att inte köra på alla cylindrar i gruppspelet och man har potential att höja sig oerhört mycket – om det behövs.

Det sannolika är att Sverige når finalen i World Cup utan att ha gjort en enda kanonmatch. Det om något är ett tecken på att Tre Kronor är ett bra lag. Semifinalen mot Europa borde inte vålla några större problem för de svenska spelarna, i synnerhet inte som Henrik Lundqvist visat varför han är världens bästa målvakt.

Mot Kanada lär inte ens Sveriges bästa spel kryddat med Lundqvists magi mellan stolparna räcka till. Lönnlöven ser ut att vara helt i en klass för sig i år.

 

För Finlands del blev World Cup en sorglig historia.

Ett gjort mål på två matcher vittnar om att lejonen inte har målskyttar av tillräckligt hög internationell klass.

De två första matcherna har också visat att anfallsspelet inte håller måttet. Det beror dels på att Finland inte har lika bra spelare som motståndarna men också på att man inte lyckats skapa en sådan taktik som skulle minska på gapet till motståndarna.

Försvaret som var svagt i träningsmatcherna inför turneringen visade sig vara riktigt dåligt då det gällde. Motståndarna har fått husera fritt framför den finländska kassen då de finländska backarna tappat markering, saknat fysiskt tuffhet och haft problem att läsa spelet.

Kollektivet har inte heller fungerat i World Cup, något som är rätt oroväckande med tanke på att det ofta varit lejonlags styrka och enda trumf. Nu har till och med låtsaslaget med de nordamerikanska ungdomarna sett ut att ha en bättre stämning på isen än lejonen.

Man kunde lätt säga att lejonens målvaktsspel är svårt att bedöma då Pekka Rinne och Tuukka Rask inte fått tillräckligt hjälp av sia backar. Visst har de lämnats ensamma upprepade gånger och motståndarna har fått husera fritt kring målgården, men speciellt Rinne kunde ha varit bättre i öppningsmatchen. Rask får klart godkänt för sin insats mot Sverige.

Samtidigt är det med lite avund man följt med Lundqvists agerande mellan de svenska stolparna. Mot NA såg det svenska försvaret stundtals värre ut än det finländska. De vindsnabba och tekniska ungdomarna rann genom det svenska försvaret och kom ensamma med Lundqvist gång på gång, de fick skjuta fritt från mitten och de var först på returer.

Lundqvist var säkert inte nöjd med sina backars insats men han stod, precis som i matchen mot Finland, för mängder av räddningar som höll Sverige med i matchen.

Men Finland föll inte på målvaktsspelet. Man föll inte heller på det största orosmomentet inför turneringen – den svaga backbesättningen. Lejonen föll på att man inte kunde göra mål.

Därför har lagets sista match reducerats till ett försök att förstöra Rysslands turnering.

Med de egna chanserna borta kan Finland via seger se till att publikfavoriten NA tar sig till semifinal mot Kanada – en match en hel hockeyvärld drömmer om.

Lejonen kan räkna med publikens stöd i kväll. Och visst skulle det vara kul att få avsluta turneringen med seger. Inte bara för att man hjälpt ungdomarna vidare och skickat hem Ryssland utan också för att få tillbaka lite av trovärdigheten efter en katastrofalt dålig turnering.

, ,

Kommenteringen är stängd.