Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

HIFK:s ligastart – många märkliga siffror

29 sep , 2016, 12.43 Filip Saxén

 

HIFK:s ligasäsong har fått en rätt väntad start om man bara ser på resultaten. Laget ligger på andraplats i tabellen på samma poäng som ledande Tappara.

Men sättet IFK tagit sina poäng är inte helt väntade. Bakom de fyra segrarna och den ena förlängningsförlusten gömmer sig flera märkliga siffror.

Sämst i specialsituationerna

IFK är ligans sämsta lag i powerplay. Laget har inte lyckats näta med en man mera på planen den här säsongen trots 10 försök.

IFK har fått spel powerplay bara tio gånger på fem matcher, också där är man ”sämst” i ligan. Tillsammans med Vasa Sport som fått spela powerplay åtta gånger på fyra matcher.

IFK är också svagt (76,47 procent, 12:e i ligan) i boxplay och släpper in mål på cirka var fjärde utvisning.

Då man kombinerar power- och boxplay är IFK ligans sämsta lag i specialsituationer.

Ändå har man samlat mest poäng i ligan. Kärpät är det andra laget som avviker från statistiken då laget är näst bäst i specialsituationerna (27,78 procent i powerplay, 3:e i ligan och 94,44 procent i boxplay, bäst i ligan) men laget ligger näst sist i tabellen.

Märkliga mängder skott på mål

Men det är inte bara specialsituationerna som visar märkliga siffror för IFK:s del.

Motståndarnas antal skott på mål varierar märkligt mycket beroende på om IFK har Niklas Bäckström eller Kevin Lankinen i mål.

Bäckström har spelat tre matcher och räddat 15, 14 och 14 skott i dem. Han har släppt in 1, 2 och 1 mål. Sammanlagt har motståndarna alltså skjutit 47 skott mot Bäckströms mål på tre matcher. Det betyder 15,67 skott per match.

För Lankinens del är motsvarande siffror 27 och 31 skott på mål och 4 och 1 insläppta mål. Det ger sammanlagt 58 skott mot Lankinen på två matcher. Det betyder 29 skott per match.

Motståndarna skjuter nästan dubbelt så mycket mot IFK:s mål då Lankinen står mellan stolparna än då Bäckström gör det.

Mycket publik – lite mål

Säsongen har knappt kommit i gång på allvar och det är för tidigt att dra allt för långt gående slutsatser om olika trender. En del ligalag har haft lägre publiksiffror än väntat medan andra haft högre än förr.

IFK har spelat två hemmamatcher i höst, en lördagsmatch mot JYP och en tisdagsmatch mot KalPa. Publikmedeltalet efter två matcher är 7119.

För ett år sedan var motsvarande siffra 6248 efter en lördagsmatch mot Lukko och en fredagsmatch mot KalPa.

Förutsättningarna har i princip varit sämre än för ett år sedan men ändå har man lyckats öka medeltalet med 871 åskådare per match. Det betyder sammanlagt 1742 fler åskådare än för ett år sedan vilket i sin tur betyder betydligt mer klirr i kassan för klubben.

Några målfester har hemmamatcherna inte varit – båda har slutet i 2–1-segrar.

Miro Heiskanen imponerar

Det största utropstecknet i IFK:s spelartrupp i höst har varit 17-åriga backen Miro Heiskanen. Heiskanen har fått chansen och stort ansvar då nyförvärvet Teemu Eronen missat inledningen av säsongen på grund av skada.

Heiskanen är oerhört skicklig med pucken, är stark på skridskorna och läser spelet väl – en perfekt spelare för Antti Törmänens hockey.

Att para ihop honom med stora, starka och stabila Joe Finley visade sig vara ett lyckat val av Törmänen.

Heiskanen har fått tredje mest istid i IFK hittills och har ett medeltal på 20.01 minuter per match – bara rutinerade backarna Tommi Taimi och Daniel Grillfors har spelat mera.

Heiskanen spelar mycket säkert, får bra stöd av Finley och kompenserar sin något svaga fysik med att läsa spelet väl och placera sig rätt.

Törmänen ger också junioren gott om ansvar i powerplay. I matchen mot KalPa spelade Heiskanen hela motståndarnas första utvisning i äkta Erik Karlsson-stil.

För tillfället ser det svårt ut för Törmänen att peta Heiskanen ur laguppställningen då Eronen återvänder från sjukstugan. Känns som om Saku Salmela ligger mer i farozonen för tillfället.

Flera oväntade siffror

I IFK:s mycket namnstarka backbesättning är det bara två nykomlingar som lyckats i målskyttet. Heiskanen och Miro Karjalainen, som tillsammans har nio ligamatcher på meritlistan, är de enda i de bakre leden som nätat hos rödtröjorna.

Jasse Ikonen har varit på isen nästan hälften av gångerna IFK gjort mål. Han har varit på plan 6 av de 13 gånger IFK gjort mål i höst. Ändå har han noterats för bara 0+1. Det visar att en spelares värde inte alltid mäts i poäng.

Thomas Nykopp har varit guld värd för laget. På fyra matcher har han gjort två mål och båda har varit segermål. Han sköt 2–1-målen mot både JYP och KalPa inför hemmapubliken.

, ,

Kommenteringen är stängd.