Filip Saxén väntar på nästa utvisning

Okategoriserad

Karnevalen i Raumo – bästa tänkbara säsongstarten

12 aug , 2015, 00.43 Filip Saxén

 

Pitsiturnaus.

Bara ordet väcker känslor. Hos vissa handlar det om positiva känslor, hos andra irritation eller ilska.

Jag var i Raumo i fredags för att starta hockeysäsongen med den nästintill legendariska turneringen.

Lukko, Ässät, HIFK, Sport, TPS och Pelicans. Där är lagen som möttes i turneringen.

Om matcherna och hockeyn finns det inte speciellt mycket att berätta och det är inga klassiker jag kommer att minnas ens om en vecka.

Men stämningen i Kivikylän Areena (eller Äijänsuon jäähalli som många fortfarande kallar den) är något jag rekommenderar var och en att uppleva.

En fredag i augusti, en av de första riktigt varma dagarna under en usel finländsk sommar och klockan är 10.10. Det är så fullt i hallen att alla åskådare inte ens ryms in på läktarna.

En fredag i augusti.

23 grader och strålande solsken.

Alla åskådare ryms inte ens in på läktarna.

Och stämningen inne i hallen är på topp. Det är som att vara på en karneval. Alla är glada, alla vill njuta och alla vill se sitt lag vinna. Det sista verkar inte vara lika viktigt som de två första sakerna

Mellan matcherna umgås spelare med spelare, fans med fans, spelare med fans och tränare med spelare, fans och andra tränare. Det hr är en turneringen där supportrarna kommer nära spelarna. Vid spelaringången finns några bord där spelarna äter och dricker kaffe mellan sina matcher. Det är här supportrarna flockas för att ta selfies med sina favoriter eller bara växla ett par ord med idolerna.

Klockan 9–21 är det karneval i Kivikylän Areena och vid sidan av den spelas det hockey.

Var annanstans hittar man en träningsturnering med rätt dåligt spel som år efter år drar fullt hus och skapar en lika bra stämning?

Kivikylän Areena har en publikkapacitet på 5400 åskådare. Minst så många fanns på läktarna då Lukko spelade sina två första matcher i turneringen.

Som jämförelse kan man konstatera att Lukko inte hade lika många på läktarna en gång i grundserien förra säsongen. Eller att inget ligalag i fotboll lockade lika mycket publik under samma helg som Pitsiturnaus spelades.

Magisk är ordet som bäst beskriver hela turneringen.

Att den blivit så populär har – förstås – också fått en hel del folk att bli irriterade.

Varje år då turneringen närmar sig höjs kritiska röster mot turneringen.

– Vem bryr sig om en hockeyturnering mitt i sommaren?

– Kom igen, det handlar om en betydelselös träningsturnering.

– Tänk att folk orkar bli ivriga av Pitsiturnaus.

Kommentarerna sägs utan undantag  av personer som aldrig besökt turneringen. Till er har jag ett råd:

– Besök turneringen och se vad det handlar om.

______________

Att följa med Pitsiturnaus som en vanlig turnering är inte ändamålsenligt. Lagen har tränat tillsammans fyra dagar inför turneringen, det är ofta B-manskap som ställer upp och isen blir sämre för varje match som går.

Man ska absolut inte dra några slutsatser om styrkeförhållandena mellan lagen eller något enskilts lags spel och spelsystem utifrån hur de gjort ifrån sig på isen i Raumo.

Att Lukko och Sport igen möttes i finalen i Pitsiturnaus är rätt naturligt. Det är för de här två lagen turneringen betyder mest.

Lukko vill förstås vinna framför sina egna fans medan turneringen är Sports chans att nå framgång under säsongen.

För övriga lag är turneringen inte lika viktig.

TPS hade inte Petteri Nummelin, Tomi Kallio, Henrik Tallinder eller Eric Perrin med i turneringen.

Hur HIFK resonerade är inte helt enkelt att förstå.

Förutom att rödtröjorna saknade Juuso Puustinen, Arttu Luttinen, Roope Hintz, Matti Lamberg, Thomas Nykopp och Corey Elkins i anfallet plus Lauri Taipalus, Tommi Taimi och Juuso Salmi i defensiven och bara hade nio anfallare med valde klubben att inte övernatta i Raumo utan man hade start klockan 4 på morgonen för att hinna till första matchen som började klockan 9. Det betydde att spelarna vaknade lite före klockan 3.

Med åtta anfallare (Micke Åsten skadade sig i början av första matchen), en allt för kort nattsömn och trötta bussben var det ingen överraskning att lagets turnering tog slut snabbt. Efter två tama insatser och bara ett gjort mål fick IFK-spelarna hoppa på bussen redan klockan 15 och resa tillbaka till Helsingfors.

Inte speciellt överraskande med tanke på hur man själva lagt upp dagen.

, , , , , ,

En kommentar

  1. Thomas skriver:

    Knack knack..! Har Hbl märkt att ”världens nästbästa liga” startat? Väääldigt tyst på den fronten

Kommenteringen är stängd.