Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Valtonens förlängning – ett logiskt och klokt beslut av Sport

11 okt , 2016, 16.09 Filip Saxén

 

Vasa Sport meddelade på tisdagen att klubben förlängt kontraktet med tränaren Tomek Valtonen.

Det nya kontraktet är bra av många olika orsaker.

För Sports del är förlängningen med Valtonen ett tacken på att man förstått vikten av kontinuitet och identitet. Valtonen tränar Sport tredje säsongen och det nya kontraktet betyder att det blir minst fem, eventuellt sex år i klubben för honom.

Det är väldigt ovanligt inom finländsk ligahockey att en tränare leder ett lag så länge. I vissa fall är det inte ens önskvärt men i Sports och Valtonens fall är det en fullträff. Kontinuiteten är viktigt då man håller på att bygga upp något nytt.

Valtonen har bidragit starkt till att skapa en egen Sport-identitet i ligan. Vasalaget har under sina första säsonger i ligan skapat sig ett visst rykte.

Laget ger inte upp, man kämpar och sliter betydligt mer än man satsar på finlir och man tvekar inte då man ska ge sig in i en fajt oberoende om den är fysisk eller verbal. Laget ser helt enkelt ut som Tomek Valtonen.

Det man förlorar i skicklighet och talang försöker man ta igen i inställning och attityd.

Det är helt rätt väg att gå för en klubb som inte ekonomiskt kan mäta sig med storklubbarna i ligan och därför inte heller kan tävla om de bästa spelarna. Sport får ofta nöja sig med spelare från andra korgen eller spelare som haft en eller ett par tunga säsonger bakom sig.

Valtonen passar bra in i den arbetsgemenskapen.

Han är inte den taktiskt bästa tränaren och hans hockeykunnande mäter sig inte med en del av konkurrenterans coachar. Men det finns få tränare i ligan som har samma glöd, samma jävlar anamma och samma smågalna inställning som Valtonen. På ett positivt sätt alltså.

Valtonen har fått Sport att växa in i ligakläderna. Under hans nya kontraktsperiod är det dags för både tränare och klubb att ta följande steg framåt.

, ,

Kommenteringen är stängd.