Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Är turbulensen tillbaka i IFK?

17 Nov , 2016, 23.39 Filip Saxén

 

Problemen verkar hopa sig för HIFK. Att hämta in en ny förstacenter, bli av med sin toppback och eventuellt också tappa sin förstamålvakt under den första tredjedelen av säsongen är bakslag som är svåra att återhämta sig från. I synnerhet då spelet inte fungerat hittills och skadelistan är både lång och namnstark.

Ny förstacenter

IFK värvade laget svenska stjärncentern Mikael Johansson för tre veckor sedan. Att Johansson kom till laget var egentligen inte alls överraskande. IFK-ledningen valde att inte försöka ersätta Teemu Ramstedt efter förra säsongen. Man ville ge Roope Hintz möjligheten att visa vad han går för och man hade förhoppningar om att han skulle ta rollen som första center i laget. Men Hintz skadade sig och då han kom tillbaka visade det sig att han inte riktigt är på rätt nivå för att vara förstacenter i ett lag som ska kämpa om mästerskapet.

Toppbacken lämnade laget

På torsdagen meddelade klubben att Tommi Taimi lämnar laget. Taimi var tänkt att vara den stora offensiva ledaren i de bakre leden. Men stjärnbacken kom aldrig upp till den nivå som man kan förvänta av en spelare av hans profil och med hans lönecheck. Taimi stod för poängen 1+2=3 på 17 matcher, han agerade stundtals mycket nonchalant, odisciplinerat och oengagerat på isen och överskuggades i det offensiva spelet av Teemu Eronen och unga Miro Heiskanen. IFK skrev i pressmeddelande att kontraktet bröts i samförstånd. Helt i samförstånd sker det sällan då lagets toppback lämnar klubben mitt under säsongen.

Förstamålvakten skadad

På torsdagen meddelade IFK också att målvakten Niklas Bäckström är skadad och borta 7–8 veckor. Bäckström hade inte spelat en hel säsong på flera år innan han skrev på för IFK inför den här säsongen och det fanns vissa frågetecken kring honom och hur han skulle hålla ihop en hel säsong. IFK gjorde klokt i att matcha Bäckström och Kevin Lankinen rätt jämnt. Duon spelade bra och var en av få lagdelar som fungerat så gott som prickfritt i höst.
Yle-journalisten Sami Laine skrev på twitter att Bäckströms hela karriär i värsta fall är i fara som följd av skadan. Det är förstås ett gigantiskt bakslag för IFK. Lankinen har spelat bra den här säsongen men tryggheten hade varit av helt annan kaliber att ha duon Bäckström–Lankinen på våren än Lankinen och något nyförvärv.

Att under samma säsong vara i en situation där lagets kanske tre viktigaste pjäser av en eller annan orsak bytts ut är absolut inte optimalt, tvärtom. Lägg till alla skadade nyckelspelare och lagets problem att få sitt organiserade anfallsspel att fungera och det är lätt att räkna ut att IFK har en väldigt lång väg att vandra om man vill nå hela vägen den här säsongen.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.