Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Tyrväinen lär sig aldrig – sänkte motståndare med vansinnestackling

21 okt , 2016, 00.39 Filip Saxén

 

Antti Tyrväinen är tillbaka i ligan.

Och han bestämde sig för att fortsätta där han slutade senast – med att stå för säsongens fulaste och farligaste tackling.

Förra säsongen lämnade Tyrväinen Ilves och ligan sedan han var missnöjd över hur klubben hanterade hans nio matchers avstängning för hans medvetna försök att skada Tapparas Kristian Kuusela.

Här kan ni se hur Tyrväinen sänkte Kuusela.

Tyrväinen stängdes av sju matcher och bestraffades med ytterligare två matcher eftersom han fällts tidigare för liknande incidenter. Men då klubben valde att inte stå för det lönebortfall som Tyrväinen drabbades av (som följd av ett avtal mellan ligan och spelarföreningen) drog han på sig martyrdressen och grät ut i media om hur illa behandlad han blivit av klubben. Tyrväinen lämnade Ilves  av följande orsak ”(att stanna) var inte ett alternativ då klubben inte ger sitt stöd i svåra stunder” och ”deras agerande motsvarar inte de värderingar jag vuxit upp med”.

Så här skrev jag för ett år sedan då Tyrväinen lämnade ligan för spel i Färjestad i SHL.

För en dryg vecka sedan meddelade Pelicans att klubbens skrivit kontrakt med Tyrväinen. Tyrväinen hade tränat med de övriga kontraktslösa spelarna och var laddad till tusen då han släpptes lös. Det såg man i matchen mot Tappara då han fick Pekka Saravo att sätta sig med en hård och den här gången ren tackling.

Här kan ni se Tyrväinens tackling på Saravo.

Med lite otur kunde det ha slutat illa för Saravo. Men Tapparaspelaren var redo för smällen och kunde ta emot den.

Det var säsongens andra match för Tyrväinen. I den tredje stod han för en tackling som borde ge en avstängning på minst tio matcher. Helst flera.

Tyrväinen kör hänsynslöst och utan respekt för sin motståndare med full fart över HPK:s Joonas Lehtivuori. Lehtivuori är inte beredd för kontakten, något Tyrväinen ser och är medveten om. Ändå bestämmer sig Pelicansspelaren för att pricka in tacklingen för fullt och smällen tar till en stor del rakt i huvudet.

Här kan ni se tacklingen.

Tacklingen är fruktansvärt ful, den ska fördömas och Tyrväinen ska få hårdast möjliga straff för den.

Man måste vara från Lahtis för att vara av annan åsikt.

Det räcker tydligen också att vara Pelicans-tränare. Petri Matikainen visade total brist på omdöme i Nelonens sändning då han kommenterade Tyrväinens tackling.

– Tacklingen var mycket ren, sade han.

Pelicanstränaren hade inte heller ändrat åsikt efter att ha hunnit andas ut och samla sig efter matchen utan fortsatte på samma linje under presskonferensen.

Presskonferensen kan ni se här.

– Jag hoppas att Antti Tyrväinen inte bestraffas. En mycket hård tackling, ren.

– De här tacklingarna måste godkännas i den här ligan.

Jag har en viss förståelse för att en tränare försvarar sin spelare utåt. Men att som Matikainen säga att tacklingar av den sorten som Tyrväinen stod för är sådana han vill se i ligan och att spelaren ska gå ostraffad tyder på att Pelicanstränaren respekterar spelares hälsa lika lite som Tyrväinen.

Tyrväinen ska naturligtvis straffas. I synnerhet med tanke på att det här bara är en i mängden av liknande incidenter. Dessutom ser det ut som om Tyrväinens attacker på oskyldiga motståndare blir värre för varje gång. Påhoppet på Kuusela var ett verkligt lågvattenmärke och överfallet på Lehtivuori är chockerande till och med på Tyrväinen-skalan.

Allt under tio matchers avstängning är underkänt av ligan. 12–15 matcher skulle vara helt ok, mer än det är också mycket välkommet.

Tyrväinen måste lära sig att hålla sina nerver i styr. Annars slutar det med att han avslutar någons karriär med en av sina påhopp. Eller så slutar det ännu värre …

Jag hoppas också att Pelicans gör som Ilves och låter spelaren själv stå för sitt lönebortfall. Om det får Tyrväinen att packa sina saker och lämna laget är det inte precis en förlust för ligan eller hockeyn.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.