Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Taktiskt misslyckande av Matikainen

23 mar , 2012, 01.11 Filip Saxén

 

HIFK-tränaren Petri Matikainen stod för en rad taktiska märkligheter i den första kvartsfinalen. Hans svaga taktik i kombination med Jokerits mycket disciplinerade och smarta spel ledde till att matchserien fick en likadan start som för ett år sedan. Jokerit vann helt rättvist med 3–1.

  • Matikainen hade inte lyckats få sitt lag tillräckligt laddat.
  • Matikainen väljer att inleda matchen med sin defensiva kedja. Han sänder signalen att vi satsar på försvar. Det är oförlåtligt att göra på hemmaplan med det spelarmaterial han har till sitt förfogande.
  • Tyler Redenbach och Markus Granlund i samma kedja är ingen bra idé i slutspelet. Både den yngre Granlund och Redenbach är för svaga och för långsamma (det här ledde till Ilari Filppulas 0–2-mål). Ville Peltonen försvann helt ur matchbilden då han spelade tillsammans med duon.
  • Matikainen hade byggt tre powerplayformationer till matchen: Janne Pesonen-Mikael Granlund-Eero Somervuori, Markus Granlund-Petteri Wirtanen-Kimmo Kuhta och Ville Peltonen-Tyler Redenbach-Somervuori. Somervuori spelade i två formationer medan Mikael Granlund fick spela var tredje byte. Inte helt vettigt. Samtidigt sliter Matikainen på Granlund i spelet i boxplay.
  • Matikainen valde att presentera ett passivt HIFK i slutspelet. Kari Jalonen inledde på samma sätt innan han insåg att det inte är en spelstil som fungerar för HIFK. Kan Matikainen lära sig samma sak?

Då Dennis Endras dessutom hade en dålig kväll mellan stolparna och får ta både 0–1 och 0–2 på sitt konto blev det ohållbart för HIFK. Hur bra Eero Kilpeläinen är i den här serien är oklart efter den första matchen. Han hade inte mycket att göra och hade en enkel kväll mellan stolparna.

Tomi Lämsä fick en perfekt start som förstatränare då Erkkla Westerlund satt på läktaren och såg matchen. Lämsäs lag stod för en taktisk fullträff från början till slut.

Utgångsläget är exakt samma som för ett år sedan efter att Jokerit vunnit den första matchen. Den här serien är fortfarande HIFK:s att vinna eller förlora.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.